Coober Pedy i Australien – där invånarna bor under marken

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Temperaturen i den australiska opalstaden Coober Pedy kan bli upp till 52 grader i skuggan, vilket har tvingat befolkningen att bosätta under marken dit solens heta strålar inte når.

Mitt i den australiska öknen

I territoriet South Australia, åttiofem mil norr om Adelaide, ligger Coober Pedy. Att ta sig hit är inte det enklaste då det tar drygt åtta timmar att köra bil till närmsta stad. Kommer du via flyg tornar ökenlandskapet upp sig likt planeten Mars. Roströd sand täcker marken så långt ögat når och överallt ligger stora högar av sand, som tusentals gigantiska myrstackar. Högarna är avfall från gruvindustrin och det är just gruvdriften som Coober Pedy är känt för – här gräver man efter opaler. Passande nog kallas Coober Pedy därför för världens opalhuvudstad.

Här bor cirka 2 000 invånare och mer än hälften av befolkningen bor under marken, i utgrävda sandstensgrottor. Grottorna ser inte direkt ut som vanliga bostäder, taken är runda, innerdörrarna påminner om kaninhål och planlösningen ser ut som labyrinter. Men de märkliga underjordiska bostäderna har ett syfte – de är svala. Det behövs inte ens luftkonditionering för att kyla hemmen i den annars så heta ökenmiljön.

Bostäderna påminner om något från barnprogrammet Familjen Flinta men har alla bekvämligheter man kan tänka sig, till exempel satellitteve. Även avlopp, elektricitet och internet finns. Men elektriciteten kommer inte från några stora elproducenter, byn är helt avskärmad från omvärlden och genererar sin el från vindturbiner. Tidigare kom elen från dieselgeneratorer, men nu satsar man på mer miljövänliga och hållbara alternativ.

Opalhuvudstaden

Coober Pedy växte fram som ett gruvsamhälle efter att man hade upptäckt att det fanns opal och än idag bryter man den värdefulla ädelstenen. För att komma ner till rätt djup använder man en särskild maskin som suger ut allt grus ur marken. Sedan spränger man ut små hålor och grottor för att sedan knacka ut opalerna för hand. I Coober Pedy finns närmare 30 % av världens totala opalreserver.

En känd filminspelningsplats

Det är inte konstigt att Coober Pedy lockar turister över hela världen. Förutom att besöka människors hem, och underjordiska kyrkor, butiker och pubar, kan man även se var man spelat in filmer som Mad Max, Mortal Combat och Pitch Black. Man har även utfört experimentövningar av en expedition till planeten Mars här. Vill man bo som en lokalinvånare finns det underjordiska hotell.

Relaterade artiklar