Effektivisera uppvärmningen med spiskassett

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Visst är det mysigt med en öppen spis, särskilt under hösten och vintern. Men vill du dra nytta av brasan och inte bara elda för att höja mysfaktorn? Då ska du investera i en spiskassett och effektivisera uppvärmningen.

Vad är en spiskassett?

En spiskassett är en typ av kamininsats som används i öppna spisar. De monteras alltså i en öppen spis med anslutning till skorsten med rör. Det finns olika storlekar av kassetter att välja bland och storleken påverkar vilken effekt på uppvärmning du får. Den stora fördelen med att installera en kassett i en öppen spis är att du höjer verkningsgraden när du eldar, ibland så mycket som 80 %. En öppen spis har sällan bra verkningsgrad, den kan vara så låg som 5 – 10 %, vilket med andra ord innebär att värmen försvinner rakt ut ur skorstenen – du eldar då för kråkorna.

Välj rätt ved

Investerar du istället i en spiskassett kommer du kunna minska din elförbrukning i vinter eftersom du istället kan värma upp huset effektivt när du eldar i brasan. Men vilken verkningsgrad du faktiskt får med en spiskassett påverkas även av valet av ved. Olika träslag har nämligen olika verkningsgrad. Hårda träslag ger ofta bättre värme, men slår man ut det per kilo har de ändå ungefär samma verkningsgrad som mjukare träslag som har billigare kilopris. Tänk på att veden ska vara torr, med högst 20 % fuktighet, annars får du sämre förbränning och ökad rökutveckling.

Viktigt inför installationen av spiskassett

När du installerar en spiskassett ökar samtidigt kraven på täthet och brandsäkerhet. Därför bör alltid en sotare besiktiga skorstenen innan installationen utförs. Ibland behöver skorstenen förstärkas med ett insatsrör eller glidjutning inuti rökkanalerna. Kom ihåg att du även behöver lämna en bygganmälan till kommunen. Kommunen informerar dig då om vilka eldningsregler som förekommer där du bor. Om kommunen godkänner din bygganmälan får du ett startbesked och efter att installationen av spiskassetten är färdig skickar du in ett godkänt besiktningsprotokoll från skorstensfejarmästaren till kommunen. Efter att kommunen gett dig ett slutbesked kan du använda den nya kassetten.

Med en insats till öppen spis kan du öka verkningsgraden och få ut mer värme.

Så väljer du rätt spiskassett

Du utgår alltid från den befintliga spisen när du väljer kassett. Det ska finnas cirka 5 – 10 centimeters luftspalt under och ovanför kaminen och cirka 1 – 2 centimeters utrymme till väggarna. Det är viktigt för att varmluften ska kunna cirkulera och spridas på ett optimalt sätt. Börja därför med att mäta den befintliga spisen höjd, bredd och djup. Ett tips är att även fotografera, det underlättar när du väl besöker din värmebutik.

Det finns olika typer av spiskassetter, bland annat traditionella modeller med öppningsbara luckor och modernare varianter med heltäckande glaslucka som gör att du ser elden. Kontrollera verkningsgraden när du köper spiskassett, den bör ligga på cirka 70 – 80 %. Värmeeffekten ligger vanligtvis inom 3 – 9 kilowatt. Andra saker som är bra att kontrollera:

  • CE-märkning. Säkerställ att kamininsatsen är typgodkänd och har märkningen CE. En del modeller är Svanenmärkta, det betyder att de är testade för att klara av höga miljökrav.
  • Dubbla förbränningssystem. Många moderna insatser har ett dubbelt förbränningssystem, det ger ännu effektivare förbränning och minskade föroreningar.
  • Tillval. Tänk på att du ofta behöver köpa till täckgaller och dekorram för att täcka skarvarna mellan den öppna spisen och spiskassetten.

Att tänka på inför köpet av spiskassett

  1. Kontrollera skorsten. Kontakta en skorstensfejarmästare som kan utföra en besiktning av den befintliga eldstaden.
  2. Gör en bygganmälan. Lämna in anmälan till kommunen och kontrollera noggrant eldningsreglerna där du bor.
  3. Välj rätt modell. Ta hänsyn till luftspalter runtom spisen och mät noggrant. Kontrollera även miljömärkning, verkningsgrad och kvalitet när du väljer kassetten.
  4. Kontrollera villkor. Det är bra om det ingår produktgaranti och support.
  5. Installera. Ska du själv installera spiskassetten eller anlita en installatör? Är du det minsta osäker bör du alltid kontraktera en professionell installatör, det är viktigt att det blir rätt och brandsäkert.
  6. Slutbesiktiga. Anlita en skorstensfejarmästare för slutbesiktning.

Kostnad för spiskassetter

Priset för kassetter varierar en del beroende på om det är en stor eller liten spiskassett, eller kanske en måttanpassad spiskassett. I regel ligger priserna på mellan 10 000 – 20 000 kronor. Därefter tillkommer cirka 1 000 – 2 000 kronor för extra tillval som täckgaller. Vill du ha hjälp med installationen av spiskassett kostar det cirka 5 000 – 7 000 kronor, beroende på modell. Skicka in en offertförfrågan till vår offerttjänst så matchar vi dig med lokala installatörer som lämnar offert. Det kostar ingenting.

Håll koll på rea för spiskassetter, en del byggvaruhus erbjuder rabatterade priser.

Hitta din lokala installatör

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta installatör
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

För att effektivisera verkningsgraden. En gammal öppen spis har ibland så låg verkningsgrad som 5 – 10 %. Sätter du in en spiskassett kan du öka verkningsgraden till 80 %.

Spiskassetter kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor beroende på storlek och verkningsgrad. En installatör tar cirka 5 000 – 7 000 kronor för att installera den.

Verkningsgraden kan ligga på 70 – 80 %, jämfört med en äldre öppen spis som ofta har en låg verkningsgrad på mellan 5 och 10 %.

Du effektiviserar förbränningen och minskar värmeförlusterna när du eldar. Du kan reglera förbränningsluften till brasan med spjäll. På spiskassettens sidor finns det luftkanaler där förbränningsluften värms upp.

Elda uppifrån och ner (stapla veden kors och tvärs och tänd på ovanifrån istället för underifrån). Då får du snabbt upp drifttemperaturen.

Relaterade artiklar