Nyckelfärdiga hus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Om du planerar att bygga hus finns det många saker att tänka på. Bland annat måste du hitta rätt hantverkare och företag som kan hjälpa dig utföra olika moment. Till exempel ska husbygget planeras in i minsta detalj, du kanske vill boka möte med en arkitekt, jämföra priser för material och teckna olika försäkringar. I ett husbygge ingår även organisering, koordinering och uppföljning av projektet. Har du aldrig tidigare byggt hus kan det vara ganska överväldigande att göra allt på egen hand. Ett alternativ är att välja nyckelfärdiga hus.

Vad är ett nyckelfärdigt hus?

Eftersom det inte finns någon juridisk definition av vad ett nyckelfärdigt hus är kan betydelsen variera mellan olika hustillverkare. Vanligtvis används begreppet vid totalentreprenad, när hustillverkaren helt enkelt erbjuder ett inflyttningsklart hus för ett fast pris. Ibland finns priser för nyckelfärdiga hus som innefattar grunden, i andra fall ingår inte markarbete och platta. Vill du slippa ansvara för att anlita hantverkare och kontrollansvarig och endast betala och flytta in i ett färdigt hus, är det alltså ett nyckelfärdigt hus du ska köpa. Men var noggrann med att kontrollera det finstilta så att du verkligen vet vad som ingår. Ofta innebär ett nyckelfärdigt hus:

  • Totalentreprenad. En entreprenadform som innebär att entreprenören (hustillverkaren) ansvarar för både projektering och utförande av alla arbetsmoment. Företaget har därför ett funktionsansvar vilket innebär att det ansvarar för att huset uppfyller den avtalade funktionen.
  • Ritningar. För att kunna ansöka om bygglov behöver du visa upp ritningar på fastigheten. När du anlitar en hustillverkare som erbjuder totalentreprenad brukar det ingå bygglovsansökning och ritningar.
  • Konstruktion. I ett nyckelfärdigt hus ingår själva huskonstruktionen, alltså regelverk, golv, väggar, fönster och dörrar.
  • Material. Vanligtvis ingår även allt byggnadsmaterial och alla ytskikt (golv och innerväggar) i ett nyckelfärdigt hus, likaså inredning som tvättmaskin samt utrustat kök och badrum.
  • Hantverkare. Totalentreprenören ansvarar för att anlita de underentreprenörer som behövs till husbygget, det kan bland annat innefatta elektriker, plattsättare, murare och snickare.

Tomt ingår vanligtvis inte

Nyckelfärdiga hus där grunden ingår är inte särskilt vanligt, ofta tillkommer både husgrund och själva tomten. Men det finns förstås undantag. Vissa större hustillverkare har köpt upp stora tomtområden som de förbereder med fiber, vatten och avlopp. Sedan säljer de både tomt och nyckelfärdiga hus för ett fast pris.

Viktigt att tänka på när du väljer ett nyckelfärdigt hus

Det är sällan billigare att välja nyckelfärdiga hus än att bygga hus i lösvirke. Däremot är det bekvämt och praktiskt. Du behöver egentligen inte göra någonting själv, endast betala och vänta på att huset byggs. Det kan förstås uppstå problem, som oförutsägbara utgifter, konflikter med entreprenören eller liknande. För att du ska slippa olika problem längsmed vägen bör du tänka igenom vissa saker:

  • Hustillverkare. Hustillverkaren är företaget som vanligtvis erbjuder totalentreprenad och ett nyckelfärdigt hus. Det finns väldigt många hustillverkare att välja bland. Läs på ordentligt, begär omdömen, se tidigare byggen och kontakta tidigare kunder för att bilda dig en uppfattning om vilket företag som passar dig bäst. Det är alltid bra att begära offert från ett par olika hustillverkare för att veta vad som ingår i priset och hur mycket priset kan skilja sig. Det är inte helt ovanligt att det finns ett förhandlingsutrymme.
  • Område. Tänk efter noga innan du väljer tomt. Även om huset kan levereras i stort sett överallt i Sverige är det betydligt svårare att flytta på det när det väl är på plats. Finns allt du behöver i närområdet, till exempel skola, arbete, restauranger och affärer? Eller vill du kanske bo närmare natur och avskildhet? Kontrollera även hur tomtens förutsättningar ser ut. Har man gjort en geoteknisk undersökning på platsen för att undersöka markens förutsättningar? Annars tillkommer det en större summa.
  • Tydlighet. När du skriver avtal med hustillverkaren är det viktigt att vara väldigt tydlig. Säg exakt hur du vill ha det och kontrollera alltid att entreprenören förstått dig rätt. Ingår det landskapsarkitekt i priset? Kontrollera även mindre detaljer som brevlåda, diskmaskin och belysning. Allt som ingår ska finnas med i avtalet.
  • Avtal. Avtalet ska vara noggrant och detaljerat och det är viktigt att du förstår exakt allt som står i kontraktet. Och kom ihåg att läsa igenom det noggrant samt be någon annan läsa igenom det också. Det är svårt att argumentera i efterhand om det står tydligt i kontraktet.
  • Frågor. Finns det några oklarheter? Se till att reda ut alla frågetecken innan bygget drar igång. Kontrollera att det inte finns några dolda klausuler med eventuella prisökningar eller orättvisa villkor.

Hitta hustillverkare här

Hitta lediga tomter till salu

Vanliga frågor och svar

Det varierar mycket beroende på husets utformning och material. Det finns mängder av hustillverkare, det enklaste är att fråga om tidsspann. Vissa hustillverkare erbjuder ett inflyttningsfärdigt hus inom några veckor, för andra tillverkare tar det ett par månader innan huset är färdigt.

Det varierar beroende på hustillverkare men många gånger tillkommer husgrund och markarbete, indragning av el och vatten samt själva tomten.

Eftersom nyckelfärdigt hus inte är ett juridiskt begrepp finns det heller inga lagar om vad som ska ingå. Det är upp till varje enskild hustillverkare att definiera vad nyckelfärdigt innebär. Oftast är huset i stort sett inflyttningsklart, det vill säga både ytskikt, badrum och kök är helt klara. Ofta tillkommer markarbete, husgrund och tomt.

Det är svårt att säga vad ett nyckelfärdigt hus kostar eftersom det handlar om hur huset är utformat, vilka material det är byggt av samt storlek, tak och speciallösningar. Kanske gäller det ett större hus med specialanpassade lösningar, ett energismart hus med dyrare och mer energismarta fönster och dörrar eller gäller det en enkel gäststuga? Andra parametrar som styr kostnaden för ett nyckelfärdigt hus är bland annat tomtens kostnad samt markarbetet.