Hacks som förenklar vardagen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Internet har lärt oss en del saker, bland annat hur man bygger och renoverar. Nu har vi hittat flera smarta hacks till hemmet som förenklar vardagen och gör livet lite enklare.

Rengöring

 • Kritmärken. Om du har barn hemma vet du hur snabbt väggarna kan bli nedklottrade med kritor i regnbågens alla färger. Börjar du torka med en trasa direkt kommer du kladda ut färgen. Det är bättre att först blåsa med hårtorken över det drabbade området. Då värms väggen och kritfärgen upp, vilket gör den enklare att torka bort med en fuktig trasa.
 • Skärbrädor. Skärbrädor är till för att slitas och användas. Men med åren bildas många skåror efter knivarna, här samlas det enkelt bakterier. Rengör slitna skärbrädor med citron: dela en citron på mitten, den ena halvan pressar du över skärbrädan och strör sedan salt över hela området. Låt verka i tio minuter. Med den andra citronhalvan skrubbar du sedan hela skärbrädan för att du verkligen ska gnugga in citronsyran i alla små springor och skåror. Skölj sedan av med vatten.
 • Fogar. Fukt, damm och smuts gör kakelfogarna mörkare. Ett enkelt sätt att fräscha upp fogarna är att använda bikarbonat blanda med varmt vatten. Pastan applicerar du i fogarna och låter den verka i minst tio minuter innan du skrubbar fogarna med en tandborste och sköljer sedan rent med vatten.
 • Ugn. Ugnen kanske är den apparat som rengörs mest sällan i hemmet. För vem orkar ge sig på att tvätta bort omöjliga fettfläckar? Du bör dock testa det här knepet: blanda vatten och bakpulver till en smet. Applicera smeten med hjälp av en disksvamp på ugnens alla ytor. Låt verka några timmar. Häll vinäger i en sprayflaska och spraya sedan ugnens alla ytor. Torka sedan bort med en våt trasa. Avsluta med att sätta ugnen strax över 100 grader och låt den köras tills ugnen torkat ut helt och hållet.
 • Tvättmaskin. Kan tvättmaskinen verkligen bli smutsig? Ja, med tiden kan tvättmaskiner bli lite sunkiga, ofta beror det på att fukt innanför gummipackningen på luckan inte torkar. Det är enkelt att rengöra tvättmaskinen: häll fyra matskedar bikarbonat i facket för tvättmedel och två deciliter ättikssprit i tvättmaskinen. Kör igång tvättmaskinen på ett längre tvättprogram och i 90 grader. Efter avslutat program lägger du in tre diskmaskinstabletter i tvättmaskinen och kör programmet än gång till. Sedan låter tvättmaskinen torka ut med luckan öppen under natten.
 • Avlopp. Det finns många olika husmorsknep för att bli av med stopp i avloppet, till exempel med bikarbonat och vinäger. Koka fem liter vatten, häll ett par matskedar bikarbonat och vinäger i avloppet (kombinationen gör att blandningen börjar bubbla och pysa). Låt verka i tio minuter och häll sedan på allt kokat vatten.

Reparationer

 • Repor. Visste du att repor enkelt försvinner med hjälp av tandkräm? Det fungerar både på repor på möbler och glasfönster. Klicka ut en liten mängd tandkräm på en fuktig trasa och gnugga in tandkrämen i reporna i cirkulära rörelser. Ta sedan bort överflödig tandkräm med en annan trasa.
 • Stearin på möbler. Har du fått stearinstänk på soffan, tv-bordet eller någon annan möbel? Ta fram en isbit och lägg på stearinet. Snart kommer det stelna och bli enkelt att pilla bort.
 • Rost. Är hobbyverkstaden full av rostiga gamla verktyg? Ge dem en snabb uppfräschning så här: lägg verktygen i ett badkar eller en behållare, tillsätt vit vinäger och vanligt bordssalt. Låt ligga i blöt i ett dygn och skölj sedan av verktygen – klart!
 • Valnöt tar bort repor. Har du fått fula repor på ditt vackra träbord? Repor i trä kan enkelt fyllas igen med valnötter. Ta en skalad valnöt och gnid den över reporna i träet. Ganska omgående kommer du se hur reporna försvinner framför dina ögon.

Hacks som förenklar vardagen

 • Tvålpump. Kommer det alltid ut för mycket tvål ur tvålpumpen? Genom att snurra ett gummiband runt halsen på tvåldispensern saktas flödet ner och du får ut en mindre mängd tvål.
 • Dammfångare. Ska du borra mycket och vill slippa allt damm? Klipp av halsen på en plastflaska, borra ett hål i botten av flaskan och placera sedan flaskan genom borrkronan på borrmaskinen. När du borrar kommer allt damm att samlas inuti flaskan.
 • Plastmatta under barnstolen. Matrester och spill hör barnen till, men för att slippa förstöra det vackra parkettgolvet är en enkel lösning att lägga en vanlig plastmatta (sådan man använder på kontor för att skydda golvet mot märken från stolen) under barnstolen. Det blir enklare att rengöra!
 • Kontorsavskiljare blir sänggavel. Hos Ikea kan du hitta billiga och vadderade kontorsavdelare, de passar perfekt att ställa bakom sängens huvudände. En billig sänggavel som är mjuk och ljudabsorberande.
 • Hylla blir vägg. Vill du skapa ett rum i hemmet utan att bygga upp nya innerväggar? Stora och höga hyllor är ett utmärkt komplement till innerväggar, dessutom är de enkla att flytta runt om du vill variera ”planlösningen”. De rymmer dessutom många saker som en extra bonus.
 • Kaffefilter i krukan. Trött på att jorden alltid rinner ut genom avvattningshålet under krukan? Lägger du ett kaffefilter i botten av krukan innan du fyller på med jord kommer endast vatten att rinna ut efter vattning.
 • Gummisnodd runt färgburken. När du målar behöver du ofta dra bort överflödig färg från penseln, vilket många gör genom att dra penseln mot färgburkens kant. Det resulterar tyvärr ofta i att färg rinner runt hela burken. Ett enklare sätt är att sätta en gummisnodd runt färgburken. Se till att snodden hamnar tvärs över burkens öppning. Nu kan du enkelt dra av penseln mot gummisnodden som är mitt över hålet, överflödig färg kommer att droppa rakt ner i burken igen – inget spill!
 • Byxgalge blir bokhållare. Vill du följa ett recept ur en kokbok när du lagar mat? Knäpp fast den öppna boken i en vanlig byxgalge. Häng sedan galgen på ett av köksskåpens handtag.
 • Skoförvaring sparar plats. I städskåpet har du förmodligen många flaskor och rengöringsmaterial som tar mycket plats. Genom att hänga upp en skoförvaring på skåpdörrens insida kan du sedan förvara alla tvätt- och rengöringsmedel på dörrens insida –det är inte bara platsbesparande, utan även ett sätt att enklare organisera dina saker.

Vanliga frågor och svar

Blanda vatten och bakpulver till en smet. Med hjälp av en disksvamp applicerar du smeten inuti ugnen. Låt verka i några timmar innan du sprayar vinäger på ytorna. Torka sedan rent med en vanlig trasa och kör igång ugnen på 90 grader tills den torkat.

Häng upp skoförvaring på skåpsdörrens insida – helt plötsligt utnyttjar du platsen på dörren samtidigt som du får en bättre översikt över dina saker.

Gnid en halv valnöt över reporna tills de försvinner.

Det är som ett slags genväg i livet som ökar produktiviteten och effektiviteten när du utför vanliga vardagssysslor.

Relaterade artiklar