Ljussättning – så lyckas du med belysningen hemma

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Ljussättningen i ett hem är viktig av flera anledningar. Till exempel ska belysning fungera som fokushöjare och lysa upp rummet ordentligt. Det löser man vanligtvis med taklampor. Men ett rum behöver även stämningshöjande belysning, som mysigare ljuspunkter i form av bordslampor, golvlampor och infällda lampor. Visste du att det rekommenderas att använda cirka 5 – 7 ljuspunkter i varje rum? Här går vi igenom allt du behöver veta om ljussättning.

Ljussättning i olika rum

När du ska ljussätta ett rum behöver du först fundera över hur rummet används. I hallen behöver man exempelvis funktionsbelysning eftersom man klär på sig här och behöver se ordentligt. Ofta sätter man därför en eller två starka taklampor i hallen. Men man behöver även lite stämningsbelysning eftersom hallen annars kan kännas mörk eller alldeles för ljus under kvällen. Så här bör du tänka gällande belysning i olika rum:

  • Hall. För att hallen ska kännas inbjudande och varm används belysning som sitter längre ner, exempelvis på väggen eller på golvet. Men det är även viktigt med funktionsbelysning, till exempel infällda halogenspotlights. Fördelen med spotlights, egentligen i alla hemmets rum, är att de kan vara dimbara. Det betyder att du snabbt kan sänka och höja belysningen för att antingen skapa funktionsbelysning eller stämningsbelysning. I hallen bör du även ha någon form av spegelbelysning så att du kan se dig själv ordentligt.
  • Sovrum. I sovrummet vill man ofta ha en mysigare atmosfär, vilket du enkelt skapar genom stämningsbelysning. Det kan vara en golvlampa med stor skärm, dimbara lampor eller vägglampor. Ofta krävs flera typer av armaturer i sovrummet eftersom sovrummet både används till att läsa, göra sig iordning och varva ner i. Riktningsbara vägglampor vid sängens huvudände är ett tips.
  • Badrum. Belysningen i badrummet måste planeras redan under byggandet. Många glömmer bort ljussättningen och fokuserar endast på kakel och färgval. Men badrumsbelysningen är viktig eftersom rummet används till många aktiviteter som kräver olika slags belysning. På morgonen vill du kanske ha ett svagare ljus tills du vaknat ordentligt, då är det praktiskt med dimbara spotlights. Det krävs även ordentlig funktionsbelysning, särskilt ovanför spegeln. För att skapa spakänsla i badrummet är det snyggt med belysning som sitter längre ner på väggarna, nära golvet. Det kan vara spotlights eller någon annan typ av armatur.
  • Kök. I köket behövs vanligtvis både stämnings-, funktions- och allmänbelysning. När du lagar mat behöver du kunna se ordentligt, då krävs ordentlig takbelysning. När du ska äta kan en taklampa som hänger ovanför köksbordet vara fint. Men även infällda spotlights är praktiskt i köket, då kan du själv reglera hur ljust eller mörkt rummet ska vara. Lampor under köksskåpen är också stämningshöjande samtidigt som de ger bra arbetsbelysning ovanför köksbänken. Allmänbelysningen i köket ska förvisso lysa upp rummet ordentligt, men det får inte vara för starkt. När du behöver se ordentligt, till exempel när du städar, använder du istället funktionsbelysningen. Det kan vara riktade lampor eller en starkare taklampa.
  • Vardagsrum. Eftersom vardagsrummet används till många aktiviteter, som filmmys, läsning, läxhjälp, spelkvällar och allmänt umgänge, krävs olika typer av belysning. I taket är det bra med spotlights eller ljusstarka taklampor. Takbelysningen används i regel när du städar eller behöver kunna se ordentligt. Allmänbelysning är belysning som kan vara tänd vid de flesta tillfällen och kan exempelvis vara golvlampor och fönsterbelysning. För att skapa en varm och inbjudande atmosfär är det snyggt med punktbelysning, till exempel tavelbelysning. Har du växter i vardagsrummet kan du även lägga ut en ljusslinga runt dessa för att skapa en mysig stämning.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning är den typ av armatur som endast används för att skapa en mysig atmosfär. Den här typen av belysning ger sällan tillräckligt med ljus för att läsa eller se ordentligt. Det kan vara ljusslingor, tavelbelysning eller en dov bordslampa. Stämningsbelysning är viktig i många av hemmets rum, men särskilt i sovrummet, badrummet och vardagsrummet.

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område och kan exempelvis vara en skrivbordslampa. Lampan lyser upp skrivbordet och ger dig tillräckligt med ljus för att kunna arbeta. Funktionsbelysning är vanligtvis ett koncentrerat och riktat ljus och består ofta av bordslampor eller golvlampor med riktat ljus. Funktionsbelysning behövs i många av hemmets rum, till exempel i köket, sovrummet och badrummet. I sovrummet är läslampan funktionsbelysning och i badrummet är det spegelbelysningen som är funktionsbelysningen.

Allmänbelysning

Allmänbelysning fungerar som ersättning till solljuset och består ofta taklampor och plafonder. Det kan även vara spotlights. Till skillnad från funktionsbelysning, som förvisso lyser upp ett område ordentligt, är allmänbelysningen armaturer som ger ljus åt hela rummet. Inte för mycket, inte för lite.

Riktat och diffust ljus

Riktat ljus används bland annat för att punktbelysa en tavla eller växt. Riktat ljus sprider sig inte särskilt mycket utan lyser upp just det som ska belysas. Diffust ljus är motsatsen till riktat ljus och är ett mjukt ljus utan hårda skuggor eller kontraster.

Vanliga frågor och svar

Fundera över rummets funktion. Behöver du kunna läsa? I så fall behöver du riktad belysning. Vill du lätta upp ett mörkt hörn? Då behöver du diffust ljus som sprider sig mjukare över en större yta. Det är viktigt att använda flera ljuspunkter i samma rum. 5 – 7 ljuspunkter är lagom i ett större rum och 3 – 5 ljuspunkter är lagom i ett mindre rum.

Vardagsrummet används till många aktiviteter, därför är det viktigt att kombinera allmänbelysning med funktions- och stämningsbelysning. Konkret kan det handla om spotlights i taket, fönsterlampor, riktad belysning intill fåtöljer och stämningsbelysning som dova ljusslingor i hyllor.

Det är bra med många ljuskällor, satsa på minst fem ljuspunkter i ett mindre rum.