Rengör luft-luftvärmepumpen – öka livslängden

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Verkar det vara fel på luft-luftvärmepumpen? Innan du skrotar den är det värt att kontrollera filtret – det måste rengöras, helst två gånger i månaden. Här går vi igenom hur du gör.

Luft-luftvärmepumpar kräver skötsel

De senaste åren har luft-luftvärmepumpar fått ett rejält uppsving, inte bara i eluppvärmda villor som vill ha ett mer energismart alternativ, även i sommarstugor, uterum och garage. Trots den ökade populariteten har värmepumpen även fått många klagomål. En del konsumenter är missnöjda med effekten och känner sig snuvade på sin investering. Klagomålen avser inte endast lågprismodeller utan även väletablerade varumärken.

I de flesta fall handlar det dock inte om att luft-luftvärmepumpen är trasig eller inte gör det den ska, det handlar i regel om ett bristande underhåll. Som husägare kan det vara svårt att komma ihåg allt man ska göra, inte minst när det kommer till luft-luftvärmepumpen. Det är mer känt idag att man måste sköta om värmepumpen och många leverantörer har regelbunden service som ett garantikrav. Anledningen är att den här typen av värmepumpar består av luftfilter och lameller där stora mängder luft passerar varje sekund. Med tiden samlas många smutspartiklar i filtret vilket gör att det kan sätta igen – värmepumpen blir inte lika effektiv.

Det är rekommenderat att rengöra filtren cirka två gånger i månaden, oftare om man är rökare eller har pälsdjur. Det kan även vara bra att fundera över värmepumpens placering. Den ska helst inte sitta nära köket eller den vedeldade kaminen eftersom den snabbare kommer sättas igen av matos och partiklar från kaminen.

Rengör och dammsug filtret

När hösten kommer och uppvärmningssäsongen tar fart är det viktigt att borsta av eller dammsuga luftfiltret som sitter på luft-luftvärmepumpens insida. Bakom filtret sitter lamellpaketet, det kan rengöras med en särskild rengöringsspray (finns att köpa i elaffärer och byggvaruhus). Lamellpaketet måste också ses över, det är dock svårare att komma åt det eftersom lamellerna sitter på värmepumpens insida. Är det mycket smutsigt kan det vara bättre att anlita en fackman som får rengöra hela systemet. Det kostar cirka 1 500 – 2 000 kronor och det räcker att utföra ordentlig service vart tredje år ungefär.

Så här rengör du inomhusenheten

  1. Stäng av strömmen. Lyft sedan av skyddskåpan från den del som sitter inomhus.
  2. Ta loss filtren. Demontera dammfiltren och dammsug dem ordentligt, det kan även gå bra att borsta av dammet. Kontrollera samtidigt skicket på filtren, med tiden måste de bytas ut.
  3. Rengör lamellerna. Det finns särskild rengöringsspray till luftvärmepumpar – spraya rengöringsmedlet över lamellerna, de sitter bakom dammfiltren. Låt medlet verka i 15 minuter. Spraya ytterligare en gång och torka sedan av lamellerna.
  4. Sätt i filtren. Sätt dammfiltren på plats igen och montera skyddskåpan.
  5. Starta luftvärmepumpen. Låt den köras på lågvarv den första timmen så att insida blir helt torr.

Vanliga frågor och svar

Den kan sänka energiförbrukningen om du exempelvis byter från direktverkande el. Den fungerar oavsett om du har ett vattenburet system eller inte.

Cirka 15 – 20 år.

Nej, en certifierad kyltekniker måste utföra installationen.

Ta loss skyddskåpan på inomhusdelen och ta loss dammfiltren. Dammsug eller borsta rent filtren. Bakom filtren sitter lamellpaketet, spraya med en särskild rengöringsspray (finns att köpa i elbutiker eller byggvaruhus) på lamellerna och låt verka 15 minuter. Spraya en gång till och torka sedan av lamellerna. Sätt tillbaka filtren och skyddskåpan och starta luftvärmepumpen. Låt den gå på låga varvtal den första timmen så systemet hinner torka ut ordentligt.

Relaterade artiklar