Bygg elementskydd – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Ett elementskydd är inte bara elegant och snyggt, det kan även vara praktiskt om elementet är väldigt hett. Gamla radiatorer kan ibland vara brännheta, då kan det vara smart att använda ett elementskydd så att ingen råkar bränna sig. Här får du veta hur du bygger ett eget elementskydd billigt.

Elementskydd med gamla persienner

Om du köper färdiga elementskydd kan de kosta en hel del. Men med lite tid och billiga material kan du enkelt själv bygga måttanpassade elementskydd som passar perfekt hemma hos dig. I den här steg för steg-guiden har vi använt gamla persiennlameller i trä. Du kan förändra utseendet genom att måla elementskyddet eller betsa. Om du ska måla elementskyddet är det enklast att göra det innan du monterar det eftersom ”gallret” består av många mindre lister vilket kan vara lite pilligt att måla när elementskyddet är färdigmonterat. Elementskyddet vi ska bygga har ett galler bestående av ett flätmönster. För att skapa exakt samma mellanrum i mönstret lägger du lamellerna tätt ihop – kant i kant. Sedan tar du bort varannan lamell för att skapa exakt samma mellanrum. Lamellerna monterar du med lim och häftklammer på ramens baksida.

Tips!

Det är viktigt att varmluften kan cirkulera, därför måste det finns tillräckligt mycket utrymme ovanför elementet och gärna under. Du behöver därför mäta just dina element och sedan anpassa elementskyddet efter de måtten.

Så här snickrar du ihop ditt eget elementskydd

  1. Snickra ramen. Först måste du skapa en ram som monteras runt själva elementet. Börja med att markera urtagen för benen och såga ut dem. Ett tips är att skapa rundade uttag, det skapar ett mer elegant utseende. 10 centimeter i diameter är lagom. Ramen består av sju lister: 2 lister som utgör ramens ben (A) (i dem ska du göra urtagen), 2 lister som är ramens under- och överkant (C), 2 tunnare lister som används som stöd i mitten av ramen (D) och 1 list till den översta delen av elementskyddet (B).
  2. Limma och skruva. Använd skruvar (5 x 100 millimeter) och lim för att montera ihop ramen. Använd tvingar för att limmet ska fästa ordentligt. Börja med att skruva fast listerna D på C och sedan C på A. Den övre listen B ska fästas ovanpå listerna A på båda sidor.
  3. Måla ram och lameller. Det är enklast att måla alla delar innan de är monterade. Du kan använda vanlig snickerifärg eller sprayfärg.
  4. Kapa lamellerna. Lamellerna kapas enklast med en kap- och gersåg i ändarna för att skapa rätt bredd. Tejpa ihop listerna så kan du kapa flera stycken åt gången.
  5. Lägg ut lamellen i ramen. Börja med att placera ut den första lamellen (J) i ramen. Mät ut fältets bredd (det finns två ”fack” i ramen, mät ut ett fack för att placera ut lamellerna inuti.
  6. Kapa lamellerna i rätt längd. Lamellerna är olika långa beroende på var i ramen de placeras, mät ut och kapa dem i rätt längd. Ta sedan bort varannan lamell för att skapa ett mellanrum. Montera lamellerna med lim och häftklammer. Lägg sedan ut lameller åt motsatt håll för att skapa ett flätmönster.
  7. Vänd ramen. Fäst kvartlister (G) och (H) på elementskyddets framsida. Listerna monteras på kanterna i varje fält (kanterna= D).
  8. Montera elementskyddet. Det här elementskyddet är fristående och kan enkelt tas av när du ska dammsuga bakom. Därför är det enklast att montera elementskyddet i väggen, till exempel med ett vinkelbeslag eller med en hasp. För att elementskyddet ska ligga snyggt mot väggen och golvsockeln behöver du såga till elementskyddets underkant utifrån sockeln.
  9. Överför sockelns form. Börja med att skjuta in elementskyddet mot väggen och sockeln. Fäst sedan en blyertspenna på en kloss för att överföra sockelns form.
  10. Spika fast sidorna. Beroende på elementskyddet är fristående eller står mot en vägg behöver du antingen en eller två sidor (F). Mät ut sidorna utifrån listerna A. Spika fast sidan (F) med dyckert (40 x 1,8 millimeter).
  11. Montera vinkelbeslag på väggen. För att elementskyddet ovansida (E), själva hyllan, ska kunna luta på mot väggen. Därför behöver du först montera ett vinkelbeslag. Montera toppskivan (E) ovanpå elementskyddets framsida och kortsidor och fäst den med möbelvinklar och skruvar (4 x 20 millimeter). Nu har du skapat en ”låda” utan bakstycke. Luta sedan toppskivan på vinkelbeslaget.

Material

  • 2 ramlister (A) (21 x 95 millimeter hyvlat trä) á 108 centimeter
  • 1 ramlist (B) (21 x 44 millimeter) á 134 centimeter
  • 2 ramlister (C) (21 x 44 millimeter) á 115 centimeter
  • 2 ramlister (D) á 88 centimeter
  • 1 toppskiva (E) (28 millimeter stavlimmat trä) á 43 x 137 centimeter
  • 1 sida (F) (16 millimeter melaminklädd spånskiva) á 112,5 x 33 centimeter
  • 6 lister (G) (12 x 12 kvartslister) á 88 centimeter
  • 6 lister (H) (12 x 12 kvartslister) á 35 centimeter
  • Persiennlameller
  • Häftklammer
  • Skruvar (4 x 20 millimeter och 5 x 100 millimeter)
  • Vinkelbeslag (25 x 1,2 millimeter)
  • Dyckert (40 x 1,8 millimeter)
  • Trälim
  • Grundfärg
  • Täckfärg
  • Målarpensel
  • Kap- och gersåg

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Gamla element kan ofta vara brännheta att ta på, då kan ett elementskydd fungera som ett skydd. Det är dock viktigt att det finns en luftspalt när monterar elementskyddet, annars kan inte den varma luften cirkulera och du täpper för värmespridningen.

Du kan bygga ett snyggt element med flätat mönster genom att använda vanliga trälameller från persienner. I artikeln hittar du en steg för steg-beskrivning.

Du kan hitta billigare elementskydd från cirka 500 kronor. Det som kan vara svårt när du köper färdiga skydd är att de inte stämmer exakt överens med måtten på ditt element.

Relaterade artiklar