Smarta hem – från intelligenta kylskåp till röststyrd musikanläggning

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Smarta hem är ett begrepp vi känt till sedan slutet av 1990-talet, även om det framförallt nu på senare år det fått en intressantare innebörd tack vare nya, innovativare lösningar. Bygger du ett nytt hus har du desto större möjligheter att verkligen utnyttja tekniken fullt ut.

Husets hjärta

I köket finns det flera saker som går att effektivisera och göra smartare, till exempel kylskåpet. Redan år 2000 lanserade Electrolux ett smart kylskåp som kopplades upp till internet och som hade en display där man skötte allt ifrån matinköp till bokning av tennislektioner. Det gick även att se om bäst före-datumet gått ut. När det smarta kylskåpet presenterades var intresset inte särskilt stort, kanske berodde det på det extremt höga priset på över 100 000 kronor.

Idag finns det gott om smarta kylskåp på marknaden och till bättre priser. Idag kan du koppla upp kylskåpet mot wifi och sedan kommunicera med det via mobilen. Du kan då via en app bli notifierad om när det är dags att köpa mer mjölk. Andra funktioner är att du enkelt styr kylskåpets temperatur direkt via mobilen. Du kan även få ett larm om kylen verkar dra onormalt mycket energi, då kan det hända att du glömt stänga dörren. Via kameror inuti kylen ser du direkt vad du har, vilket är praktiskt om du redan befinner dig i matbutiken och vill minnas om du har lingonsylt eller inte.

Trygghet och bekvämlighet

Förutom smarta prylar som intelligenta kylskåp, handlar smarta hem ofta mer om säkerhet och bekvämlighet. Till exempel att kunna tända och släcka lamporna hemma via mobilen, rörelse- eller röstaktivering. Det finns även möjlighet att koppla rörelsedetektorer i trädgården till inomhusbelysningen. Skulle någon tjuv röra sig på tomten nattetid tänds utvalda lampor inne i huset, vilket ger intrycket av att någon är hemma och tänt lampan. Det går även att koppla låset på dörren till belysningen. När du väl kommer hem och vrider om nyckeln i låset (eller knappar in koden), tänds förinställd belysning som välkomnar dig hem.

Det finns även säkerhetsfunktioner i smarta hem, som exempelvis är kopplade till ytterdörren. När du väl går hemifrån och låser dörren stängs all eltillförsel av (förutom till kyl och frys och andra apparater du vill ha igång). På så vis slipper du oroa dig över om du glömt stänga av kaffekokaren eller spisen.

Det finns även smarta apparater som kopplas till sängen, de vibrerar om brandlarmet löser ut så att du ska vakna snabbare. Ja, i stort sett allt är möjligt, men det gäller att vara någorlunda teknikintresserad själv. Dessutom är det betydligt enklare att installera ett smart hem om det planeras redan innan huset byggs. Då kan man nämligen bygga in ett centralt system.

Olika sätt att styra tekniken

Hur alla olika funktioner i ett smart hem ska styras beror på vilket system man har. Det finns flera företag som utvecklar system för smarta hem och många av de större företagen baserar sina produkter på kommunikationsprotokollet EIB och Lon. EIB (European Installation Bus) arbetar främst med styrning av belysning, persienner och larmprodukter. En fördel med EIB är att det går att koppla till produkter från andra leverantörer.

Lon arbetar främst med att säkerställa att produkter från olika leverantörer kan kommunicera med varandra.

Ett enkelt sätt att komma igång och göra hemmet smartare är att börja med något enklare, som Google Assistent eller Amazon Alexa – programvaror som kan kopplas till olika komponenter i hemmet. Du styr Google Assistent eller Amazon Alexa med rösten och kan exempelvis ge order om vad högtalaren ska utföra, som ”tänd lamporna i köket”, eller ”spela ABBA på Spotify”. Det är dock inte bara att köpa en Google Assistent-högtalare och börja kommunicera med den. Först måste du själv programmera den så att den vet mot vilka enheter i hemmet den ska kommunicera med.

Vanliga frågor och svar

Det är ett hem som är uppkopplat mot elektronik i hemmet, exempelvis belysning. Ofta är smarta hem uppkopplade till internet, men de måste inte vara det. Det finns även smarta hem som styr enheter via mobilen, men utan WiFi-åtkomst.

En smart högtalare är själva navet – det är via den som din röst styr vad du vill att hemmet ska göra, exempelvis sätta på musik, sänka eller höja temperaturen eller starta ett visst program på teven. Därtill behöver du även smart elektronik, som smarta lampor som kan kopplas samman mot högtalaren.

Till exempel kan du styra olika elektroniska apparater i hemmet, som att tända lampor, ändra temperaturen, stänga av elektronik, starta hemlarm eller kontrollera vad du har i kylskåpet.

Relaterade artiklar