Bygg en stentrappa – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

För cirka 2 000 kronor och en dag att lägga på arbetet, kan du enkelt bygga en snygg och hållbar stentrappa. Den passar perfekt i trädgården med nivåskillnader. Den här trappan bygger du själv och den kräver ingen skötsel.

Material

 • Tre betongtrappsteg (100 x 40 x 15 centimeter)
 • 10 säckar plintbetong á 25 kilo
 • Lod
 • Jordstamp

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Mätning och grävning

Det första steget är att bestämma och mäta ut trappans sluthöjd, samt gräva ut så att det finns plats att anlägga minst 20 centimeter plintbetong under det nedersta trappsteget.

 1. Bestäm trapphöjd. Om du har en höjd att utgå ifrån (exempelvis en högre nivå i trädgården) kan du lägga en rätkäpp utifrån den terrassen för att mäta avståndet från den till marknivån. Höjden ska vara tillräcklig för tre steg plus ett lager plintbetong på 20 centimeter.
 2. Ta reda på trappans djup. Hur djup trappan ska bli beror på hur långt varje trappsteg är, själva stegdjupet. Mät ut djupet med hjälp av en tumstock och ett lod (en vikt på tråd). Lodet skapar nämligen 90 graders vinkel, vilket gör att du kan ta reda på var framkanten på det första trappsteget ska placeras.
 3. Gräv. När du vet måtten för din trappa är det dags att gräva ut själva utrymmet där du sedan ska lägga betongblocken.

Obs!

Kom ihåg att vara noggrann med mätningen. När plintbetongen väl härdat med trappstegen kommer de sitta som sten.

Bygg upp och packa

Under det första trappsteget ska du fylla på med cirka 20 centimeter plintbetong, det skapar en stabil bas åt trappan.

 1. Fyll i plintbetong. Lagret ska bli cirka 20 centimeter tjockt. Kom ihåg att lägga plintbetongen något lutande, så att det inte samlas vatten där sedan.
 2. Packa plintbetongen. Med hjälp av en jordstamp ska du komprimera plintbetongen innan den härdat, då blir du av med eventuella luftbubblor som annars riskerar att försvaga konstruktionen.
 3. Lägg i det första trappsteget. Direkt ovan på den komprimerade plintbetongen ska du placera det första trappsteget. Det väger mycket så det är enklast att först ställa det på högkant och sedan försiktigt tippa ner det på plintbetongen.
 4. Gräv ut till nästa steg. På samma sätt gräver du nu ut för nästa trappsteg och fyller på med plintbetong. Kontrollera med vattenpass så att steget får en liten lutning så vattnet kan rinna undan.
 5. Markera överlappning. Det är snyggt och bekvämt om stegen överlappar varandra litegrann. Markera därför den önskade överlappningen med en blyertspenna. En överlappning på cirka sju centimeter är lagom.
 6. Upprepa igen. Lägg det sista trappsteget på plats på samma sätt som de två första. Trappan är klar!

Vanliga frågor och svar

Det är en blandningsfri betong som används vid lättare ingjutningar.

En bra formel är: 2 x steghöjd + djupet på ett trappsteg = 63 centimeter. Då blir höjden 18 centimeter för ett trappsteg och djupet 27 centimeter.

Relaterade artiklar