Smart el sänker elförbrukningen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Är du en av alla oss som köpt hus och accepterat att energiförbrukningen kostar vad den kostar? Det finns skäl att gå igenom kostnaden för elförbrukningen eftersom priserna kan förändras under dygnets olika timmar. Ett sätt att spara in på elutgifterna är att satsa på smart el.

Styr elen via mobilen

Det finns flera appar som ger dig en bra översikt över hemmets energiförbrukning. Du kopplar vanligtvis upp elmätaren till appen och kan sedan få information om vilka dagar och tider som elen är som dyrast respektive billigast. Olika appar har olika funktioner. Greenely är en app framtagen av elever på KTH. Genom Greenely kan du enkelt kolla din elförbrukning direkt i appen. Du får även en bra översikt över hur mycket el bostaden förbrukar och varningar när elpriset höjs. Du behöver inte vara expert på el för att förstå appen. Den är utformad som ett träd – när trädet blommar betyder det att du förbrukar lite el. När lövets träd vissnar betyder det att du förbrukar mycket el. Energiförbrukningen kan även läsas genom siffror och djupare analyser, för den som föredrar det.

Styr förbrukning efter elpris – använd elen när den är som billig

Elpriset kan variera under dygnets timmar (beroende på vilken typ av elavtal du har), vilket är särskilt bra för dig som har ett timbaserat elavtal. Elen är ofta dyrare under morgonen och eftermiddagen när de flesta är hemma och billigare under natten. Genom att koppla upp elmätaren till appar som Greenely kan du styra när elförbrukningen ska vara aktiv för att på så vis anpassa förbrukningen till de timmar då elen är billigast. I och med de kraftiga prisökningarna för el på sistone har många elbolag helt slutat erbjuda rörliga elavtal eller göra stora påslag på avtalen. Det finns dock fortfarande elbolag som erbjuder rörligt pris, bland annat kan du välja smart el hos Öresundskraft, Tibber eller Greenely. Fördelen med att välja smarta elavtal är att du själv har möjlighet att påverka din kostnad för elförbrukning genom att använda elen när elpriset är som billigast. Några andra tips för att minska elkostnaden:

  • Använd smart värmestyrning. Styr värmesystemet och värmepannan utifrån när elen är som billigast. Du kan antingen schemalägga värmesystemet eller integrera det direkt med exempelvis Greenely och ett smart hem-system.
  • Sänk värmen. När du kopplat upp elmätaren till en smart el-app kan du få en bra översikt över temperaturen i olika rum. De rum du sällan använder behöver exempelvis inte vara lika uppvärmda som de utrymmen du ständigt använder.
  • Kontrollera solpaneler. Om du har solceller på taket kan du koppla upp växelriktaren till en smart el-app för att få en bättre översikt över elproduktion, elförsäljning och elförbrukning.
  • Styr teknik i hemmet. Precis som att du kan kontrollera värmestyrningen via en smart el-app, kan du även schemalägga och anpassa användningen av teknisk utrustning hemma, till exempel vitvaror, tvättmaskin och torktumlare. På så sätt kan du se till att apparaterna används när elpriset är som lägst.

Värmekontroll och termostat

Greenely är inte den enda appen för smart el, det finns även andra, exempelvis Tibber. Tibber är en app som låter dig se när elen är billigast. Direkt i appen kan du exempelvis se vilka timmar elen har lägst pris och när den är som dyrast. Du kan även ställa in elektriska apparater via appen så att du till exempel kan styra när tvättmaskinen ska gå igång eller när elbilen ska laddas. Apparna är utformade på olika sätt men fungerar ändå på liknande vis – du kan styra och automatisera värmen hemma. Till exempel kan du ställa in vilka tider värmen i huset ska sänkas (exempelvis när du är på jobbet). En annan fördel med att koppla upp värmen och elen mot en smart el-app är att du kan sköta allt från mobilen. Skulle du resa bort och kommer på att du glömt stänga av värmen, kan du ofta lösa det direkt i appen.

Greenely

Använd elen när den är som billigast

LÄS MER

Vanliga frågor och svar

Det är flera saker: bland annat hur många som bor i bostaden, vilken typ av uppvärmningssystem som används, hur bra isolerat huset är samt var i landet du bor.

De apparater som kyler eller värmer är de som drar mest i hushållet, exempelvis kylskåpet och radiatorerna.

Ett sätt är att koppla upp elmätaren till en smart el-app, exempelvis Greenely. Då kan du styra hur elen används, till exempel kan appen automatiskt sänka värmen under förinställda tider eller varna när elpriset stigit.

Ett hus med direktverkande el drar upp mot 25 000 kWh per år, men har huset en energismart uppvärmningskälla och är välisolerat, kan elförbrukningen ligga på cirka 8 000 – 20 000 kWh (hur mycket beror på hur många som bor i bostaden).

Smart el innebär att du kan kontrollera elförbrukningen genom en smart el-app, till exempel Greenely eller Tibber Du kan via appen schemalägga och anpassa när du använder din elektroniska utrustning. Som att ladda elbilen eller köra tvättmaskinen när elen är som billigast.

Relaterade artiklar