Bygga nytt hus online

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Planerar du att bygga ett nytt hus? En nybyggnation är ett stort projekt, men det finns många saker du kan göra för att underlätta resan. Idag finns det husritarprogram online som gör det möjligt att testa olika planlösningar och material. Här går vi igenom de olika stegen när du ska bygga nytt hus online.

Kartlägg behoven

Innan du kan börja räkna på kostnaden behöver du veta vilka behov du har. Skriv en lista på vad som är viktigt i ett hus. Det kan handla om:

  • Stora sällskapsytor. Många drömmer om ett hus med stor och öppen planlösning. Det skapar sociala rum där man kan umgås med familj och vänner. Om det är ett behov för dig bör du utforma huset med det i åtanke. Det kan till exempel handla om att du slår ihop köket med vardagsrummet, eller håller planlösningen öppen hela vägen från hallen in till kök och vardagsrum.
  • Lyxigt badrum. När du bygger nytt hus har du fria tyglar att bestämma hur stora rummen ska vara, var du vill ha alla fönster och hur badrummen ska se ut. Kanske har du några särskilda behov och önskemål, som en bastu eller ett badkar med utsikt? Fundera över vad du absolut inte vill vara utan i badrummet.
  • Golvvärme. I ett nytt hus finns möjligheten att installera ett vattenburet värmesystem, det vill säga golvvärme. Golvvärme är inte bara behagligt att gå på, det värmer även upp rummet och minskar behovet av radiatorer.
  • Arbetsrum. Arbetar du hemifrån, heltid eller då och då? Eller har du en hobby som du vill ha plats för? Ta i så fall med ett arbets-/hobbyrum när du ritar planlösningen. Ska huset vara mindre kan det rummet även fungera som gästrum.
  • Tvättstuga. De flesta som bygger hus vill nog ha ordentlig plats för tvätt och strykning? Om huset är tillräckligt stort kan du planera in en separat tvättstuga. Om huset är mindre kan ett större badrum även rymma tvättmaskin och torktumlare. Kom ihåg att det ofta behövs en större bänk för att underlätta strykning och vikning av kläder. Dessutom ska det finnas plats att torka tvätten.
  • Gästrum. Har du ofta besök? Eller vill du kunna bjuda över vänner och familj på övernattning? Då är det smart att planera för ett gästrum. Finns inte utrymme för ett gästrum kan du istället fundera på hur ett annat rum även skulle kunna fungera som gästrum. Ett hemmakontor kan till exempel möbleras med en bäddsoffa eller bäddfåtölj.
  • Förvaring. När du ritar planlösningen i ditt nya hus är det viktigt att tänka igenom förvaringsmöjligheterna. Istället för att köpa mängder av garderober och byråer kan det vara bättre att planera för inbyggd förvaring redan från början. Ofta blir det snyggare då väggarna får ett sömlöst utseende med inbyggda garderober.

Kostnad

När du bestämt antal rum, ungefärlig storlek på kök och badrum samt kartlagt behoven är det lättare att bestämma hur mycket allt får kosta. Det kan vara svårt att göra en kostnadskalkyl för ett husbygge eftersom det är många delar som måste räknas in (och det kan vara svårt att veta allt på förhand), bland annat:

  • Entreprenadform. När du ska bygga nytt hus behöver du bestämma om du ska bygga det själv eller anlita ett företag som bygger det åt dig. Det finns olika typer av entreprenader: general- och totalentreprenad samt delad entreprenad. Beställer du ett nyckelfärdigt hus ingår ofta det mesta – hus, ytskikt och installation.
  • Material. När du ska bygga nytt hus online kan du använda olika husritningsprogram för att prova olika material och ytskikt. Många hustillverkare erbjuder den här typen av program. Det gör att du kan prova olika golv och väggar och se hur kostnaderna skiljer sig mellan de olika materialen. 
  • Uppvärmning. Ett husbygge innefattar mycket mer än att bara ta fram en planlösning och bestämma form och färg på huset. Du behöver även fundera på vilken uppvärmningskälla du ska ha. Ofta styrs det av både pris, var du bor och vad du föredrar.
  • Inredning. Fast inredning som vitvaror, dusch och toalettstol kan kosta hur mycket som helst. Bestäm redan i förväg hur mycket du är beredd att betala för exempelvis en spis eller en dusch.
  • Tomt. Tomten måste förstås tas med i beräkningen när du gör kostnadskalkylen. Vad kostar tomten? Kräver den mycket markarbete innan huset kan byggas?
  • Område. Var i Sverige du ska bygga ett nytt hus kommer också påverka kostnaderna. I storstäder som Stockholm är priserna generellt sett högre än i mindre orter.
  • Isolering. Vilken typ av isolering ska du välja? Det kan vara svårt att ta den här typen av beslut själv om du inte har byggvana. Ofta kan du få bra hjälp från hustillverkaren eller hantverkaren.
  • Grund. Husets grund utgör en förhållandevis stor del av kostnaden för husbygget. De vanligaste husgrunderna är gjuten platta, plintgrund och källargrund. 
  • Dokument. Förutom byggmaterial tillkommer det även andra kostnader i form av bygglov, lagfart, pantbrev, nybyggnadskarta och liknande.

Hustyp – rita själv eller välj färdig husmodell

Ett stort beslut när du ska bygga nytt hus online är huruvida du vill rita huset själv, ta hjälp av en arkitekt eller välja en färdig husmodell. Många av de större hustillverkarna erbjuder många husmodeller och ger dig dessutom möjlighet att rita huset online. Det kan handla om att du först väljer husmodell, sedan bestämmer planlösning och materialval. Ritar du huset själv får du förstås fria tyglar och kan bestämma en helt unik form och hur många rum huset ska ha. Det kan dock ofta bli dyrare att rita själv eftersom du förmodligen kommer behöva hjälp av en arkitekt för att ta fram bygglovsritningar.

Tomt

På nätet kan du hitta lediga tomter, bland annat hos Bygg.se och Hemnet. Det finns både billigare och dyrare tomter. Fundera över behovet. Vill du ha en stor trädgård eller möjlighet att bygga ut, bygga altan eller pool? Kontrollera alltid tomtens storlek och förutsättningar. Alla tomter ser olika ut – vissa är bergiga, andra leriga. Hur marken ser ut påverkar i hög grad hur lätt eller svårt det blir att bygga på tomten.

Planlösning

Något av det svåraste med att bygga ett nytt hus är att ta fram en perfekt planlösning. Det finns inget svar på vad som är rätt eller fel eftersom alla har sina egna preferenser. Det är praktiskt att använda ett ritningsprogram. Då kan du prova dig fram online för att se var väggarna ska sitta. Du kan få en bättre känsla för hur huset blir om du flyttar en vägg eller lägger till ett fönster.

Husritarprogram

Det finns många program på nätet där du kan rita hus. Vissa program är mer avancerade och kan ta lite tid att lära sig. Det finns olika typer av program: husritarprogram avsedda för konsumenter utan tidigare erfarenhet, allmänna ritprogram som inte just är avsedda för husritningar och avancerade ritningsprogram för arkitekter. Därtill kan du hitta både gratisprogram och dyrare program som du prenumererar på. Några kända husritarprogram:

  • Floorplanner. Programmet finns både som gratisvariant och betalvariant, beroende på hur avancerade ritningar du vill kunna göra. Floorplanner används framförallt till att ta fram planlösningar.
  • SketchUp. Finns både som gratis- och betalversion. Programmet är praktiskt eftersom det går att importera och exportera i vanliga format.
  • Home Designer. Ett betalprogram i flera nivåer. Programmet är komplett och du kan enkelt ta fram exakta planlösningsritningar och prova olika material på ytskikt.
  • RoomSketcher. Ett smidigt program där du väljer om du vill rita själv eller utgå från färdiga planritningar. Med programmet kan du ta fram snygga 3D-visualiseringar.

Vanliga frågor och svar

Det är svårt att svara på eftersom det beror på många saker: markförhållanden, var i landet du bor, husets storlek och material. Ett nyckelfärdigt trähus med träfasad från en hustillverkare kostar från cirka 12 000 kronor till 25 000 kronor per kvadratmeter.

Det finns olika typer av ritningsprogram, exempelvis Floorplanner och RoomSketcher. Det finns både gratisversioner och betalversioner.

Det beror på vilken entreprenadform du väljer. Om du ska bygga själv kommer det förmodligen ta längre tid än om du köper ett nyckelfärdigt hus från en hustillverkare.