Så mycket är dina Ikea-möbler värda idag

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Det är ingen hemlighet att många Ikea-möbler ökat extremt mycket i värde genom åren. Men du behöver inte ens ha särskilt gamla Ikea-möbler för att upptäcka en guldgruva i hemmet. Här går vi igenom vilka Ikea-möbler som ökat i värde.

Ikea-konst från 2000-talet

Det är faktiskt inte Ikeas äldsta sortiment som är värt mest idag. Möbler från 2000-talet är de mest eftertraktade idag. Och det är faktiskt inte bara möbler som kan säjas för dyra summor – även Ikea-konst. Under åren har Ikea haft olika samarbeten och satsningar på stora konstnärer. Den mest värdefulla Ikea-konsten kommer från kollektionen ”Premiär”, vilket är screentryck på vit duk. Den lanserades 2006 och bestod av etablerade konstnärer som Ernst Billgren, Denise Grünstein och Jan Håfström. Redan när de såldes hos Ikea var prislappen ganska stor – 800 kronor. Flera av dessa verk har senare sålts för över 20 000 kronor.

Foto: Bukowskis

PS-kollektioner

Ikea började arbeta flitigt med att stärka sin identitet under det tidiga 90-talet. Man ville visa sin tidlösa och skandinaviska design – vips var PS-kollektionen född. Ikea PS blev en återkommande kollektion med nyskapande design och till låga priser. Åtminstone då, idag är många av produkterna från PS-kollektionen dyrbara.

PS-kollektionen är framtagen av flera olika designer och arkitekten Thomas Sandells bänkar och byråer blev snabbt populära. Idag säljs de på auktion för cirka 3 000 kronor.

Foto: Bukowskis

Möbler

Nu ska du läsa ordentligt – tänk om du faktiskt har en av följande möbler på vinden, då kan du känna dig lyckligt lottad:

  • Dagbädd August. Den är formgiven av inredningsarkitekten Nike Karlsson och lanserades 2009. På auktion ligger utropet på 1 500 kronor men dagbädden går vanligtvis för cirka 3 000 kronor.
  • Bambustol Nätön. År 1999 lanserades den populära stolen Nätön som är formgiven av Mats Theselius. På den tiden var stolen billig, idag klubbas den ut för drygt 8 000 kronor i Sverige. På internationella auktionssajter ligger priset för två stolar på 54 000 kronor.
  • Fällbord Bogen. År 1984 lanserades det lite märkliga fällbordet Bogen som på den tiden kostade 249 kronor. Idag auktioneras samma bord ut för blygsamma 2 000 kronor.
  • Fåtölj Kolding. En smakfullt formgiven fåtölj av Erik Wörtz i svart skinn och valnötsträ. Kostar närmare 4 000 i utropspris på auktion.
  • Bokhylla Tema. En retroinspirerad bokhylla i teak, formgiven av Gillis Lundgren, lanserades under 50-talet. Idag klubbas den på auktion för 35 000 kronor.
  • Terrin Nejlika. Under 90-talet lanserade Ikea en 1700-talsinspirerad kollektion med bland annat porslinsgods. Nejlika är en serveringsskål med lock som idag säljs på auktion för drygt 13 000 kronor.
  • Fåtölj Amiral. Fåtöljen Amiral designades av Karin Mobring under 70-talet och blev snabbt populär. Idag hör Amiral till en av de mest eftertraktade Ikea-möblerna. Idag är utropspriset 10 000 kronor på auktion.
  • Fåtölj Åke. På 50-talet lanserades fåtöljen Åke, vars design är inspirerad av Philip Arctanders ”Muslingestol”. Stolen är klädd i tibetanskt långhårig lammull. Priset idag ligger på närmare 24 000 kronor.
Foto: Bukowskis

Vanliga frågor och svar

Bland annat fåtöljen Amiral, formgiven av Karin Mobring på 70-talet. De kostar minst 10 000 kronor på auktion, men ofta från 15 000 kronor.

Kina är Ikeas viktigaste tillverkningsland och Polen ligger som tvåa. Det fjärde viktigaste tillverkningslandet för Ikea är Sverige.

Ikea i Manila, Filippinerna, är det största i världen. Det har en yta på närmare 65 000 m2, vilket motsvarar cirka 10 stycken fotbollsplaner.

27 januari 2018.

”Att skapa en bättre vardag för de många människorna”.

Deras väldesignade möbler till låga priser och av hög kvalitet.

Relaterade artiklar