Förbered dig inför stigande priser 2023

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Vi befinner oss mitt i en ekonomisk kris med allt vad det innebär. Det är tyvärr inget som tyder på att priserna kommer att gå ner under nästa år. Men det finns många saker du som husägare kan göra för att minska kostnaderna.

Omförhandla lånet

En av de stora utmaningarna för många husägare är de höjda bolåneräntorna. De stiger i takt med att Riksbanken höjer styrräntan. Just nu ligger den på 2,5 %. Ju större belåningsgrad och ju större lånet är, desto mer kännbar blir höjningen. Trots att det är tuffa tider och banken har mindre marginaler att förhandla, är det fortfarande möjligt att få bättre lånevillkor. Det lönar sig ofta att vara en aktiv bankkund, se därför till att regelbundet jämföra de olika bankernas lånevillkor. Du kan ofta spela ut bankerna mot varandra eftersom de i slutändan tävlar om att få ha dig som kund.

Något annat som är värt att kontrollera är om du har rätt till ett grönt bolån, det kan ges om huset har energiklass A eller B. Det gröna bolånet ger dig en ränterabatt. Ytterligare en sak du kan försöka göra är att pausa amorteringen tillfälligt. Det är upp till varje bank att avgöra om du får göra det, men det är definitivt värt att försöka.

Sänk uppvärmningen och byt elavtal

Den dyra elen har ingen missat och priserna tros dessvärre vara fortsätt höga även nästa år. Det som drar allra mest el i hemmet är uppvärmningen, följt av kyla. Har du inte redan sänkt inomhustemperaturen kan det vara dags. För varje grad du sänker värmen kan du spara 5 % i uppvärmningskostnader. Det kan vara värt att ta på sig raggsockar och mer kläder om det innebär en lägre uppvärmningskostnad.

Om du har en nyare värmepump kan du enkelt ställa in ett schema för uppvärmningen. Värmepumpen kan då stängas av på natten och startas på morgonen. Men har du en gammal värmepump är den sällan tillräckligt snabb för att det ska vara lönsamt att justera värmen under dygnet eftersom det tar för lång tid.

Du kan även göra en del besparingar och framförallt kan du påverka din elkostnad mer om du ser till att ha ett rörligt och timbaserat elavtal. Då kan du själv bestämma när du ska använda elen utifrån när den är som billigast. Tibber och Greenely är två elbolag som erbjuder med rörliga timprisavtal.

Greenely

Använd elen när den är som billigast

LÄS MER

Låna eller handla begagnat

Inflation eller inte – ibland går saker sönder och behöver repareras. Men är du någorlunda händig kan du ofta laga en hel del saker i huset själv. Saknar du verktyg behöver du sällan köpa nytt, det finns företag som hyr ut verktyg för 100 – 200 kronor om dygnet. Det går också att hitta prisvärda alternativ på andrahandsmarknaden. Eller varför inte fråga grannarna om du får låna deras verktyg. Om du ändå behöver anlita en hantverkare är det viktigt att hitta en pålitlig firma. Använd gärna vår offerttjänst, den är gratis. Vi matchar dig med lokala hantverkare som återkommer med offert.

Hitta en expert som kan hjälpa dig med ditt projekt

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Tjäna extra pengar på bostaden

Har du en gäststuga? Eller kanske extra rum hemma? Att hyra ut kan ge dig extra pengar varje månad. Särskilt bra är det förstås om du har en separat stuga som du kan hyra ut.

Investera för att spara

En del saker som sparar pengar kan samtidigt kosta en del i investering. Det kan handla om solpaneler på taket, en ny värmepump eller att byta från direktverkande el till bergvärme. Men har du det ekonomiska utrymmet kan det vara värt det.

Tips!

Hos Konsumentverket.se finns bra budgethjälp där du kan fylla i alla dina inkomster och utgifter för att enklare få kontroll över ekonomin.

Relaterade artiklar