Så slipper du flugorna

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Med sommaren och värmen kommer också flugorna. De är inte bara irriterande att ha svärmandes runt middagsbordet, deras surrande kan göra vem som helst galen. Dessutom är flugor den största anledningen till att uteserveringar drabbas av matförgiftningar, som exempelvis E. coli och salmonella. Bli av med flugorna en gång för alla!

Skydda med nät

Flugor uppstår inte bara i hemmen, de tar sig in via öppningar. Se till att i den mån det är möjligt att hålla huset stängt. Om det inte går, på grund av att det blir för varmt, är det bra att sätta upp insektsnät över öppna fönster och dörrar.

Bekämpa med fällor

Det finns olika typer av medel för att bekämpa flugor, till exempel klisterfällor, insektssprayer och flugfångare med UV-ljus. Om du endast har ett fåtal flugor är det enklast att bekämpa dem med flugsmälla.

Förebygg med städning

Flugor och andra insekter lockas gärna till mat som står framme. Se därför till att alltid diska och hålla rent, särskilt i köket. Gå även ut med soporna dagligen eftersom de också lockar till sig flugor.

Fånga bananflugorna med fälla

För att bekämpa de minsta flugorna brukar det vara ganska effektivt med en flugfälla. Du behöver:

  • Ättika
  • Diskmedel
  • Honung, socker eller saft

Blanda ihop ingredienserna i ett glas (lika mycket av varje). Rör om blandningen cirka en gång i timmen, annars avtar effekten då ingredienserna delar på sig. Ställ i köket. Bananflugorna kommer lockas till medlet och dränkas. 

Flugfakta

Visste du att det finns över 100 000 olika flugarter i världen? Bara i Sverige har vi över 6 000 olika typer av flugor. De flugor som ofta syns i våra hem är husfluga, spyfluga, bananfluga och vindsfluga. Av dem är husflugan den absolut vanligaste.

Husfluga. En smittobärare eftersom den livnär sig på dött organiskt material som exempelvis avföring och köksavfall. När flugan bryter ner näringen stöter den upp en smittbärande saliv med bakterier som kan föra smitta vidare.

Spyfluga. Den lägger ägg i kadaver eller i ruttnande organiskt material. Bara ett dygn efter att flugan lagt sina ägg kläcks larverna som efter en vecka är fullvuxna och som då flyger iväg.

Bananfluga. Lockas av övermogen frukt och matrester (den kallas även för fruktfluga). Bananflugan lägger sina ägg bland frukt och förökar sig snabbt. Den trivs bäst i rumstemperatur och lever i snitt i 30 dagar.

Vindsfluga. En typ av spyfluga som ofta syns i våra hem under hösten, då de tar sig in för att övervintra. Vindsflugor gör ingen skada för människor eller egendom, men de kan förstås vara otrevliga att ha i huset ändå. De lägger sina ägg i daggmaskar.

Världens största fluga

Arten Gauromydas kan bli upp till sju centimeter lång.

Vanliga frågor och svar

Det finns flera sätt, bland annat kan du montera insektsnät över ventiler och vid rörgenomföringar och se till att hålla fönster och dörrar stängda när det börjar bli mörkt ute. Flugorna söker sig till ljus och värme och letar sig in i huset när solen går ner.

Särskilt på slutet av sommaren är det många som får problem med flugor inomhus, en vanlig anledning är att flugorna letar sig in för att övervintra eftersom det börjar bli kallare utomhus.

Många flygande insekter navigerar efter månsken, en lampa kan därför förvirra deras orientering och göra att de flyger mot en lampa. Det kan även bero på att lamporna avger viss värme, vilket också lockar flugor.

Varför flughannar flyger runt lampor som hänger ner från taket kan bero på att de i sin naturliga miljö, i skogen, svärmar runt träd, exempelvis en gren som hänger ner. Svärmningen är en del av parningsspelet.

Relaterade artiklar