Planera ett ventilerat och isolerat uterum

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Det är viktigt att det finns bra ventilation i ett isolerat uterum, annars riskerar du att få problem med kondens på rutorna. Det finns olika sätt att skapa bra luftcirkulation.

Självdrag och fläktar

Ett sätt att skapa bra cirkulation av luften i ett uterum är genom att montera en frånluftsventil så högt upp som möjligt, gärna nära taket. Du behöver även en tilluftsventil, gärna en bra bit ifrån frånluftsventilen, exempelvis på andra sidan rummet. Då skapas vanligtvis ett självdrag. Även ventilationsluckor på fönstren ökar luftgenomströmningen. Det är inte alltid det räcker med självdrag, då kan du behöva installera fläktar som får fart på luftcirkulationen, det finns exempelvis fläktar som startar per automatik när luften har en viss fuktighet.

Vinterisolerat eller oisolerat uterum?

Olika uterum har olika utmaningar. Ett oisolerat och kallt uterum som används under sommaren kan ibland få problem under vintern om det inte är ordentligt isolerat mot husets övriga rum. Värmen från huset kan då sippra in i uterummet vilket skapar kondens och i värsta fall fuktproblem. Om uterummet däremot är isolerat och uppvärmt hela året innebär det inte lika stor risk med värmeläckage från huset eftersom temperaturskillnaden inte är lika stor.

Typ av uterum

Du vill förmodligen veta vad det kostar att bygga ett uterum och priserna skiljer sig mycket beroende på om uterummet är isolerat och uppvärmt eller om det är kallt. Även själva grundläggningsmetoden kommer påverka priset. Fundera på när och hur uterummet ska användas. Ett kallt uterum är utmärkt under sommaren och förlänger även säsongen lite eftersom du kan sitta skyddad från vind och kyla. Det är dock inte lika användbart under vintern då det blir kallt.

Vill du ha ett uterum som du kan njuta av hela året är ett uppvärmt och vinterbonat uterum att föredra. Det kan bland annat byggas på en gjuten betongsula som du gjuter in golvvärme i. Snåla inte med isoleringen, ju mer välisolerat det är, desto mindre värmeförluster och lägre driftkostnader.

Du behöver även ta ställning till om du ska köpa ett färdigt uterum eller ett arkitektritat. Arkitektritade uterum har fördelen av att kunna vara specialanpassade efter dina behov och kan även matchas perfekt till bostadshuset. Det kostar dock betydligt mer att låta en arkitekt rita upp uterummet än att köpa ett färdigt eller i byggsats.

Hur själva designen på uterummet ska se ut beror förstås på smak men även på behov. Vill du använda uterummet som ett orangeri behöver det finnas ordentligt med ljusinsläpp, till exempel glasade väggar eller glastak. Annars kan du bygga upp träväggar istället. Ett tips är att planera för att slippa trösklar. När du väl öppnar upp uterummet mot altanen är det härligt om det inte är en tröskel i vägen.

Taket på uterum brukar vara mellan 16 millimeter och 32 millimeter. 32 millimeter är lämpligt för vinterbonade varianter.

Tänk på det här

När du ska bygga uterum finns det många saker du behöver ta beslut om. Ta en titt i vår checklista och tänk igenom punkterna en extra gång:

  • Bygg hellre lite större. Det är krångligare och dyrare att göra om och bygga ut uterummet än att bygga det lite större från början.
  • Ansök om bygglov i god tid. Du behöver i regel bygglov när du bygger ett uterum eftersom det räknas som en tillbyggnad. Det finns dock vissa undantag så kontrollera alltid med byggnadsnämnden i din kommun. Det kan ta många veckor att få ett bygglov beviljat, så det är viktigt att komma igång med ansökan i god tid.
  • Anlita hantverkare. Om du inte själv är både snickare, elektriker och plåtslagare kan det vara bra att anlita de hantverkare du behöver i god tid. Särskilt om du planerar att bygga under sommaren då många hantverkare är uppbokade. För att uterummet ska sluta helt tätt krävs bland annat plåtarbeten.
  • Kom ihåg detaljerna. Takrännor, plåtbleck och stuprör behöver du också montera på uterummet så att du inte får problem med vatten.
  • Markarbete. Uterummet kommer väga en hel del, därför är det viktigt att grunden tål dess last. Om du ska bygga uterummet på en befintlig altan måste du kontrollera att den klarar av vikten. Om du ska gjuta en platta på marken behöver du gräva ut för dränering.

Vanliga frågor och svar

Vanligtvis krävs inte bygglov om tillbyggnaden (uterummet) inte överstiger 15 m2. Taknocken får inte gå över bostadshusets taknock. Även om du inte behöver bygglov måste du ändå ansöka om att bygga och få ett startbesked från kommunen innan du sätter igång. Eftersom lokala avvikelser kan förekomma är det alltid bäst att rådgöra med byggnadsnämnden innan du börjar bygga uterum.

Det beror förstås på hur du vill använda det. Men om du exempelvis vill få plats med en matgrupp och en mindre soffgrupp är cirka 20 m2 lagom. Tänk på att du behöver bygglov om utrymmet är större än 15 m2.

Det beror på om det är vinterbonat eller oisolerat. Ett enklare uterum utan isolering och värme på cirka 9 m2 kan kosta från cirka 25 000 kronor. Vill du ha ett vinterbonat och uppvärmt uterum kan det kosta från 200 000 kronor.

Relaterade artiklar