Att tänka på när du anlitar elektriker

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~2 minuter

För att hitta rätt elektriker är det viktigt att kontrollera behörighet, F-skattsedel och givetvis referenser från tidigare utförda arbeten. Kontrollera även professionalitet inom yrket, avtal, offert och pris samt slutbesiktning, innan du bestämmer dig. Att elektrikern har behörighet att utföra jobbet krävs för att din försäkring ska gälla.

Kontakta flera företag

Att tänka på när du anlitar elektriker är att jämföra olika företag vad gäller deras tjänster och priser. Var inte heller rädd för att kontakta dem om du har några frågor. Fråga om du får utnyttja ROT-avdrag vilket kan ge dig ett avdrag på 30 % upp till 50 000 kronor för arbetskostnader.

Det kan vara bra att få svar på hur snabbt de kan påbörja arbetet samt när de kan vara klara med det. Kolla gärna upp hur processen går till och om du har en och samma kontaktperson under hela processen. Var inte rädd för att nämna att du har kontakt med andra firmor – tvärtom kan det innebära att du får ett mer fördelaktigt prisförslag från dem eller bättre villkor.

Behörighet och avtal

Professionalitet och behörighet är viktigt att tänka på när du anlitar elektriker. Den som utför jobbet ska kunna sina saker och du ska kunna känna dig trygg när arbete utförs i ditt hem. Ett slarvigt utfört arbete kan vara en fara för dig och andra personer i hemmet. Elektriker har ett så kallat behörighetsnummer som du kan be om och detta nummer visar att de är behöriga att utföra arbetet enligt Elsäkerhetsverket.

Vi rekommenderar att du skriver ett avtal med företaget innan arbetet påbörjas, det reglerar såväl pris som tidsåtgång och att allt följs enligt er överenskommelse. Skulle något ändras efterhand som båda parter är med på får ni skriva ett nytt avtal. Om det trots det uppstår en tvist mellan dig och elektrikerfirman kan det vara bra att känna till att konsumenttjänstlagen gäller för alla elektrikertjänster som du väljer att utnyttja.

Be om en offert

I samband med att du jämför olika företag och kanske även kontaktar vissa av dem för att få reda på mer information kan det vara bra att be om en offert från dem. Många elektrikerfirmor har mer information om hur du begär en offert från dem direkt på hemsidan. Där kan du fylla i ett formulär och få en offert skickad till dig inom kort. Vissa företag väljer timpenning, medan andra kan erbjuda dig ett fast pris. Be alltid om att få offerten skickad till dig skriftligen, så du i lugn och ro kan sitta och jämföra olika prisförslag innan du bestämmer dig.

Besiktning och dokumentation

Sist, men inte minst, är besiktning och dokumentation viktiga aspekter att tänka på när du anlitar elektriker. Fråga eller kolla upp hur firmans rutiner för dokumentation av arbetet ser ut och hur den slutgiltiga kontrollen eller besiktningen fungerar. Ingår det i tjänsten eller behöver du själv ta in en extern part för kontroll? Många firmor erbjuder besiktningar från en extern part, det är viktigt att veta hur det går till ur försäkringssynpunkt.