Andelsboende – det här behöver du veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Om du varje år åker till samma semesterort kan det vara bekvämt att äga ditt eget fritidshus. Samtidigt kan det vara dyrt att köpa ett fritidshus som du endast använder några veckor per år. En lösning är andelsboende. Du köper då en nyttjanderätt av huset.

Så fungerar andelsboende eller andelslägenhet

När du köper ett andelsboende köper du en andel i exempelvis ett fritidshus. Det betyder att du inte äger själva fritidshuset utan du samäger en ideell andel av det. När du har ett andelsboende har du rätten att nyttja fastigheten vissa veckor per år. Hur många veckor beror på hur många andra som är med och äger andelsboendet. Eftersom andra personer också äger fastigheten går det inte att sätta någon personlig prägel på inredningen, men fördelen är ju att du slipper lägga tid och pengar på renoveringar.

Köpa andelsstuga i fjällen

Fjällnära boenden som andelsboende i Vemdalen, Åre eller Sälen, har blivit populärt. En anledning är att hyror för stugor i attraktiva fjällorter är höga och kostnaden för att köpa ett eget fritidshus är förhållandevis dyrt. Särskilt om fjällstugan endast nyttjas några veckor om året. Vad ett andelsboende kostar varierar mycket beroende på var fastigheten ligger, samt dess storlek. Andra faktorer är vad som ingår. Ibland tillkommer en månads- eller årsavgift för sophämtning, vägunderhåll och löpande underhåll.

Friheten med andelsboende är begränsad eftersom det är flera som nyttjar fastigheten. Det betyder att du inte får ändra interiör eller exteriör med målarfärg, tapetsering, snickerier eller liknande. Det kan vara okej att lämna vissa torrvaror, men allt sådan måste du rådgöra om med de andra ägarna.

Så många äger andelsboendet

Hur många som äger ett andelsboende varierar också mycket. Det är vanligt att cirka 10 personer äger en fjällstuga tillsammans. Gäller det ett semesterboende i exempelvis Thailand, brukar det vara färre ägare till en fastighet, runt sex. Det beror på att man ofta nyttjar den typen av semesterhus under längre perioder, några veckor till månader istället för någon enstaka vecka som är vanligare för andelslägenheter i fjällen.

Tips innan du köper en andelsstuga

Förutom att du kan köpa en andelsstuga på västkusten eller i fjällen med okända människor, kan du även köpa ett fritidshus med vänner eller familjemedlemmar. Oavsett med vem du väljer att samäga är det viktigt att ni kommer överens i god tid.

  • Reparationer och underhåll. Kom överens om vad som gäller när saker och ting måste repareras eller underhållas. Ska ni betala en fast månadsavgift eller är det bättre med årsavgift? Ska ni ha ett samråd varje år för att diskutera kommande års renoveringar?
  • Schema. Ska ni alltid ha samma veckor varje år? Eller ett rullande schema?
  • Försäljning och uthyrning. Vad gäller om en av ägarna vill hyra ut sina veckor eller rentav sälja sin andel?

Vanliga frågor och svar

Vid förvärvandet av en andelslägenhet äger man en andel av lägenheten.

Det är en fastighet som ägs av tre eller fler delägare. Fastigheten ska vara avsett att ha bostad uppdelad i skilda lägenheter (till minst tre delägare).

En fördel med andelslägenheter är att du slipper betala den fulla kostnaden av fastigheten, du köper endast en nyttjanderätt. Det är praktiskt om du inte vistas permanent utan endast några veckor om året.

Mellan cirka 4 och 5 % av försäljningspriset.

Mellan cirka 3 och 4 % av försäljningspriset.

Det betyder att man köper en nyttjanderätt av en fastighet. Fastighetens ägs av flera personer tillsammans och man får nyttjarätt x antal veckor per år.

Relaterade artiklar