Braskamin – bra att veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Idag använder de flesta av oss inte braskaminen som en primär uppvärmningskälla även om det går att värma huset med en kamin. Den används snarare som en stämningshöjande faktor i hemmet. För vem skulle inte vilja sätta sig framför en sprakande brasa när det är mörkt och trist ute?

Olika typer

Om ditt nuvarande hus inte har en braskamin eller skorsten kan du antingen välja att köpa en skorstensfri kamin eller installera en skorsten. När du väljer kamin har du många valmöjligheter gällande utseende och bränsle. Har du en äldre eldstad kan du effektivisera en öppen spis genom att köpa en ny spiskassett.

  • Plåtkamin. Plåtkaminer är enkla att installera och kräver inte något större underhåll. Det finns flera varianter och i olika prisklasser. Vill du ha snabb tillskottsvärme är plåtkaminen ett bra val. Den har dock inte lika bra värmeeffekt som andra eldstäder eftersom den svalnar snabbt och glaset sotar ofta igen. För att elden inte ska slockna måste man ofta lägga in ny ved.
  • Gjutjärnskamin. Gjutjärnskaminen känns klassisk och har många fördelar. Dels ger den snabb uppvärmning i hemmet, dels finns det ofta en kokplatta på braskaminens ovansida där du kan laga mat. En nackdel med gjutjärnskaminer är att de blir väldigt varma och det är lätt att bränna sig om du nuddar den.
  • Spisinsats. Om du eftersträvar värme snarare än en stämningshöjande inredningsdetalj kan spisinsatser vara ett bra val. En traditionell öppen spis drar in den varma inomhusluften och har endast en verkningsgrad på 5 – 10 %. Resten av värmen går förlorad genom skorstenen. En spisinsats är utformad för att effektivisera kaminens effekt. Det finns spisinsatser i olika material, bland annat stål och gjutjärn.
  • Täljstenskamin. Täljstenskaminer har blivit mycket populära på senare år. En fördel är att de håller värmen betydligt bättre än andra material. Beroende på dimension kan en täljstenskamin fungera som den primära uppvärmningskällan i huset. En nackdel med täljstenskaminer är att de väger mycket, vilket ställer höga krav på bjälklaget som många gånger behöver förstärkas för att klara av vikten.
  • Kakelugnar. Kakelugnar hör inte till det vanligaste alternativet när man köper braskamin. Men om du bor i ett sekelskifteshus eller en sekelskifteslägenhet kan en äkta kakelugn bli pricken över i:et i inredningen. Kakelugnar ger mycket bra värmespridning i hemmet, den här typen av braskamin ger värmespridning på ungefär 2 kW per timme under ett dygn. Nybyggda hus behöver cirka 2 kW per timme för att värmas upp ordentligt, vilket inte vanliga braskaminer klarar av. Kakelugnar bevarar värmen längre tid än andra alternativ tack vare sitt smarta kanalsystem och den effektiva kassetten. Kakel i sig är dessutom ett värmelagrande material.
  • Braskamin utan skorsten. Om du inte har skorsten och inte känner för att göra hål i taket kan du välja en braskamin utan skorsten. Sådana kaminer drivs inte av ved utan med ren denaturerad bioetanol, med andra ord ren alkohol. När du eldar i en sådan braskamin bildas ingen rök, sot eller aska. Samtidigt ger den inte någon nämnvärd värme, men den är mysig.
  • Elektrisk braskamin. Elektriska braskaminer är ett populärt alternativ för den som bor i lägenhet eller helt enkelt vill ha en snabb och enkel lösning. Elkaminer kopplas in i det vanliga eluttaget och kan ställas i vilket rum som helst. Det bildas ingen rök, eld eller aska – kaminen är elektrisk och har endast en visuell eld. Det finns olika typer av elkaminer och vissa är avancerade än andra. En mer avancerad modell har verklighetstrogna lågor och kan dessutom värma upp rummet genom en inbyggd värmefläkt.
  • Hängande braskamin. Det finns braskaminer som kan hängas på väggen, de är ofta etanoldrivna. Om du vill ha en takhängd kamin måste du kontrollera takets bärighet.

Verkningsgrad och effekt

Energimyndigheten har gjort ett test där de jämförde verkningsgraden hos moderna braskaminer med äldre modeller från 80- och 90-talet. Verkningsgraden anges i procent där en högre siffra innebär bättre effekt. Testet visade att moderna braskaminer har en verkningsgrad på mellan 75 och 80 %, till skillnad från braskaminen från 80-talet som endast hade en verkningsgrad på 66 %. Om du väljer en kamin med hög verkningsgrad innebär det att kaminen ger lägre utsläpp eftersom du inte behöver använda lika mycket ved för samma mängd värme jämfört med en kamin med lägre verkningsgrad. Om du vill använda din braskamin för uppvärmning av bostaden är det väldigt viktigt att verkningsgraden är så hög som möjligt.

Placering

Om du redan har en skorsten är det enklast att placera braskaminen i anslutning till den, för då slipper du installera nya rökkanaler. Ska du däremot installera och montera en ny skorsten måste du tänka igenom placeringen.

  • Planlösning. Först och främst bör du fundera över var det blir snyggast att ha braskaminen. Kanske vill du ha den i vardagsrummet framför soffgruppen? Eller vid ett stort fönster så att du kan njuta av utsikten och brasan samtidigt? Kom ihåg att det behöver finnas ett säkerhetsavstånd mellan kaminen och brandfarliga saker som textilier och stoppade möbler (cirka 50 – 100 centimeter). Dessutom behöver det finnas ett utrymme framför kaminen, särskilt om du vill ha ett gnistskydd.
  • Takform. Ska en ny skorsten installeras behöver du undersöka taket för att ta reda på var det är lämpligast att dra igenom ett skorstensrör. Om skorstenen installeras inom 2,5 meter från nocken måste skorstenen vara den högsta punkten. För annan position på taket gäller det att skorstenen hamnar åtminstone 1 meter över takbeläggningen.
  • Takstolar. Kontrollera att det inte finns någon bärande takstol där du planerat för uttagning av hål.
  • Bjälklager. Vissa kaminer väger väldigt mycket, vilket ställer högre krav på golvets bärighet. Kontrollera därför om bjälklagrets bärighet är tillräcklig eller om den måste förstärkas.
  • Vägg eller hörn. En braskamin kan installeras mot en vägg, i ett hörn eller användas som en rumsavdelare. Beroende på vilket du väljer kan installationen ske på olika sätt.

Skorsten – så gör du med braskamin för två våningar

Innan du installerar en eldstad måste du göra en bygganmälan till kommunen. Bygglov krävs sällan vid installation av braskaminer, om inte skorstenen förändrar byggnaden avsevärt. Om du vill ha en braskamin och har två våningar är det mest praktiskt att installera braskaminen på bottenvåningen, då sprider sig värmen på bägge våningar. Det går även att koppla två separata kaminer på två våningar till samma skorsten med hjälp av en T-modul. Om du själv vill installera skorstenen och kaminen följer du helt enkelt de anvisningar som medföljer när du köper produkten. Hur montaget och installationen av braskaminen och skorstenen går till, beror på vilken tillverkare du väljer. Contura är ett företag som säljer många braskaminer i Sverige. Så här går installationen i korthet till av deras braskaminer:

  • Kontrollera hinder. Se efter att det inte finns några hinder innanför innertaket (takstolar, elkablar eller vattenrör).
  • Ta bort isolering. På vinden, där ytterligare håltagning ska göras, måste du ta bort isolering.
  • Markera centrum för hål och borra. Gör en markering i innertaket där hålet ska göras. Gör samma sak med yttertaket – markera hålet, borra sedan ett centrumhål, plocka sedan bort tegelpannor eller annan takbeklädnad och såga till sist ut hålet i yttertaket.
  • Installera kaminen. Ställ kaminen på sin position och montera sedan premodulskorstenen, den levereras om du beställer färdig byggsats.
  • Montera yttertaksbeslag. Montera yttertaksbeslagen enligt anvisning och lägg sedan tillbaka takets beklädnad.
  • Montera skorstenshuv. Därefter monteras skorstenshuven och takstegen.
  • Kontroll av sotare. När kaminen och skorstenen är monterade måste en sotare godkänna installationen innan du får elda.
Hitta en expert som kan installera din braskamin

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Regler för braskamin

Vill du installera en braskamin hemma har du flera regler att förhålla dig till. Reglerna är framtagna av Boverket. De har bland annat krav på utsläpp och verkningsgrad, det gäller: braskaminer, pelletseldade kaminer, kökspannor och spisinsatser. I korthet handlar kraven om att nya kaminer måste ha en verkningsgrad på minst 65 % samt att utsläpp av kolmonoxid som mest får vara 0,12 volymprocent. Du måste även få ett startbesked från kommunen innan du börjar med installationen. Reglerna infördes 1 januari 2019. Har du äldre kaminer än så omfattas du inte av reglerna.

Vanliga frågor och svar

Vanligtvis sker brandskyddskontroller vart tredje år, men det varierar beroende på var i landet du bor. MSB bestämmer intervallerna för brandskyddskontroll medan kommunen bestämmer intervaller för sotning.

Installationen står oftast för mer än hälften av den totala kostnaden för braskamin – om du ska montera en ny skorsten. Om du endast ska byta ut en braskamin mot en annan i samma dimensioner blir priset lägre eftersom alla rökkanaler redan är installerade.

Du får själv installera braskaminen om du vill, dock måste du ha ett startbesked från kommunen innan du börjar. Många kaminleverantörer erbjuder också installation och montage till en extra kostnad.

Nej, det krävs sällan bygglov. Däremot behöver du göra en anmälan och få ett startbesked från kommunen innan du sätter igång.

Ett tips är att utgå från husets stil. Är det ett gammalt, traditionellt hus? Satsa i så fall på en braskamin i gjutjärn eller kanske en kakelugn. Bor du modernt finns det stilrenare varianter. Fundera även på hur viktigt det är med värmefördelning och värmebevaring. Det finns billiga elkaminer som ser verklighetstrogna ut men som inte genererar någon värme.

Du kan hitta braskaminer från några tusenlappar upp till 100 000 kronor och mer. Elektriska modeller är ofta billigare medan klassiska och nyproducerade kakelugnar är dyrare.

Plåt-, gjutjärns- och täljstenskaminer, kakelugnar och elektriska, etanoldrivna och gasoldrivna kaminer.

Det beror på hur ofta du eldar samt vilken typ av eldstad det rör sig om. Kravet på hur ofta kaminen ska sotas varierar mellan olika kommuner.

Relaterade artiklar