Krig och pandemi bakom höga möbelpriser

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Ikea, som alltid varit synonymt med låga priser, höjde i vintras priset på sina varor. Det är både efterdyningarna av pandemin med sina logistikproblem och kriget i Ukraina som ligger bakom prishöjningen. Enligt SCB, Statistiska centralbyrån, är möbelpriserna nu 13,4 % högre än i fjol.

Dyra drivmedel

Alla branscher som producerar någonting har drabbats av högre priser, det beror på att drivmedel blivit dyrt. Men möbelbranschen påverkas även av att priserna på trä, plast och gummi stigit. Men de stigande priserna på drivmedel är inte det enda som påverkar möbelbranschen.

Rysslands FSC-certifiering (en skogscertifiering som intygar att skötseln av skogen där man tar virket lever upp till vissa krav) har dragits in. Eftersom Ryssland är en stor producent av trävaror och de varorna köps upp av Kina för möbeltillverkning (möbler som sedan skickas till bland annat Sverige), stiger priserna. Lena Dahl, verksamhetschef för FSC i Sverige, säger i ett uttalande som många tidningar refererar till, att man försöker hitta certifierat trä från andra länder. Tyvärr råder det brist eftersom det inte bara är Sverige som vill köpa certifierat trä.

Vissa möbler blir dyrare än andra

Ikea har varit öppna med sin prishöjning, något som de gör för att de säger sig vilja ha en tydlig kommunikation med sina kunder och vara helt transparenta. De har bland annat sagt att prishöjningen inte kommer slås ut jämnt över alla deras 10 000-tals produkter. I ett pressmeddelande säger företaget att höjningen kommer ligga på 9 % för alla produkter, men för vissa möbler kommer priserna bli betydligt högre. Ett exempel är den populära Malmbyrån, som i Storbritannien höjts med 50 %.

Relaterade artiklar