Konstiga nyårstraditioner – ”klä ut sig till björn och tända eld på dockor”

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Trodde du att nyårsafton bara handlade om champagne, skaldjursplatå och fyrverkerier? I så fall är det dags att vidga dina vyer – här är 7 märkliga nyårstraditioner från andra delar av världen.

Danmark

Trots att Danmark endast ligger en bro bort har man helt andra vanor på nyår än här. Under hela året samlar danskarna trasigt och kantstött porslin – bara för att sedan kasta det utanför ytterdörren. Vill du bringa tur till någon i Danmark ska du alltså krossa porslin utanför deras ytterdörr. Med andra ord, vaknar du upp den första januari med en hög krossat porslin utanför dörren kan du räkna med att det kommer bli ett riktigt lyckosamt år!

Rumänien

Befinner du dig i Rumänien under nyårsnatten kan du räkna med att få se många björnar på gatorna. Ja, alltså människor utklädda i riktiga björnskinn. Samtidigt spelas det på trummor och människor sjunger. Det är ett slags ritual för att driva ut onda andar och för att det nya året ska bli lyckosamt.

Spanien

Du ska se till att inte äta precis innan tolvslaget, då ska du nämligen hinna pressa i dig 12 vindruvor – på 12 sekunder! Åtminstone om du befinner dig i Spanien. Varje druva symboliserar en månad och ger tur inför det nya året. Liknande traditioner finns även i Sydamerika, men i vissa länder ska du dessutom hinna med en önskning inför det nya året, för varje druva du äter.

Colombia

Vill du resa nästa år? I så fall ska du springa ett varv runt kvarteret med en tom resväska. I Colombia tror man att den här ritualen skapar ett nytt år fullt av resor.

Ecuador

Om du inte känner till bakgrunden till Ecuadors nyårsritualer kan spektaklet kännas aningen märkligt. På tolvslaget tänder man nämligen eld på dockor och låter de brinna upp, ofta har de en mask av kända (men inte älskade) politiker. Sedan ska man ta sats och hoppa över elden. Den här traditionen symboliserar att det gamla ska bort och något nytt får ta vid. Efter första året med pandemin brändes det ganska många papier-machédockor av coronaviruset.

En annan märklig tradition i Ecuador tar vid redan några dagar innan själva nyårsafton, då klär både barn, män och kvinnor ut sig till änkor och storgråter utanför hus och lägenheter. Anledningen? ”Änkorna” ska symbolisera att deras man (det gamla året) har dött.

Sydafrika

Firar du nyår i Sydafrika ska du passa dig från att gå runt på gatorna under nyårsslaget. Det finns stor risk för flygande möbler. Här är det nämligen tradition att slänga ut gamla möbler, det ska ge plats åt det nya kommande år.

Brasilien

Vill du skrämma bort onda andar? I så fall ska du klä dig i vitt. Men har du inga vita kläder finns det andra alternativ – gå till stranden och hoppa över sju vågor – vågorna symboliserar varje veckodag och ska bringa tur. Om du inte har tillgång till vare sig vita kläder eller hav kan du stå på höger fot och hoppa tre gånger. Väldigt logiskt, eller hur!

Relaterade artiklar