Stockholmsvillor drar mest el i hela Sverige

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Med en genomsnittlig förbrukning på 15 400 kWh per år och villa drar villor i Stockholm mest el i hela landet. Jämfört med exempelvis Kronoberg, som drar minst el, drar Stockholmsvillor dubbelt så mycket el. Vad beror det på?

Stockholmare vittnar om skyhöga räkningar

Många privatpersoner har vittnat om galna elräkningar i diverse Facebookgrupper. Ibland har räkningarna varit så stora som på 18 500 kronor på en månad. Men det beror förstås inte på att stockholmare använder diskmaskinen mer frekvent, eller har teven igång dygnet runt. Faktorerna är många, bland annat rörliga elavtal, generellt höga elpriser i hela landet samt typ av uppvärmningskälla. Direktverkande el är det absolut dyraste valet av uppvärmning man kan ha. Har man fjärrvärme påverkas man inte riktigt i lika stor utsträckning.

Andra spekulerar kring att personer som bor på landet har lägre elkostnader på grund av att de har större möjlighet att elda med ved.

Bor du själv i Stockholm och har känt av de smärtsamma elräkningarna? Det finns en del saker du kan göra själv för att sänka elförbrukningen. För Stockholms stad är det inte katastrof riktigt än, det beror på att elavtalen är upphandlade för långa tidsperioder.

Ramavtal för längre tidsperioder

Fastigheter i Stockholm har en eller flera separata anläggningar som är anslutna till ett övergripande ramavtal och avtalet löper oftast över en längre period, exempelvis fyra år. Ofta finns det även möjlighet att förlänga ramavtalet.

Enligt Anna Birath, avtalschef hos Stockholms kommun, förbrukar staden el som de köpt in sedan långt tidigare, alltså innan elpriserna höjdes så här som de gjort under 2021 och i början av året.

– Det gör att vi inte är känsliga för den här typen av kraftiga svängningar på marknaden, säger Anna Birath i en intervju med Mitti.se.

En stark faktor till att många stockholmare drabbats av extrema elräkningar beror på att många har tecknat rörliga elavtal. Det innebär att priserna styrs av det aktuella spotpriset på elmarknaden. I vanliga fall brukar rörliga avtal vara ekonomiskt fördelaktiga. Men i och med den generella prishöjningen har det också gjort att många drabbats av mycket höga elräkningar. Någon som blivit varse om det är Christer Lundberg, ägare av Stockholm Tennis.

– Så är det med rörliga elpriser, ibland går de upp och ibland ner. I december 2020 kostade elen endast en sjättedel av vad den kostade i december 2021. Det är lite hysteriskt, säger Christer Lundberg i en intervju med Mitti.se.

Vanliga frågor och svar

Det är snittpriset beräknat med alla avgifter, exempelvis abonnemangsavgift och moms, för att köpa el. Hos Nord Pool, den nordiska elmarknaden, kan du se vad dagens elpris är per kWh.

Det är priset som elbolag köper in el för. Spotpriset sätts på den nordiska elmarknaden Nord Pool och påverkas av efterfrågan och tillgång.

Ofta är priset lägre på natten eftersom efterfrågan på el är mindre då.

Relaterade artiklar