Bekvämt med styrd belysning

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Starta morgonen med ett långsamt uppstigande ljus, eller kom hem till ett upplyst hem. Med styrd belysning kan du enkelt göra olika inställningar i hemmet, antingen via en app eller en fjärrkontroll.

Funktioner

System som används till att styra belysningen består vanligtvis av en brygga eller gateway som du kopplar upp mot internet, samt själva lamporna som ska styras och en fjärrströmbrytare. Strömbrytaren kan antingen vara en vanlig fjärrkontroll, en app i mobilen eller surfplattan. De flesta system är kompatibla med rörelsesensorer, då tänds lamporna när du går in i rummet. Beroende på vilken tillverkare du väljer kan du även ha möjlighet att ställa in timer, till exempel välja en tid du vill att lamporna ska tändas hemma (lagom tills du kommer hem efter jobbet).

Vanliga tillverkare

De största tillverkarna för styrning av belysning är Philips Hue, Ikea trådfri samt Apple Homekit och Google Home. Ibland är det möjligt att blanda system, till exempel kan du använda Philips Hue för styrning av belysning av Ikeas lampor.

Fördelar med styrd belysning

Kanske kan det låta som en onödig sak att kunna styra belysningen genom rörelse, röst eller en fjärrkontroll? Men det kan faktiskt vara en praktisk investering:

  • Starta morgonen långsamt. Du kan ställa in belysningen i sovrummet så att ljuset långsamt dimmas upp under en halvtimmas tid. Det blir ungefär som en simulerad soluppgång.
  • Slipp leta efter knappar. Behöver du gå på toa mitt i natten? Slipp leta rätt på lampknapparna och aktivera istället rörelsesensorer. Då tänds lamporna automatiskt när du går in i badrummet.
  • Tänd lamporna när du inte är hemma. Om du är bortrest kan det vara praktiskt att styra belysningen så att det ser ut som att någon tänder och släcker lampor. Via kompatibla appar är det enkelt att ställa in timer för belysningen.
  • Sitt kvar i fåtöljen. Kanske har du satt dig bekvämt i soffan eller fåtöljen och skulle vilja tända en lampa? Knappen sitter dock flera meter bor – då är styrd belysning otroligt bekvämt.
  • Bestäm om du vill ha varmt eller kallt ljus. Du kan anpassa den styrda belysningen utifrån vad du gör. Kanske vill du ha mysig belysning, då kan du ställa in lägre ljusstyrka och ett varmt sken. Om du ska studera eller jobba kan du istället välja högre ljusstyrka med ett kallt sken.

Vanliga frågor och svar

Det innebär att du kan styra belysningen hemma, till exempel via en app, Google Home eller via en fjärrkontroll.

Till exempel kan du ställa in belysningen i sovrummet så att den långsamt dimmas upp under en halvtimmes tid – det skapar en simulerad soluppgång vilket gör det behagligare att vakna.

Relaterade artiklar