Spottar i tak – installera dimmer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~9 minuter

LED-spottar i tak är inte bara snyggt, det är även praktiskt – särskilt om du väljer att installera en dimmer till spottarna. Då kan du enkelt variera ljusstyrkan. Det finns även särskilda warm to dim¬-spottar som gör att du kan variera ljustemperaturen – från kallt till varmt. Lär dig installera spotlights och dimmer.

Sänk taket för spottar i tak

Om du vill montera infällda spottar i tak är det ofta enklast att göra det i samband med att du monterar ett nytt undertak. Det är nämligen vanligt att man sänker ner taket en aning där spottarna sitter (eller över hela taket så att det ser jämnt ut). Det krävs tillräckligt med utrymme för att spotlighterna ska kunna ventilera. I regel sänker man taket så pass mycket att man får plast med downlightboxar, de säkerställer att lamporna får tillräckligt med plats och inte ligger emot isolering och andra ytor som kan utgöra en brandrisk. Vill du inte sänka taket kan du även installera utanpåliggande spottar i taket, eller sätta spottar i tak på skena.

Montera spottar i tak – steg för steg

 1. Bestäm placering. Mät upp rummet och skissa upp det på ett papper. Prova olika designer med spottar, till exempel olika antal och mönster. Ofta sätter spotlighter på rad med samma mellanrum. När du bestämt placering för spottar kan du börja planera för kabeldragning.
 2. Märk ut placeringen. Skissa i taket med en blyertspenna var du ska montera spottarna.
 3. Undertak. Om du vill ha infällda spottar är det enklast att sätta upp ett nytt undertak. Antingen behöver du riva det gamla så att glespanelen blottas, alternativt sänker du taket och spikar då upp en ny spikläkt.
 4. Fäst downlightboxar. Om du väljer att använda downlightboxar ska de fästas i glespanelen (mellan spikläkten).
 5. Fäst VP-rör. Mellan alla boxar drar du VP-rör (det går även bra med flexrör) och fäster dem med hjälp av kabelklammer. I rören kommer sedan elkabeln att dras igenom. En behörig elektriker måste utföra själva kabeldragningen om det är spotlighter på 230 V.
 6. Montera undertaket. Montera nu undertaket, till exempel med gipsskivor. Var noggrann med att markera exakt position av dina downlightboxar, eftersom du senare kommer borra hål för lamporna.
 7. Sätt en skruv i varje markering. När du monterat upp det nya innertaket fäster du en skruv där de yttre spotlighterna kommer att sitta (i dess centrum). Spänn sedan upp ett snöre mellan dessa skruvar. Med hjälp av snöret kan du sedan se till att alla spottarna hamnar på en rak linje.
 8. Borra hål. Använd en hålsåg för att ta upp ett hål av upp rätt storlek för spottarna. Utgå från storleken på de spotlights du valt. Det anges ofta på paketen eller den bifogade installationsanvisningen vilken storlek på hålsåg du ska använda.
 9. Dra kablar. Om du använder 12 V-spottar kan du själv dra elkabeln, men gäller det 230 V får endast en behörig elektriker dra elkabeln. Kabeln ska dras igenom de förberedda flex- eller VP-rören. Koppla sedan ihop kabeln med dina lampor (följ anvisningarna som medföljde spotlighterna för att se hur du ska göra).
 10. Montera spotlights. I dina hål fäster du nu spotlighterna, de har vanligtvis två ”vingar” som du försiktigt viker in för att få in dem i hålen, sedan fälls de ut och håller spotten på plats.
 11. Anslut kablarna. Placera LED-drivern (transformator) på en bra plats där du kan kommat åt den, till exempel i det nedsänkta undertaket, där ansluter du kablarna till sekundärsidan. Sedan måste en behörig elektriker ansluta kablarna till primärsidan och den fasta elinstallationen.

Tips för att placera spottar i tak

Det blir oftast snyggast om spotlighterna sitter i raka led, utgå från hörnen och placera dem så det ser balanserat och symmetriskt ut. Tänk på att en spotlight lyser upp cirka 1,5 m2. Hur många spottar i tak som blir snyggt beror på vilket rum det gäller samt hur stort det är. Många sätter för många spottar i taket, vilket får taket att se ut som en schweizerost. Sätt en tejp för att bilda dig en uppfattning om hur olika antal spottar kommer se ut.

Olika typer av spotlighter

Det finns flera typer av spotlighter att välja bland. Till exempel kan du välja att ha dimbara spottar, eller spottar utan ram, så kallade trimless. De bygger mer på höjden men har du takhöjden kan det bli väldigt snyggt och diskret eftersom trimless-spottar ser ut som att det kommer ljus direkt från taket. Vill du att spottar blir en utmärkande detalj? Då kan utanpåliggande spottar på skena i en annan färg bli snyggt.

En annan sak att fundera på är hur varmt eller kallt ljus du vill ha. Ska du montera spottar i tak i kök eller badrum kan det vara bra med ett något kallare ljus för du ska kunna se ordentligt. Men det kan samtidigt kännas omysigt. Ett tips är att välja warm to dim­-spottar, vilket är att spotlighter som du kan dimma mellan 2 000 och 3 200 kelvin. Kelvin är ett belysningsmått som anger färgtemperatur. Ju högre kelvin en lampa har, desto kallare ljus har den.

Installera dimbara spottar i tak – vad får du göra?

De flesta elinstallationer får man inte utföra själv på grund av olycksrisken. Men hur är det med att byta dimmer själv – får man göra det? Du får byta dimmer själv om det redan satt en dimmer där. Men du får inte byta en vanlig brytare mot en ny dimmer, det måste en behörig elektriker göra. Om du vill installera en dimmer tar en elektriker mellan 500 och 600 kronor i timmen.

Hitta en elektriker

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 377 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

I korthet byter du dimmer så här:

 1. Stäng av strömmen. Det är viktigt att strömmen till rummet du arbetar i är avstängd. Är du osäker på vilken propp du ska dra ur eller stänga av får du prova dig fram – ha då en lampa tänd som är kopplad till den dimmer du ska byta. Dra ut proppar eller stäng av säkringar tills lampan släcks. Dubbelkolla med en spänningsprovare för att säkerställa att elen verkligen är avstängd.
 2. Ta loss dimmern. Ofta lossar du vredet på dimmern genom att dra det rakt ut. Innanför sitter en mutter som du lossar och sedan kan du ta loss själva täckplattan. Innanför finns en dosa som sitter fast med två skruvar, lossa dem tills att du kan vrida dosan medurs. Nu ska du se två kablar (ledare), en nolla (ibland syns den på dimmern), fasen samt tändtråden till lampan. Ta gärna ett kort för att komma ihåg hur alla trådar satt. Skruva sedan loss dem.
 3. Fäst den nya dosan. Tvinna de gamla koppartrådarna lite så blir det enklare att föra in dem i den nya dosan. Öppna den nya dimmern genom att dra vredet rakt ut, skruva sedan ur muttern och ta loss täckplattan (precis som när du öppnade den gamla dimmern). Fäst sedan den nya dimmerns fas vid ”L” och den nya tändtråden vid sinuskurvan (en symbol som påminner om en våg). Skruva fast trådarna ordentligt. Är du osäker på hur trådarna ska sitta kan du titta på kortet du tog.
 4. Skjut in dimmern i väggen. När du skruvat fast koppartrådarna och satt tillbaka dimmern i väggen skruvar du fast den. Tryck sedan fast täckplattan och fixera det med muttern. Avslutningsvis trycker du fast vredet. Sätt på elen och prova.

Du kan köpa spottar till tak hos Jula, Bauhaus, Beijer Bygg och andra stora byggvaruhus.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Hur placerar man spottar i tak?

Du kan antingen montera utanpåliggande spottar på skena, sänka innertaket eller riva det gamla innertaket, montera spotlights och bygga ett nytt innertak.

Vad kostar det att sätta spottar i tak?

En elektriker tar i regel mellan 500 och 600 kronor i timmen och spotlights kostar från 200 till 2 500 kronor beroende på IP-klass och varumärke.

Måste man sänka taket för spottar?

Nej, du kan installera utanpåliggande spottar också, eller riva det gamla taket och sätta nytt.

Vad kostar det att sätta in en dimmer?

Genomsnittspriset ligger på cirka 1 500 – 2 000 kronor (avser kostnad för elektriker, demontering, montering och installationsmaterial).

Hur många kablar till dimmer?

Det krävs två ledare, eller fyra om dimmern har en nolla.

Vad ska man ha för dimmer till LED?

Till LED-lampor på 230 V används elektronisk dimmer och är det 230 V glödlampor används glödljusdimmer.

Kan man använda en dimbar lampa utan dimmer?

Ja, det finns faktiskt särskilda lampor som kan dimmas utan en tillhörande dimmer. Till exempel LED-lampan Philips SceneSwitch.

Får jag installera dimmer själv?

Du får byta en gammal dimmer till en ny, men du får inte byta en brytare till en dimmer.

Hur många spottar i tak är lagom?

En generell regel är att ha minst 1,5 meter mellan spotlighterna, men i slutändan är det en smaksak. Testa dig fram men var försiktig med att sätta för många.

Relaterade artiklar