Eltjuvar i hemmet – så minskar du elförbrukningen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~11 minuter

I höst har elpriserna stigit markant och enligt Villaägarnas Riksförbund förväntas de stiga ännu mer. Det är förstås oroande, särskilt för dig med rörligt elavtal. Dyr el och en vinter på intågande kan leda till höga utgifter. Även om du inte kan styra över vare sig vintern eller att elpriserna skjuter i höjden, finns det ändå vissa saker du kan göra för att elkostnaderna inte ska skena iväg.

Värme

Uppvärmningen, särskilt när det är kallt ute, är det som drar mest el i hemmen. Det finns dock många bra tips på att sänka uppvärmningsutgifterna:

  • Element. Om du har element hemma kan du spara in så mycket som 5 % i uppvärmningskostnader genom att sänka temperaturen med endast en grad. Ett tips är att sänka värmen på de element som står i rum du inte använder så ofta. Kontrollera även att elementen är luftade och att inga möbler eller tunga gardiner täcker för elementen, då försämras värmespridningen och du betalar för dyr el i onödan.

tado° Smart Elementtermostat Starter Kit V3+ + 4x Elementtermostater

Om du har gamla radiatorer hemma kan du dra nytta av smarta elementtermostater. De förvandlar vanliga gamla element till smarta element som kan styras via mobilen. Du kan enkelt justera temperaturen för varje enskilt element via en app. Fler smarta funktioner är geofencing (termostaterna känner av din plats och kan sänka temperaturen när du lämnar hemmet) och smart styrning (du kan ställa in automatisk värmereglering). Du får till och med information om kvaliteten på inomhusluften skulle försämras.

Pris: 3699 kr LÄS MER / KÖP
  • Golvvärme. Om du har golvvärme kan det också vara bra att sänka temperaturen med någon eller ett par grader. Du behöver inte stänga av värmen helt och hållet, men ofta kan hushåll spara en del pengar genom att sänka temperaturen. Ett tips om du har golvvärme är att köpa en golvvärmetermostat med LCD-skärm med inbyggt energisparprogram. Du kan då ställa in att golvvärmen endast ska vara igång under de timmar på dygnet som du använder badrummet (eller det rum som har golvvärme).
  • Handdukstork. En annan elslukare i hemmet är handdukstorken. Den kan dra så mycket som 850 kronor per år (600 kWh) om den står på oavbrutet. Det är enklare att stänga av handdukstorken under sommaren, då kan du hänga ut tvätt och handdukar i solen. Det är inte lika lockande att stänga av handdukstorken under vintern. Det finns dock alternativ – handdukstorkar med timer. Med en sådan har du möjlighet att spara upp till 75 % i uppvärmningskostnader jämfört med traditionella handdukstorkar som ständigt är påslagna.
  • Spis. Något annat som du kanske inte har tänkt på är matlagningen. Visste du att om kastrullen är en centimeter mindre än själva spisplattan förbrukar spisen 20 % mer el än om kastrullen är anpassad till plattans storlek. När du använder spisen är det därför viktigt att inte välja en för liten kastrull till plattan. Koka alltid med lock (annars försvinner mycket värme och det tar längre tid att värma upp maten).

Vatten

En lång och varm dusch efter träning eller arbete är skönt, men frågan är om priset är lika skönt. En 15 minuters dusch kostar mellan 5 och 7 kronor. Det blir drygt 2 000 kronor per år och person, om alla duschar dagligen. Varför inte korta ner duschtiden till 5 – 10 minuter istället, det är bättre för miljön och plånboken. Om du har svårt att ta kortare duschar kan du istället köpa en snålspolande dusch. Den typen av dusch och blandare har ett starkt vattenflöde som blandas med luft, vilket i stort sett ger samma effekt som en vanlig dusch men som istället använder mycket mindre vatten.

Det finns inte bara snålspolande duschar utan även snålspolande toaletter. Till handfatet kan du installera snålspolande blandare för att du på så vis spara in på kostnaderna.

Hushållsapparater och hemelektronik

Visste du att mobilladdaren fortsätter att dra ström även när mobilen inte är inkopplad? Att låta hushållsapparater och hemelektronik stå i standby-läge kan dra mycket el i onödan. Ett enkelt sätt att komma ihåg att stänga av dina elektriska prylar är att byta ut dina vanliga elkontakter till grenuttag med strömbrytare. Då är det bara att trycka på av/på-knappen när du inte använder apparaten.

  • Vitvaror. Något annat som kan vara värt att se över med tanke på de stigande elpriserna är vitvaror och andra större hushållsapparater. När det kommer till hushållselen kan du oftast följa en enkel tumregel: apparater i hemmet som antingen kyler eller värmer är de apparater som vanligtvis drar allra mest el, som kylskåp och frys. Om du har ett gammalt kylskåp är energiklassningen förmodligen inte den bästa. Genom att byta ut det mot ett nytt kylskåp med bättre energiklassning (A – A+++) kan du dra ner kostnaderna med upp till hälften mycket av utgifterna per år. En modern kyl med kombinerad frys drar cirka 200 kWh/år, medan en gammal modell drar närmare dubbelt så mycket. Du kan enkelt minimera elförbrukningen för kylskåpet genom att undvika att ställa in något som är varmt eftersom temperaturen då höjs i hela kylen och den måste arbeta hårdare för att bli kall igen. Låt matresterna stå på köksbänken tills de svalnat.
  • Diskmaskin. Om du inte har en diskmaskin kanske du bör överväga att skaffa en. Visste du att det är betydligt mer energismart att diska i diskmaskin än för hand? Ungefär fyra gånger mer effektivt. Kom dock ihåg att stapla tallrikar och glas noggrant i diskmaskinen så att du får plats med så mycket disk som möjligt i en och samma omgång.
  • Torktumlare. Andra apparater i hemmet som drar mer än du kanske tror är torktumlaren. Tvättmaskinen däremot behöver du inte bekymra dig över, särskilt om du sänker temperaturen från 60 till 40 grader. Torktumlaren drar cirka tre gånger så mycket el som tvättmaskinen. Öka istället centrifugeringen i tvättmaskinen, då torkar tvätten snabbare och du behöver inte använda torktumlaren.
  • Tv. För dig som gillar att titta på tv kan det vara bra att veta att plasmaskärmar drar betydligt mer el än LCD-skärmar. Det beror på att plasmaskärmar tenderar att bli betydligt varmare och de kräver även mer styrelektronik än LCD-skärmar.

Belysning

De flesta har nog redan bytt ut de gamla glödlamporna mot lågenergilampor, men om du fortfarande har glödlampor kvar bör du se till att byta ut dem mot LED-lampor. De drar upp till 80 % mindre i elförbrukning och har dessutom tio gånger så lång livslängd som en vanlig glödlampa. Om du brukar glömma att släcka lamporna när du lämnar ett rum eller när du går hemifrån kan en timer vara praktisk. Det finns även ljus- och rörelsesensorer som kan aktiveras och tända lamporna när du går in i rummet.

Använd elen när den är som billigast med Greenely

Elpriset varierar under dagen och styrs av utbud och efterfrågan. Med andra ord – när flest personer använder elen är den som dyrast. Priset för elen sätts på den nordiska elbörsen NordPool.

Timpriserna kan skilja sig ganska mycket på samma dygn, ibland kan den dyraste eltimmen ligga dubbelt så högt som den billigaste timmen samma dygn. Hade du använt elen endast under dygnets billigaste eltimmar hade du alltså kunnat halvera dina elkostnader.

Så påverkar du elpriset

Det första du behöver göra är att teckna ett timprisavtal, först då kan du nyttja timpriserna på el. När du väl har det kan du enkelt se när på dygnet elen är som billigast. Om elen är billigast 01 på natten kan du exempelvis ställa en timer för elbilen att ladda just då, eller köra tvättmaskinen på natten.

Låter det komplicerat?

Med Greenely är det enkelt. Via Greenelys app håller du enkelt koll på dagens elpriser och får en tydlig översikt på dygnets nuvarande, billigaste och dyraste elpris. Du ser även information om hur mycket du förbrukat hittills, din uppskattade faktura om elanvändningen fortsätter på samma sätt och du kan även få varningar om när elpriset är högt. Det är dock inte allt du kan göra med Greenely, du kan även göra elsparandet smidigare genom att anpassa appen till ditt smarta hem. Du kan automatisera laddningen av elbilen, värmepumpen och andra apparater i hemmet. Till exempel kan du ställa in vilken önskad sluttid du har för elbilens laddning.

Skillnaden mellan vanligt rörligt avtal och timprisavtal

Har du ett vanligt rörligt elavtal betalar du snittpriset på timpriserna varje månad. Timprisavtalet innebär att du enkelt själv kan anpassa dig till elpriserna. Med andra ord – du kan anpassa dig efter lägsta elpriset istället för att ditt elpris anpassas efter alla andra (som kanske använder elen när den är dyr).

Greenely

Använd elen när den är som billigast

LÄS MER

Myter om el

”Det kostar mer att tända och släcka lamporna än att låta de vara tända hela tiden”. Det finns en hel del myter om el och elförbrukning, nu är det dags att slå hål på dem.

  • ”Det spelar ingen roll vilket elavtal jag väljer eftersom alla kostar lika mycket” – Inte sant! Det finns stor anledning att jämföra elavtal då priserna skiljer sig mycket.
  • ”Det är bättre att binda elpriset under sommaren” – Inte helt sant! Det finns många undersökningar som visar olika resultat, vissa år har det varit mer förmånligt att binda elpriset under hösten, andra år under sommaren. Begränsa dig inte efter enbart sommaren, jämför elavtal så kommer du snabbt se när det är billigast att binda upp dig samt mot vilket elavtal.
  • ”LED-lampor är överskattade, glödlampor är bättre eftersom de samtidigt värmer upp bostaden”. Att glödlampor genererar värme är sant, men ur ett energisparperspektiv är det ändå bättre att välja lågenergilampor. Vill du ha samma värme som skapas från en glödlampa är det bättre att tända ett stearinljus.
  • ”Att spara energi kommer bara innebära att jag måste göra uppoffringar” – Inte sant! Idag finns det många olika produkter som kan göra hemmet mer energismart – utan att du ens märker det. Det handlar exempelvis om snålspolande blandare, att sänka temperaturen i tvättmaskinen och att installera timer för belysning och golvvärme.
  • ”Om apparaterna står i standby-läge drar de mycket el” – Delvis sant. Ny hemelektronik och nya hushållsapparater drar inte alls mycket el i standby-läge och kan vanligtvis stå på utan att det påverkar elförbrukningen. Däremot gäller inte samma sak för gamla apparater.
  • ”Ladda mobilen och kör tvättmaskinen på natten, då är elen billigare” – Delvis sant. För några år sedan var det vanligare att elleverantörer erbjöd nattaxa. Idag är det inte lika vanligt, men det finns fortfarande elavtal som sänker taxan på natten, men oftast får kunder inte reda på det förrän någon dag innan, vilket inte gör det särskilt tillförlitligt.

Allmänt om elförbrukning

Som vi nämnt ovan är det värme och kyla som förbrukar mest el i hushållet. Endast bostadens uppvärmning står för 60 % av den totala energiförbrukningen. Varmt vatten står för 20 % och övriga 20 % står hushållselen för (exempelvis tv, belysning och vitvaror). Om du har möjlighet att värma upp bostaden med en kamin kan du spara in en del i energiförbrukning. Då kan du nämligen sänka inomhustemperaturen som värms upp av el med några grader och sedan komplettera genom att elda i kaminen. Om du har planer på att köpa och installera en braskamin bör du kontrollera verkningsgraden. Ju högre verkningsgrad, desto bättre kan braskaminen tillgodogöra sig energin (exempelvis ved eller pellets) som förbränns. Normalt sett har vedeldade braskaminer en verkningsgrad på cirka 50 – 70 %.

Norska sentralbyrån (SSB) har jämfört priset på el med priset på ved och kommit fram till att priset för vedeldning endast är 60 öre/kWh medan det genomsnittliga elpriset är 123 öre/kWh. Ett vanligt hushåll använder cirka 20 000 kWh/år varav uppvärmningen står för 60 – 70 % av den förbrukningen. Byter du ut elvärme mot vedeldning kan du spara in ganska mycket pengar, särskilt i vintertid då elpriserna ofta är högre och du behöver värma upp bostaden mer än under sommaren.

Du behöver dock jämföra priserna för vedeldning och el eftersom veden också kostar pengar, om du inte har tillgång till gratis ved. Om braskaminen eldas med 14 kilo ved per dag ger det ett energitillskott på cirka 47 kWh per dygn. På 150 dagar (oktober – mars, vilket är årets kallare månader) blir det 7 000 kWh, vilket kan ge dig en besparing på flera tusen kronor. Om du funderar på att köpa en braskamin är det en modern modell du bör satsa på, de är betydligt mer energieffektiva, slukar mindre bränsle och avger mindre utsläpp.

Vanliga frågor och svar

Moderna kylskåp drar cirka 150 kWh/år, till skillnad från gamla modeller som drar mer än det dubbla.

Värme och kyla är det som drar mest el i hushållet. Sänk därför inomhustemperaturen (komplettera med vedeldning om du kan), installera en timer till golvvärmen så att den endast är påslagen de timmar du vistas i rummet och sänk temperaturen från 60 till 40 grader när du tvättar kläder.

Genomsnittet för en normalstor villa är 20 000 kWh/år. En mindre lägenhet drar cirka 2 400 kWh/år och en större lägenhet drar ofta dubbelt så mycket (4 800 kWh/år). Dock kan det variera en del beroende på hur många som bor i hushållet.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ligger kostnaden för 1 kWh på mellan 1,5 – 2,5 kronor inklusive moms.

Värme och kyla, med andra ord uppvärmningen i hemmet och kylskåp och frys. Därefter är maskiner som tvättmaskin och torktumlare några av de mest energislukande apparaterna i hemmet.

Relaterade artiklar