Så imponerar du på dina gäster

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Glöm dammsugaren! Gästerna bryr sig inte om lite damm här och där. Fokusera i stället på atmosfären – här är 6 saker folk ofta lägger märke till hemma hos någon.

Entrén

Det första som möter dina gäster är hallen. Intrycket kommer prägla helhetskänslan gästen får av din bostad. Hur luktar det när man kommer in? Ligger familjens alla skor framme och dignar alla krokarna av familjens jackor? Rensa bort kläder och skor och se till att det finns plats för dina gästers kläder. Tänd ett doftljus för att skapa en härlig och välkomnande atmosfär.

Inte särskilt välkomnande.

Badrum

Finns det något värre än att vara hemma hos någon, låna toaletten och upptäcka att handdukarna är fuktiga när du ska torka händerna? Häng upp rena handdukar och se till att både handfat och toalettstol är rena och fräscha. Lägg fram en ny tvål eller satsa hellre på en flytande tvål, det känns fräschare. Några sprut med doftsprayen gör att badrummet känns fräscht och städat. Och glöm inte att fylla på med toalettpapper.

Soffan

Gästerna leds ofta in i vardagsrummet där de tar plats i soffan. Se till att kuddarna är fluffade och att det inte ligger gamla smulor och annat skräp i soffan. Vik filtarna och torka av bordet. Gamla annonsblad från Ica behöver inte ligga framme.

Belysning

En stark taklampa känns inte direkt inbjudande, men belysningen ska samtidigt inte vara för dov, det kan kännas irriterande. Tänd lampor på lägre höjd, som bordslampor och golvlampor. Och mysbelysning såklart.

Musik

Glöm inte att hörseln är ett av våra sinnen. En bjudning helt utan musik kan få pauser i samtalet att kännas obekväma. Men en högt skrålande radio med reklam och radiosnack är inte heller bra. Satsa på en skön lista från Spotify med lugn bakgrundsmusik, kanske jazz?

Se till att badrummet är rengjort och fräscht och ställ gärna fram en fin detalj som ett tänt ljus eller en blomma.

Speglar

Flottiga fingeravtryck på speglar, ugnsluckan eller på dörrarna känns inte trevligt. Se till att torka av sådana ytor, det gör mycket för helhetsintrycket.

Generellt

Det är såklart bra att gå igenom hemmet med dammsugaren, men det är inte långt in under sängarna eller djupt inne i bokhyllan som du behöver lägga krutet. Se till att detaljerna, både estetiska och praktiska, är i sin ordning så kommer dina gäster att tycka att ditt hem är välkomnande och fräscht.

Hur många av dina gäster kommer titta under soffan?

Relaterade artiklar