Ikea öppnar mitt i Stockholm city

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Nu blir det enklare för stockholmarna att handla på Ikea. Det nya varuhuset, som öppnade i slutet av juni i år, ligger precis intill Kungsträdgårdens tunnelbanestation.

Utbud och layout

Det nya varuhuset är inte utformat som vanliga Ikeavaruhus, det skulle inte få plats mitt i stan. Istället kommer det ha en öppen planlösning (till skillnad från den vanliga labyrinten) och sälja varor som ska gå att få med sig på tunnelbanan. Det blir även vara möjligt att förbeställa varor på nätet och hämta ut dem i skåp som finns i anslutning till butiken.

Trots att endast varor av mindre storlek kommer att säljas ska det nya varuhuset ändå erbjuda en fjärdedel av Ikeas totala sortiment. Men även för den som vill köpa soffor, hyllor, kök och sängar finns det ett stort utbud eftersom hälften av Ikeas totala sortiment kommer synas i butiken, i ett visningsrum. Sedan kan kunden beställa hem större möbler som levereras till hemadressen från något av de andra varuhusen.

Ikea hemkörning – om man inte orkar bära

Förutom att det nya varuhuset kommer att bli Sveriges första Ikea mitt i city, kommer kunder även erbjudas en ny tjänst – hemkörning av varor med elbil. Det kostar från 129 kronor (priset varierar beroende på var i Stockholm man bor och hur mycket man handlat). Elbilarna ingår i Ikeas hållbarhetstänk, tillsammans med deras cirkulärbutik där kunder kan lämna in gamla Ikeaprylar och få betalt för dem och även köpa begagnat.

160 anställda

Trots att det nya cityvaruhuset har ett mindre utbud än vanliga Ikeavaruhus kommer det ändå finnas 160 heltidsanställda där. En stor del av personalen är rådgivare som kunder kan boka tid hos i förväg. De kan bland annat hjälpa till vid köksplanering.

Vanliga frågor och svar

28 juli 1943 i Älmhult.

362 varuhus med verksamhet i 29 länder.

Cirka 240 miljarder kronor.

Varuhuset i Kungens kurva, vilket också var det andra Ikea i hela världen som öppnades (efter det första som öppnade i Älmhult).

Ikea i Filippinerna är världens största (65 000 m2). Det öppnade 2020 i huvudstaden Manila.

Relaterade artiklar