Drygt 300 % dyrare el jämfört med 2020

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

I december förra året hamnade vi återigen på rekordhöga elpriser. En av de främsta orsakerna till de extrema svängningarna beror på en minskad kärnkraftsproduktion samt vädret. Det finns dock ett ljus i slutet av tunneln, i alla fall om vi ska tro Ann-Catrin Dahlblom, Partner Manager på Elskling.

Orsaker till upptrappningen av elpriset

Det var vinterns kyla, blåst och en stoppad kärnkraftsreaktor som låg till grund för decembers galna elpriser. Så här såg medelspotpriserna på Nord Pool ut i december 2021:

  • Luleå och Sundsvall – elområde SE1 och SE2: 64,85 öre/kWh
  • Stockholm – elområde SE3: 175,74 öre/kWh
  • Malmö – elområde SE4: 182,21 öre/kWh

Jämfört med 2020 ligger det genomsnittliga spotpriset för landets fyra elområden 2021 drygt 300 % högre, enligt statistik från Nord Pool.

Fast eller rörligt elpris – vad är bäst just nu?

Elskling.se, Sveriges ledande bytes- och jämförelsetjänst för elavtal såg en stor ökning av personer som ville byta elavtal. I december var det 69 % som tecknade fast elpris via Elskling, jämfört med 49 % under hela 2021. Många gånger är rörligt elpris billigare, men i och med de extrema (och snabba) prishöjningarna, har många personer valt att ingå fasta elavtal.

– Det går att välja fast pris till kortare avtal i väntan på att priserna eventuellt sjunker, dock går det i så fall enbart att byta till samma elbolag som du redan valt, säger Ann-Catrin, Partner Manager på Elskling i en intervju med Energinyheter.

Ann-Catrin tror även att den kommande perioden kommer att stabiliseras något då väderprognoserna visar en ökad nederbörd, mer blåst och varmare temperaturer.

– Med det sagt kvarstår begränsningarna i elnätens kapacitet och kommer sannolikt att ge fortsatta prisskillnader i de olika prisområdena, säger Ann-Catrin och fortsätter,

– Prissvängningarna i elpriset beror på att kärnkraften minskat samt att den väderberoende elproduktionen ökat. Svenska kraftnät förutspår att det kommer att ses en ökning av de dagar och månader som elpriserna fortsätter att skifta kraftigt.

Vanliga frågor och svar

Spotpriset varierar dagligen, men ligger på 79,46 öre/kWh (SE1 och SE2) och 1,46 öre/kWh (SE3 och SE4) i början av februari 2022.

Det betyder att du betalar ett fast pris per kWh under hela din avtalsperiod, oavsett om priset går upp eller ner på elmarknaden. Perioden binds upp mellan 1 och 3 år.

Det betyder att du betalar ett pris som är knutet till den nordiska elbörsen. Ditt pris per kWh är därför bundet till utvecklingen till Nord Pool – priset kan därför gå upp eller ner utan förvarning.

Relaterade artiklar