Inspiration till altanräcke i trä, glas, metall och liggande ribbor

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Ett altanräcke innebär inte bara en ökad säkerhet mot fallolyckor, det är även en snygg detalj till uteplatsen. Med en bred överliggare får du dessutom en bekväm plats att luta dig mot när du tittar ut över trädgården.

Olika typer av altanräcken

Vilken typ av altanräcke som passar bäst beror förstås på hur just din altan och hus ser ut. Till moderna funkisvillor kan det exempelvis vara snyggt med ett altanräcke i metall eller glas. Bor du i en äldre sekelskiftesvilla kan ett altanräcke i trä, gärna med snickarglädje, vara mer passande. Olika material har sina unika egenskaper och för- och nackdelar.

  • Trä. Om du ska bygga ett altanräcke själv är tryckimpregnerat trä ofta ett bra alternativ. Det är ett förhållandevis billigt material som dessutom är hållbart och motståndskraftigt mot röta. Dock kräver trä ändå en del underhåll med tiden, som slipning, skrapning och ommålning (om du väljer att måla altanräcket). Träräcken kan se ut på många sätt, till exempel kan det byggas med liggande eller stående ribbor, spjälor eller kryss. Ett träräcke med stående eller liggande ribbor är relativt enkelt att bygga själv, även om du saknar byggvana.
  • Glas. Altanräcken i glas ger ofta ett modernt och lyxigt intryck. Priserna är högre än för träräcken och det finns krav på vilken typ av glas räcket ska vara tillverkat av, nämligen härdat eller laminerat glas. Det är hållbart glas som klarar av kraven på säkerhet (om någon skulle råka falla in i räcket). Den här typen av säkerhetsglas kostar dock en del, vilket gör glasräcken till ett av de dyrare alternativen. Glaset håller å andra sidan väldigt länge, i stort sett hur länge som helst om det tas om hand. En nackdel med glas säger sig självt – det blir lätt smutsigt och kräver mycket rengöring. På vintern kan det även bli frostigt vilket skymmer utsikten. Glasräcken beställer du utifrån altanens mått och de är relativt enkla att montera själv.
  • Metall. Metallräcken tillverkas i olika material, exempelvis aluminium, rostfritt stål och järn. Smidesräcken är hållbara men kräver också en del underhåll, bland annat behöver de regelbunden översyn och målning. Är du noggrann med att kontrollera räcket varje år räcker det ofta med att förbättra områden där färgen skavts, vilket gör att hela räcket inte behöver målas om lika ofta.

Bygga altanräcke i trä själv eller köpa färdigt?

Du behöver inte vara en erfaren snickare för att klara av att bygga ett eget altanräcke eller ett balkongräcke i trä. Dock finns det enklare och svårare varianter. Den enklaste varianten är altanräcket i trä, med liggande eller stående ribbor. Det finns vissa saker som är bra att ha i åtanke när du ska bygga själv:

  • Virke. Tryckimpregnerat virke är vanligast att bygga i, men förutom själva materialet är det viktigt att du även väljer tillräckliga dimensioner. Räcket ska klara av att en storvuxen person ramlar in i det. Det är framförallt stolparna som ska vara ordentliga, medan ribborna emellan kan vara av nättare dimensioner. Ett tips om du vill skapa ett smäckrare räcke som ändå är stabilt är att ställa stolparna med den smala sidan utåt (exempelvis 45 x 70 eller 45 x 95 millimeter).
  • Infästning. Om altanen redan är färdigbyggd kan du fästa räcket med stolpfästen i metall, de skruvas fast i altangolvet. Stolparna kan skruvas fast från utsidan genom bottenregeln. För att stolpen ska stå riktigt stabilt är det bra att använda en genomgående vagnsbult och sätta muttern på insidan. Om altanen inte redan är byggd är det ännu bättre, då kan du nämligen resa stolparna till räcket och fästa dem i altanens stomme redan innan trallen läggs.
  • Överliggare. Det kallas den bräda som ligger ovanpå staketet, den som du lutar dig mot när du tittar ut över trädgården. Den tillverkas bäst av en kraftigare bräda. Du kan även köpa färdiga överliggare som redan är rundade.
  • Räckessektioner. Den enklaste varianten att bygga är räcket med liggande eller stående ribbor. Du kan förändra utseendet genom att vrida ribborna eller variera avståndet. Ribborna kan bestå av samma typ av virke som den du använder till läkten under tegelpannorna. Om du ska måla räcket är det absolut enklast att måla ribborna innan de monteras, det blir väldigt pilligt annars.
Här är ett fint altanräcke med spjälor i gjutjärn.

Du kan även köpa färdiga altanräcken i trä och andra material, vilket kan vara ett alternativ om du saknar byggvana, verktyg och tid. När du köper färdiga altanräcken är det viktigt att du kontrollerar vad som ingår, ofta väljer du exempelvis om du ska beställa ribbor eller staketstolpar och i så fall vilken typ av stolpar (ändstolpar, hörnstolpar eller mellanstolpar). Du behöver även beställa tillbehör som stolpfötter och stolphattar.

Köp ditt altanräcke hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg hos Proffsmagasinet

Regler för räcken

Den främsta anledningen till att man har altanräcken beror förstås på säkerheten. Det är särskilt viktigt om altanen är byggd på höjd. Enligt Boverket måste staket finnas om altanen ligger tre meter över marken. Men eftersom svåra fallolyckor kan ske även på betydligt lägre höjd (en meter) bör du ha staket till altanen oavsett höjd, med undantag för om den är byggd på marknivå. Kom ihåg att staketet bör vara relativt tätt om du har små barn eftersom de annars kan klättra på liggande ribbor eller vajrar.

Här kan du läsa mer om regler för räcken.

Hitta en expert som kan bygga ditt altanräcke

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Höjden på altanen mäts från marken vid altanens ytterkanter upp till altangolvets ovansida.

Om altanen är högre än 1,8 meter krävs i regel bygglov, inte annars.

Inte närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

Om altanen står högre än tre meter från marken ska ett staket på minst 1,1 meter finnas.

1,1 meter är ett allmänt råd från Boverket.

Är fallhöjden tre meter eller mer ska det finnas räcke som skyddar mot fallolyckor.

Den vanligaste typen av altanräcken är de i trä. Även altanräcken i glas och stål är vanliga och finns att tillgå i många modeller och utseenden.

Boverkets allmänna rekommendationer för altaner som är högre än tre meter är att räckena ska vara minst 1,1 meter.

Om stolparna fästs i en färdigbyggd altan monteras de i en stolpsko som skruvas i trallen. De kan även skruvas in från sidan av altanen med hjälp av en genomgående vagnsbult (den fästs då i altanens bärande reglar).

Om altanen är högre än en meter bör du ha ett räcke eftersom fallolyckor kan bli allvarliga även på den höjden.

Om du bygger en altan eller trappa som är högre än tre meter behöver du ha ett räcke som är minst 1,1 meter.

Relaterade artiklar