Bostadspriser – när är rätt tid att köpa hus?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Oavsett om du planerar att köpa hus inom en snar framtid eller om du helt enkelt är intresserad av att veta vad bostadspriserna ligger på just nu, finns det anledning att lära dig mer om faktorerna som påverkar bostadsprisernas utveckling.

Bostadsprisernas utveckling

Under 2020 sjönk bostadspriserna något i och med coronapandemin. Dock var det inte långvarigt, priserna började återigen stiga och ligger i dagsläget ungefär som innan pandemin. För att du ska få en tydligare bild av bostadsprisernas utveckling är det bättre att jämföra priserna över ett längre tidsspann. Sedan 1997 fram till 2017 ökade exempelvis villapriserna i Sverige med så mycket som 249 % och priset för bostadsrätter ökade med 579 %. För att du ska få en ännu tydligare bild är ett exempel bostadspriserna i Stockholms innerstad – de ökade från 45 000 kronor per m2 (under 2006) till mer än det dubbla (2017).

Faktorer som påverkar bostadspriserna

Det är svårt att svara på när bostadspriserna sjunker eller när det är rätt läge att sälja eftersom det är många faktorer som påverkar marknaden. Några faktorer som påverkar bostadsprisernas utveckling:

  • Inkomst. Hur stor inkomst du har påverkar naturligtvis i hög grad bostadspriserna eftersom det avgör hur mycket du har råd att lägga på en bostad. När inkomsterna ökar har det lett till att man ställer högre krav på sitt boende. Till exempel vill många köpa större bostad eller välja dyrare material. När inkomsterna sjunker sänker man vanligtvis sina krav.
  • Realränta. Realräntan är den ränta som erhålls om man räknar bort inflationen från den nominella räntan. Realräntan fungerar så här: När du köper ett hus tar du förmodligen ett bolån. Bolånen kostar pengar i form av ränta som du betalar till banken. Bolåneräntan är en nominell ränta = en procentdel av den totala skulden för bolånet. Dock är den nominella räntan inte helt korrekt eftersom den inte tar hänsyn till inflationen (inflation= pengar minskar i värde). När inflationen stiger innebär det att köpkraften minskar, det beror på att pengarnas värde minskar. För att du ska kunna veta vad du faktiskt betalar för bolånet används istället realränta – den nominella räntan minus den förlorade köpkraften orsakad av inflation. Om realräntan sjunker får du mer pengar att använda, vilket påverkar bostadsprisernas utveckling.
  • Boendekostnader. Om boendekostnaderna förändras, till exempel på grund av höjda skatter, blir det helt plötsligt mindre lönsamt att äga och sälja bostäder. Det påverkar i sin tur bostadspriserna. När förmögenhetsskatten avskaffades blev det genast mer lönsamt att äga en bostad än att sälja den. Även införandet av ROT-avdraget har gjort det lönsamt att vara bostadsägare eftersom underhållet av bostaden är billigare.
  • Bostadsbyggande. Bostadsbyggandet hör ihop med tillgång och efterfrågan. Eftersom alltfler vill bo i storstäder som Stockholm och Göteborg har det lett till en ökad efterfrågan. Men eftersom bostadsbyggandet går långsamt i förhållande till efterfrågan är tillgången liten. När tillgången är liten ökar även priset. Om det finns fler bostäder (tillgång) än efterfrågan sjunker bostadspriserna.
  • Bolån. Ju enklare det är att ta bolån och desto mer förmånlig ränta bolånen har, desto fler personer lånar pengar. Det påverkar också bostadspriserna eftersom det gör att fler personer har råd att köpa.
  • Förväntningar. När priserna för bostäder stiger tror många bostadsägare att trenden kommer att fortsätta så under en lång tid. Det kan leda till att köpare betalar mer för bostäder eftersom de förväntar sig att värdet kommer fortsätta att stiga. Med stigande bostadspriser ökar även möjligheten till att ta större bolån, vilket också driver på bostadspriserna.
  • Tillgång och efterfrågan. Efterfrågan innebär hur stort intresse som finns av att köpa bostäder och tillgång innebär hur många bostäder som finns till salu. Om efterfrågan är högre än tillgången kommer det resultera i högre bostadspriser. Om tillgången är större än efterfrågan sjunker bostadspriserna.
Priserna för bostadsrätter har ökat med 579 % mellan 1997 och 2017.

Prisutveckling senaste året

Priserna för bostäder har ökat över hela landet de senaste 12 månaderna, med undantag för Norrbottens län. Här kan du se hur många procent prisutvecklingen ökat samt hur många kronor per m2.

OmrådeKronor/m2Prisutveckling i %
Stor-Stockholm59 942 kronor6,8 %
Stor-Göteborg45 869 kronor3,2 %
Stor-Malmö31 211 kronor8,7 %
Gotland33 345 kronor15,5 %
Norrbotten19 167 kronor-6,6 %
Västra Götaland37 440 kronor4 %
Blekinge21 617 kronor18,4 %

När bostadsmarknaden kraschar

Många som går i husköpartankar funderar över när bostadsbubblan ska spricka och bostadspriserna börja sjunka. De senaste 20 åren har bostadspriserna ökat, men med tiden kan även en bostadskrasch förekomma. Det kan hända om konjunkturen vänder (konjunktur= det rådande ekonomiska läget), arbetslösheten ökar och BNP i landet sjunker och om räntorna ökar. Om det skulle hända kommer efterfrågan på bostäder att sjunka dramatiskt eftersom befolkningen helt enkelt inte har råd att köpa bostad. Samtidigt finns det många bostäder som ska säljas eftersom folk inte längre har råd att bo kvar.

Bostadspriser prognos 2022

Många olika aktörer utför sina egna prognoser för bostadsmarknaden. Handelsbanken har exempelvis gjort en konjunkturprognos och kommit fram till att bostadsmarknadens höga priser förväntas bestå även under 2022. Historiskt sett tros nivån vara ganska hög men generellt sett stabil och svagt stigande. Under 2022 förväntas bostadspriserna öka ytterligare 5 – 10 %. Under 2023 förväntas priserna också att stiga, men inte lika mycket.

Priset för villor har ökat med 249 % mellan 1997 och 2017.

Tips om du ska köpa hus

Oavsett om du ska köpa ett nyckelfärdigt hus, ett befintligt hus eller bygga ett hus i lösvirke, behöver du alltid veta hur mycket pengar du kan lägga. Om du ska ta bolån kan du ganska enkelt beräkna storleken genom att utgå från din årslön (innan skatt) och multiplicera det med 4,5 (vilket är den vanliga maxgränsen för bolån hos de stora bankerna). Om du redan äger ett hus kan du finansiera ett nytt hus genom att höja bolånet för det befintliga huset – om det stigit i värde. Det kan därför vara värt att anlita en mäklare som kan värdera bostaden. Eftersom bostadspriserna stigit stadigt under de senaste 20 åren kan även din bostad ha gått upp i värde. Om det är fallet har du möjlighet att öka bolånet och spara in pengar på dyra räntor, till exempel för en kontantinsats.

Om du ska bygga ett nytt hus eller beställa hus från en hustillverkare är det också viktigt att jämföra priser. För att du ska hitta rätt hantverkare behöver du skicka ut offertförfrågan till ett par olika aktörer. Då blir det enklare att jämföra anbuden mot varandra. Kom ihåg att du kan spara in en del pengar på att utföra delar av jobbet själv, till exempel hjälpa till med byggstädning, bortforsling av material och liknande.

Vanliga frågor och svar

Det finns inte något som tyder på att bostadspriserna kommer sjunka inom de närmsta åren. Storbankernas prognos säger att bostadspriserna tros öka med cirka 5 – 10 % under 2022. Dock väntas bostadspriserna falla tillbaka fram till 2024 med cirka 6 %, något som tros bero på stigande boräntor.

Bostadspriserna just nu är ganska höga, dock är efterfrågan fortsatt stabil, vilket innebär en säkerhet vid försäljning. Något som är bra att hålla koll på är bolåneräntorna. När dem sjunker blir bostadspriserna mer gynnsamma.

Från 1997 fram till 2017 (20 år) ökade bostadspriserna med 249 % i Sverige.

Relaterade artiklar