Cirkulationspump – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Cirkulationspumpen ser till att transportera varmvatten till radiatorer och golvvärmeslingorna i ett vattenburet system. Den kan även användas till att pumpa runt vattnet i poolen, eller så kan den användas till en vedeldad badtunna för att vattnet ska cirkulera kontinuerligt.

Cirkulationspumpens funktioner

Man kan jämföra cirkulationspumpen med hjärtat av värmesystemet, oavsett om du har en oljepanna eller fjärrvärme. Det är nämligen den som ser till att det varma vattnet cirkulerar och tar sig runt i systemet – ut till radiatorer och värmer upp huset. Pumpen arbetar ständigt, precis som hjärtat som ständigt pumpar ut nytt blod. Många bostäder har två cirkulationspumpar: en för värme och en för bruksvatten. Pumpen till bruksvattnet ser till att det kommer varmvatten omgående i vattenkranen så att du slipper stå och vänta. Pumpen till värmen ser till att husets radiatorer får nytt, varmt vatten.

Cirkulationspumpens energiförbrukning

Oavsett om du använder cirkulationspump till pool, badtunna eller till att värma upp huset, finns det anledning att kontrollera pumpens energiförbrukning.

Cirkulationspumpen kan dra mer än fyra gånger så mycket energi som kylen och frysen, vilka är de vitvaror som drar absolut mest i ett hushåll. Det är en ganska stor skillnad mellan nya och gamla pumpar. När du köper en ny cirkulationspump bör du kontrollera dess strömförbrukning. År 2013 infördes nya krav gällande energieffektiviteten för cirkulationspumpar, även pumpar som finns inbyggda i värmepannor omfattas av de nya kraven. Numer tillåts endast ”intelligenta” cirkulationspumpar, alltså sådana vars effekt kan anpassas efter behov. Det är även krav på tydlig produktinformation gällande energiklass. Kraven innebär även att de produkterna med sämst energiprestanda inte längre får säljas. För att du ska få en bättre uppfattning om de skärpta kraven är det endast pumpar med tidigare energiklass A och som understiger energieffektivitetsindex (EEI) 0,27, som klarar de nya kraven. Det är till största del varvtalsstyrda cirkulationspumpar. De mest effektiva pumparna på marknaden idag har ett EEI på 0,20.

Hastighet

Hur snabbt cirkulationspumpen ska cirkulera vattnet beror på husets storlek och antalet radiatorer. Det går inte att veta på förhand exakt vilket trycks om krävs, det gäller att testa dig fram. Om pumpen arbetar för långsamt fördelas värmen dåligt och arbetar den för snabbt blir systemet ineffektivt. Olika pumpar ser lite olika ut, men vanligtvis finns det knappar som reglerar flödet, prova dig fram och se vad som fungerar bäst i ditt hus.

Hitta en expert som kan installera din cirkulationspump

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det är den del av värmesystemet som cirkulerar vattnet så att radiatorerna värms upp.

Den pumpar runt vattnet i ett vattenburet system.

De flesta normala cirkulationspumpar har ingen luftningsanordning eftersom luften följer med vattenflödet uppåt och hamnar till slut i radiatorerna som du i sin tur luftar.

Det varierar en del mellan olika tillverkare, men i regel håller de minst i 10 – 15 år.

Hur mycket en cirkulationspump drar varierar en del. Dock infördes den nya krav gällande energieffektiviteten år 2013. Det är endast cirkulationspumpar som tidigare hade energiklassen A och som understiger energieffektivitetsinsdex (EEI) 0,27 som klarar kraven.

Relaterade artiklar