Bygg en spaljé – skapa avskildhet i trädgården

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

En spaljé är ett stöd för klätterväxter och kan även byggas som ett vackert valv eller fungera som ett vindskydd. Här får du lära dig hur du gör en egen spaljé av armeringsnät.

Olika typer av spaljéer

En spaljé kan byggas av olika material och i olika former. Den enklaste typen består av träribbor eller armeringsnät. Du kan forma spaljén som du vill, till exempel kan den vara rektangulär och fästas i fasaden, eller så kan den vara bågformad och ställas vid en öppning i häcken. Då kommer häcken så småningom börja växa upp över bågen och du får ett härligt och grönskade växtvalv. Andra varianter är blomlåda med spaljé, den kan ställas fristående i trädgården och är perfekt om du vill skapa ”rumsavdelare” på uteplatsen. bI den här steg för steg-guiden går vi igenom hur du bygger två typer av spaljéer av armeringsnät.

Material

 • Armeringsnät 6 millimeter tjockt och nätstorlek 15 x 15 centimeter
 • Bindtråd 2 millimeter
 • Ståltråd 3 millimeter
 • Bultsax (fungerar även med vinkelslip eller bågfil)
 • Tumstock
 • Avbitartång
 • Griptång
 • En träkloss
 • Stora spik eller skruv

Köp ditt material här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg här

Obs!

Om du vill bygga en högre och större spaljé som ska stå som ett valv eller vara fristående, kan du behöva gjuta plintar som du monterar spaljén i så att den står stadigt. Men annars fungerar det att trycka ner ändarna på armeringsnätet i marken.

Bygg en spaljé med armeringsnät – steg för steg

 1. Mät och klipp armeringsjärnet. Klipp armeringsjärnet så att du får ett rutnät på 75 x 180 centimeter, vilket blir en spaljé med en bredd på 45 centimeter (en del bredd går åt till de böjda distansbenen som vilar mot väggen. Klipp sedan av det utstickande nätet på varje sida men lämna kvar de två tvärgående stängerna som utgör benen (de kommer skapa en distans från fasadväggen). Böj sedan benen 90 grader med en griptång. Se bild.

2. Böj exakt. Med hjälp av en träkloss kan du skapa exakt samma distans när du klipper till distansbenen (de ska vara korta och endast skapa några centimeters distans från fasaden). Tänk på att hålla bultsaxen åt samma håll när du klipper eftersom benen annars inte blir lika långa. Det beror på att käftarna på bultsaxen klipper på olika sätt beroende på vilket håll du håller den.

3. Montera spaljén mot väggen. Med 4 – 6 spikar fäster du spaljén i fasaden. Om du har en tegel- eller betongvägg använder du plugg och skruv istället.

Bygg en pelarspaljé – steg för steg

 • Mät och klipp armeringsjärnet. Gör fyra lika stora delar med måtten 45 x 180 centimeter. Klipp av armeringsjärnen på varje sektions sidor, men lämna kvar de nedersta stängerna (de fungerar som ben). Se bild.
 • Bind samman de fyra sektionerna. Använd bindtråd för att snöra ihop de fyra sektionerna så att de bildar en pelare. Det är enklast att lägga de fyra sektionerna på marken och sedan binda ihop de fyra sidorna. Dra åt bindtråden med avbitartråden.
 • Tryck ner i marken. Det armeringsjärn du lämnat längst ner på pelaren trycker du nu ner i marken.

Blomlåda med spaljé

Du kan utgå från ritningen för väggspaljé och sedan ställa ner den i en större blomlåda. Förankra den med tjock ståltråd eller borra hål i trälådan där du sedan kan föra in ändarna på armeringsjärnet och böja till dem på utsidan. När du packar jorden får spaljén mer stöd.

Vanliga frågor och svar

Det beror på vilken form den ska ha. En rak väggspaljé bygger du enkelt genom att klippa av de utstickande näten på sidorna så att spaljén formar en rak rektangel. Överst och underst låter du järnen sticka ut, de ska sedan böjas 90 grader så att de skapar distansben mot väggen. Se steg för steg-beskrivning här.

De flesta byggvaruhus säljer armeringsjärn.

1,8 meter.

Relaterade artiklar