Framtidens bostäder – i havet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Det känns nästan som att människan fortplantar sig snabbare än någon annan art, vilket ökar trycket på vår planet. Städerna är trångbodda och växtgasutsläppen skyhöga. Det har tvingat vetenskapsmän, arkitekter och stadsplanerare att tänka utanför boxen (eller städerna). Nu diskuterar oceanografer om det skulle vara möjligt att bygga framtidens städer under vattnet.

Människan har redan bott under havet

Svaret på frågan om vi kan bo under havet är tekniskt sett ”ja”. Det har människan redan gjort. djuphavsforskare Jacques Cousteau och hans team bodde en period i Conshelf I, II och III (en undervattensstad i Röda havet på 10 meters djup) i början av 1960-talet.

Men även om det rent tekniskt skulle vara möjligt att bo under havet, är frågan om det finns motivation till det – och ekonomi. Å andra sidan spenderar NASA tiotals miljarder kronor varje år för att hålla igång en rymdstation som endast rymmer sex personer. Den internationella rymdstationen ISS kostade hela 100 biljoner dollar att bygga. Så finanser finns, men återigen är frågan om människor verkligen vill bo under vattnet.

Det höga trycket gör havet till en svår miljö att leva i. Så är det troligt att människor kommer bygga städer under havet? Det är oklart, men enligt djuphavsforskaren Fabien Cousteau är det lika möjligt som att vi skulle bygga rymdkolonier, det säger han i en intervju med Gizmodo, en webbplats för design, teknik och science fiction. I underhavsstäder behövs ungefär samma saker som på jorden och i rymden: mat, vatten och syre. Målet skulle förstås vara att underhavskolonier var självförsörjande.

Framtidens köksfönster?

Fabien är själv igång med ett stort projekt.

– Jag håller på att skapa Proteus, havets ISS. Det kommer bli minst sju gånger större än alla tidigare underhavsmiljöer, vilket kommer möjliggöra för långtidsboende. Proteus kommer bland annat ha wifi.

Finns viljan är det möjligt

Enligt Susanne Menden-Deuer, professor i oceanografi på universitetet i Rhode Island, är det helt och hållet möjligt att bygga underhavsstäder.

– Haven gör planeten bebolig eftersom de tillför syre och sänker värmen på jordklotet. Haven är helt och hållet avgörande för vårt klimat och skulle kunna bli en tillflyktsort för framtida generationer, säger hon i en intervju med Gizmodo.

Relaterade artiklar