Bastutunna – bra att veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Bastutunna, bastustuga eller finsk bastu – kärt barn har många namn. En bastutunna har formen av en liggande tunna, vanligtvis två bänkar på utsidan och ett fönster inuti. Tunnan kan exempelvis vara vedeldad eller drivas av elektricitet. Här går vi igenom hur bastutunnan fungerar och vad som är bra att veta innan du köper en.

Egenskaper

Bastutunnan är ett utmärkt alternativ för dig som älskar bastubad men som kanske inte har plats eller av någon annan anledning inte vill bygga en bastu inomhus. Bastutunnan är fristående och kan exempelvis placeras på trädgården, vid en sjö eller i en skog. Bastutunnor har en säregen design och form – de är runda, precis som en tunna. Beroende på storlek kan den rymma allt från fyra personer upp till ett tiotal, ibland ännu fler beroende på modell. Vanligtvis finns ett stort fönster i den ena gaveln där du kan njuta av utsikten. På den andra gaveln är dörren, ibland finns även mindre fönster där. Vissa modeller har en liten ”altan” vid entrén. Där finns det en eller två bänkar på vilka du kan sätta dig för att svalka dig efter en stunds bastubadande.

Bastutunnor kan vara lite knepiga att bygga själv från grunden eftersom formen är rundad. Dock kan du hitta många stora leverantörer som erbjuder bastutunna byggsatser. Då är det relativt enkelt att själva sätta ihop de olika delarna. Det krävs i regel inte något markarbete, däremot är det viktigt att marken där du placerar bastutunnan är jämn och väldränerad så att vatten kan rinna undan.

Material

Bastutunnor är vanligtvis tillverkade av trä, exempelvis gran eller fura. Det ger bastun ett traditionellt utseende. Samtidigt behöver trä ständigt underhåll i form av målning, oljning eller lackning. Annars får tunnan inte något bra skydd mot väder och vind. Du kan hitta färdigmålade alternativ, även om de ofta är dyrare. Du kan även köpa en omålad bastutunna och sedan måla den i samma färg som huset.

Den runda formen

Även om bastutunnor är fräcka på grund av sin runda form finns det faktiskt en annan anledning till formen än enbart den estetiska. Det rundade taket gör nämligen att luften cirkulerar på ett betydligt bättre sätt än om bastun varit kantig. Luften kan ta sig hela vägen runt i tunnan, även till alla hörn. Så fort den varma luften stiger upp till taket fortsätter den att rotera och följer då takets rundade form ner igen. Det ger en jämn värmespridning i bastun.

Olika varianter

I korthet finns det två typer av bastutunnor, bortsett från storleken och värmekällan:

  • Portabla bastutunnor. Fördelen med den här typen är att du inte behöver utföra något förarbete. Bastutunnan står på konsoler, vanligtvis med hjul för enkel förflyttning. Portabla bastutunnor är vanligtvis mindre i storleken och passar utmärkt om du vill kunna flytta tunnan eller till och med resa med den. Föreställ dig att du tar med bastutunnan ner till en vacker strand. Först kan du njuta av ett uppfriskande bad och sedan gå in och sätta dig i bastun.
  • Stationära bastutunnor. Stationära bastutunnor ställs på marken och måste därför förhålla sig till bygglovsreglerna. Eftersom bastutunnorna sällan är särskilt stora brukar bygglov vanligtvis inte behövas (den kan vara upp till 30 m2 innan bygglov behövs enligt attefallsreglerna).

Förutom ovanstående varianter kan du även hitta bastutunnor med olika antal rum. De enklaste och mindre varianterna har endast ett rum – själva bastun. Men det finns även modeller med upp till tre rum. Vad används då alla rummen till? De är användbara som omklädningsrum eller relaxavdelning. Du kan även välja att inreda ett av rummen till gästrum.

Värmekällan

Eftersom bastutunnor vanligtvis står för sig själva, antingen på tomten eller på någon annan plats i naturen, finns sällan tillgång till elektricitet. Därför är det vanligaste värmeaggregatet till bastutunnor vedeldade aggregat. Dessutom hör vedeldning till den traditionella bastukulturen och upplevelsen är ofta något alldeles speciellt. Veden doftar på ett särskilt sätt och värmen blir väldigt behaglig. Samtidigt bidrar eldens lågor till trivseln inuti bastun, som en öppen spis ungefär.

Om du har möjlighet kan du även koppla bastutunnan till elektriciteten i huset och använda ett elektriskt aggregat istället. Elektriska aggregat är enklare att värma upp bastun med eftersom du endast behöver trycka på en knapp för att starta värmen. Det finns flera typer av elektriska aggregat till bastur, bland annat vägghängda och golvstående modeller samt med inbyggd eller utan styrpanel. Är styrpanelen inte integrerad i aggregatet kan du med fördel placera den på bastuns utsida. Då kan du bekvämt styra temperaturen utan att stå och svettas samtidigt.

Fördelar med elektrisk respektive vedeldad bastu:

  • Vedeldad bastu. Det känns mer gediget att basta när du själv eldar den. Värmen känns behaglig mot huden och bastun får en ljuvlig doft från veden. Samtidigt får du njuta av en öppen brasa med dansande lågor. En annan fördel är att du kan placera bastutunnan i stort sett var du vill eftersom du inte är beroende av el. Driftkostnaden är dessutom lägre än för el, särskilt om du har tillgång till egen ved.
  • Elektriskt uppvärmd bastu. En elektrisk bastu är bekväm att använda eftersom du snabbt och smidigt startar igång aggregatet genom ett knapptryck. Dessutom tar det eluppvärmda aggregatet betydligt mindre plats i bastun än det vedeldade. Du kan snabbt och enkelt reglera värmen genom displayen.

Vanliga frågor och svar

Bastutunnas runda form gör att luften cirkulerar på ett bra sätt. När den varma luften stigit upp till taket fortsätter den att rotera med hjälp av den runda formen. En annan fördel är att bastutunnor är fristående och kan exempelvis placeras vid en vacker sjö eller ställas på en kärra för att vara portabel.

Attefallsreglerna gäller även för bastutunnor, den får alltså vara upp till 30 m2 stor utan bygglov.

Det beror på storleken. Ett riktmärke är från cirka 1 300 kilo för en bastutunna med diameter 2,2 meter och med en längd på 4,2 meter.

Det finns många tillverkare och leverantörer av bastutunnor och priserna kan variera ganska kraftigt. Du kan hitta bastutunnor från cirka 25 000 kronor (byggsats). Men det finns även modeller för mer än 100 000 kronor. Det beror på storlek, material och utformning.

En vedeldad bastutunna är traditionellt och ger dig många fördelar. Förutom en behaglig och jämn värmespridning får du njuta av eldens knastrande och sprakande samt den goda doften. Ett elaggregat är praktiskt om du har tillgång till el. Den typen av bastuaggregat är enklare att använda eftersom du kan ställa in temperaturen och starta bastun genom en display.

Relaterade artiklar