Visste du det här om halloween?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Utskurna pumpor, utklädsel, spöken och skelett – och så skulle man besöka graven också … Halloween är en högtid med ganska okänt ursprung och har inte sitt ursprung i de amerikanskinspirerade plastgravstenarna i trädgårdarna eller ”bus eller godis”-upptåg, i alla fall inte från början. Häng med oss jorden runt för att se var halloween kommer ifrån och hur man firar högtiden – från Irland till Mexiko.

Irland – Samhain

Samhain är en keltisk skördefest som ses som det keltiska nyåret och som firades för 2 000 år sedan i Skottland, Irland och på Isle of Man. Festen markerade slutet på sommaren och tog sin början vid solnedgången den 31 oktober och avslutades vid solnedgången den 1 november. Att det var just den 31 oktober berodde på att man ansåg att gränsen mellan vår levande värld och de dödas var som allra tunnast då. Under den mytomspunna natten sades det att man kunde se avlidna släktingar, men även onda andar och övernaturliga varelser. Man tände stora eldar, så kallade ”bonfires” (ordet tros härstamma från ”bone fire” eftersom benen av de nyligen slaktade offerdjuren kastades in i eldarna). Elden var del av en ritual, ett skydd mot övernaturliga väsen som rörde sig i natten. Dessutom användes elden som ett slags offerbål där man kastade in offergåvor. Askan som blev kvar spred man ut över de skördade åkrarna för att säkerställa en god skörd följande år.

Även om samhain inte alls påminner om det kommersiella firande vi ägnar oss åt i dag skulle man kunna kalla högtiden förforntidens halloween.

Trots att samhain inte är särskilt känd över världen, tros högtiden ligga till grund för det klassiska halloweenfirandet i USA och det berodde helt enkelt på att de irländska emigranterna som kom till USA på 1800-talet tog med sig sedvänjan.

En artist uppträder på Samhain i Edinburgh.

Mexiko – Dia de los Muertos

Den 2 november firar man något som kallas för ”dia de los muertos”, eller ”dia de muertos”, vilket betyder ”de dödas dag”. Högtiden härstammar från mayafolket och aztekerna och är således en mycket gammal tradition, minst 2 000 år. I Mexiko är dia de los muertos en viktig dag, en dag då man hyllar sina avlidna släktingar. Många tror att på natten den 2 november kommer de döda tillbaka till vår värld på jorden. Man förbereder sig därför inför de dödas besök genom att göra i ordning altare med tända ljus, mat och dryck och andra saker som den döda uppskattade i livet. På kvällen blir det stor fest med musik och dans och det berättas fina historier om de döda. Dia de muertos finns med på Unesco:s lista över immateriella kulturarv.

Ett typiskt altare på de dödas dag i Mexiko.

USA – Halloween

Vi kan inte ha en text om halloween utan att nämna platsen där det kommersiella halloweenfirandet som vi älskar så mycket i västvärlden började – USA. Där handlar det om dekorationer i överflöd – skelett, gravstenar, pumpor och spindlar, barn som går ”bus eller godis”-rundor i kvarteret och fester där man klär ut sig till diverse mer eller mindre läskiga karaktärer. Den här typen av halloween tog fart redan under 1950-talet men slog inte igenom ordentligt i Sverige förrän i slutet av 1980-talet/början av 1990-talet.

Men halloween föddes inte bara sådär, det kommersiella firandet har växt fram genom tidigare traditioner, bland annat irländarnas samhain och britternas Guy Fawkes night. Guy Fawkes night, som firas den 5 november, påminner mycket om halloween, men man bygger stora dockor som man eldar upp, skjuter fyrverkerier och tänder brasor. Dessutom var det accepterat för barn att under Guy Fawkes-natten busa med de vuxna, vilket tros vara föregångaren till dagens ”bus eller godis”.

USA:s halloweenfirande har sitt ursprung i invandrarnas traditioner – framförallt irländare, skottar, holländare och tyskar.

Det här förknippar de flesta av oss halloween med.

Vanliga frågor och svar

Bland annat i USA, Norden, England, Irland och Mexiko. En stor del av jordens länder firar halloween, ungefär som vi gör här i Sverige, men en del länder har annorlunda firanden.

I många länder firar man halloween genom att hedra familjemedlemmar som avlidit, till exempel genom att tända ljus vid graven. I USA (och även i Sverige) firar många genom att klä ut sig, barnen går en runda ”bus eller godis” runt kvarteret och man dekorerar hemmen med pumpor, skelett och spöken.

Irland har en gammal tradition som heter samhain, den tros vara ursprunget till halloween.

Ordet kommer från ”All hallows eve” – med andra ord ”alla helgons afton”.

Relaterade artiklar