Så lever vi i framtiden

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Vi är redan på gång att förvandla våra hem till smarta hem, till exempel genom röststyrd utrustning och smarta högtalare. Men hur ser vardagen ut om 10, 30 eller 50 år? Troligtvis kommer husrobotar vara en normal del av livet.

Innehåll i denna artikel

Latheten styr

Det är kanske inte nödvändigt att vi måste kunna stänga av tv:n via röststyrning eller få påminnelser skickade till oss via mobilen om när det är dags att stänga fönstren, eftersom ett regnoväder är på väg. Men visst hade det varit bekvämt. Hur högt pris bekvämligheten har är förstås olika för alla.

Det finns redan många lösningar som förvandlar ett vanligt hem till ett smart hem. Till exempel smarta högtalare, som Google Assistent eller Apple Alexa. Genom röststyrning kan högtalarna inte bara besvara dina frågor, de kan även styra annan smart utrustning i hemmet, som att tända och släcka (eller dimma) lampor, starta en film eller sätta på favoritlåten på Spotify.

Andra tekniska lösningar som redan används flitigt är säkerhetsutrustning som hemlarm och övervakningskameror som ansluts till mobilen via en app. Du får då meddelanden i mobilen om när kamerorna upptäckt något. Du kan även via flera säkerhetssystem tända och släcka lamporna via mobilen när du inte är hemma.

Husrobotar år 2050

Många av oss väntar spänt på nästa steg i den tekniska utvecklingen för smarta hem. Är målet hushållsrobotar?

Framtidsforskaren Ian Pearson förutspår att robotar kan bli normen i våra hem om si sådär 30 år. Han tror dock att robotarna kommer att ha rättigheter och kanske måste man till och med betala lön för robotarnas tjänster, eftersom artificiell intelligens blir alltmer avancerad.

I en intervju med den brittiska tidningen Mirror säger Ian Pearson att husrobotarna kommer att laga mat och städa åt oss. Han har även forskat kring hur uppvärmningen av bostäder kommer se ut i framtiden.

– Smart värme, som infraröd strålning, kommer att värma människorna istället för hemmen, säger Ian Pearson.

Han har även forskat på interiören i framtiden, han tror att hemmen kommer ha inredning som kan ändra utseende genom ett knapptryck. Om cirka 50 år behöver vi antagligen inte ens städa vår hem. Då lär det finnas speciella material som gör sig av med smutsen genom att vibrerar bort smutspartiklarna. Därefter tar husrobotarna över genom att dammsuga upp dem.

Ian Pearson tror också att vi i framtiden kommer att skriva ut mat via speciella 3D-skrivare. Ingen behöver längre gå till matbutiken.

Men det behöver inte dröja så länge innan nya, spännande uppfinningar ser dagens ljus.

År 2030 kommer de flesta apparaterna att vara nätverksstyrda. Till exempel kommer mikrovågsugnar och ugnar kunna kommunicera med matförpackningar för att få tillagningsinstruktioner.

Relaterade artiklar