Bygga pizzaugn – mura med tegel

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Med en egen pizzaugn hemma i trädgården kan du inte bara baka pizzor som ett proffs. Ugnen fungerar även utmärkt att laga annan mat i. Följ vår enkla steg för steg-beskrivning och mura din egen pizzaugn nu så att du är redo att varva pizzabakningen med stenugnsbakat bröd när sommaren kommer.

Viktigt med bra isolering

För att pizzaugnen ska fungera optimalt är det viktigt att den är välisolerad. Isolera ugnen genom att sätta in ett lager stenull. För den här pizzaugnen används en bordsskiva av armerad betong. Det går lika bra att bygga ugnen på ett underrede av murade tegelstenar, lättbetong eller liknande material. Det viktiga är att underlaget tål hög värme och inte spricker. För att få till en rund form behöver en mall byggas, vilket görs av masonitskivor och trä.

Obs!

Under vintern finns det risk att pizzaugnen spricker på grund av frostsprängning. Det är därför viktigt att täcka över ugnen med en presenning eller ett tak.

Material och verktyg

 • Eldfasta tegelstenar (90 stycken)
 • Eldfast bruk (75 kilo)
 • Hönsnät 10 meter
 • Mineralull 2 kvadratmeter (50 mm tjock)
 • Stanniol
 • Cement 2 säckar á 25 kilo
 • Sand 6 säckar á 15 liter
 • Grus 5 säckar á 15 liter (0 – 16 mm)
 • 4 masonitskivor (3 mm tjock) á 15 x 120 cm
 • Material till öppningsmall (plywood)
 • Skorstensrör
 • Träskiva till botten
 • 1 list á 21 x 21 x 800 mm
 • 6 lister á 35 cm
 • 1 lodrät list

Köp ditt material här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard
byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Så här bygger du en egen pizzaugn

Underlaget

Det första du behöver göra är att gjuta själva underlaget till ugnen. Det blir bra med en gjuten och armerad betongplatta som vilar på fyra stadiga ben. Det går även att mura en sockel av tegelstenar, se bara till att materialet du använder är eldsäkert.

 1. Ställ betongskivan på benen. Benen ska vara gjutna i marken så att ugnen står riktigt stadigt. Det är även viktigt att benen är eldfasta, gärna av finbetong eller liknande material.
 2. Blanda till eldfast bruk. Det behövs inte särskilt mycket bruk för att täcka betongskivan.
 3. Lägg ut armering. Hönsnät läggs ut över betongplattan, se till att nätet sticker ut en liten bit utanför plattan. Hönsnätet som sticker ut ska senare vikas upp och fästas i nätet till ugnen. Lägg på ett lager spackel och jämna till ytan med en tandspackel.
 4. Lägg ut eldfasta tegelstenar. Lägg ut tegelstenarna över hela plattan, sex stenar läggs vid öppningen och sedan följer tre rader med sju stenar samt två stenar längsmed sidorna och längst bak. De läggs vågrätt och ska inte ha någon fog. Se till att lägga stenarna så vågrätt som möjligt och avsluta med att knacka ner samtliga stenar med en träkloss och hammare. Det gör det enklare att plana ut ytan.

Mallarna

När själva underlaget för ugnen är färdigt är det dags att bygga själva kupolen. Men först måste du göra mallar. De används som ett stöd när du sedan murar den runda klotformen. Kom ihåg att använda fuktbeständigt material. Plywoodskivorna sätts ihop med sex klossar som är 5 cm breda. Borra några hål längst fram så blir det enklare att dra ut trämallen efter att murningen är klar.

 1. Såga till plywoodskivor. De ska vara 45 cm långa och 26 cm breda. De yttersta sågas av i en båge.
 2. Spika fast listerna på underlaget. Kupolen ska bli 40 cm, därför justeras den lodräta listen i mitten så att den får rätt längd. Listerna runtom den lodräta listen läggs ut som en stjärna.
 3. Fäst upp masonitskivorna. Böj och fäst masonitskivorna så att de bildar en kupol.
 4. Placera ut öppningsmallen. Öppningsmallen i trä ställs cirka 8 cm från framkanten av underlaget. Kupolmallen står precis bakom öppningsmallen.
 5. Blanda till eldfast bruk. 10 – 12 kg räcker. Mura fast tegelsten efter tegelsten och börja vid ena sidan av öppningsmallen. Eftersom bruket torkar snabbt är det viktigt att justera skevheter omgående.
 6. Få till en rund form. Öppningen är rundad och för att få till det med tegelstenarna lägger du en större klick med bruk så att tegelstenen hamnar i en lutande vinkel. Gör likadant på öppningens andra sida.
 7. Mura ovansidan. När du murat fast tegelstenar längsmed öppningsmallen fortsätter du ovanpå. Det ska få plats åtta tegelstenar som ställs på sidan. Justera med mer bruk för att lutningen ska bli bra.

Kupolformen

När pizzaugnens öppning är murad är det dags att fortsätta med själva kupolen. För att alla tegelstenar ska passa in fint behöver du dela ett par av stenarna. Du kan använda en murarhammare till det. Det viktigaste är att det blir tätt överallt. Själva utseendet är mindre viktigt eftersom du ändå kommer att putsa hela ugnen senare. Använd rikligt med bruk för att täppa igen alla springor.

 1. Blanda till murbruk. 10 – 12 kilo räcker. Mura upp stenarna runtomkring kupolmallen, de ska ligga mot mallen.
 2. Använd rikligt med bruk. Lägg ordentligt med bruk mellan varje sten för att få till rätt form och för att förhindra att det blir springor.
 3. Hugg till stenarna i rätt form. Med hjälp av en murarhammare är det enkelt att knacka bort bitar av stenen. De mindre bitarna använder du för att fylla igen större hål mellan tegelstenarna.
 4. Sätt fast skorstenen. Skorstenen ska sitta precis bakom öppningen och kan vila på masonitmallen under tiden du murar. Se till att skorstenen står stadigt genom att fixera den med några stenar.
 5. Fortsätt mura runt skorstenen. När skorstenen står stabilt och rakt fortsätter du mura in den. Det kommer inte se snyggt ut just nu, finishen skapar du med putsen senare. Det är viktigt att det är helt tätt runt hela kupolen. Använd rikligt med bruk även runt skorstenen så att den sluter tätt.
 6. Avsluta med ett tjockt lager bruk. Kupolens övre del gör du färdig med ett tjockt lager bruk. Kontrollera runt hela kupolen att alla springor är ordentligt tätade.
 7. Låt bruket härda. Nu kan du inte göra mer idag, låt bruket torka och se till att trycka ihop bruket lite på toppen av kupolen genom att fylla en murarhink med vatten och ställa ovanpå.

Obs!

De första gångerna du använder ugnen bör du elda försiktigt (en liten eld).

Isolering, armering och putsning

Efter en natts vila har murbruket hunnit härda och du kan fortsätta med det isolerande skalet. Isoleringen som används är 45 – 50 mm och fixeras av hönsnät. Du behöver även stanniol (en tunnvalsad plåt som säljs på rulle). Hönsnätet ska läggas dubbelt för att både det undre och det övre putsbruket ska kunna fästa ordentligt. Hönsnätet som täcker kupolen fästs sedan med nätet som sticker upp från bottenplattan.

 1. Ta bort öppningsmallen. Efter en natts härdning är valvöppningen självbärande.
 2. Lägg ut stanniol. Stanniol ser ungefär ut som aluminiumfolie. Täck hela kupolen med det. Stanniol används för att förhindra värmeutstrålningen från ugnen.
 3. Täck kupolen med mineralull. Klipp till ullen så att den sluter tätt runt hela ugnen och även runt skorstenen. Den ska sluta en liten bit ovanför stenbotten.
 4. Fixera ullen med hönsnät. Kom ihåg att vika nätet dubbelt och tryck ner det en bit i ullen så att isoleringen hålls på plats. Fäst sedan nätet i den utstickande armeringen från bottenplattan.
 5. Lägg på bruk. Använd ett grövre bruk och applicera över hela kupolen. Börja nedifrån och jobba dig uppåt.
 6. Skapa formen. Det är med grovbruket du skapar ugnens form så försök att dra så slätt som möjligt.
 7. Låt torka. Grovbruket ska torka i cirka en timme.

Finputsningen

När kupolens grovbruk torkat är det dags att lägga den slutgiltiga touchen genom finputset. Det blir bäst att använda ett färdigt murbruk som blandas med vatten. Det är enklast att få en mjuk och slät form om du använder händerna och en slev. Avsluta genom att bearbeta ytan med en fuktig svamp.

 1. Applicera finputs. Använd en slev och dina händer och täck hela ugnen.
 2. Arbeta ytan. Använd en tvättsvamp som är våt. För svampen i i en roterande rörelse med lätt hand. Försök att få till en jämn och fin yta.
 3. Låt arbetet ta tid. Ju noggrannare du är med putsningen, desto finare resultat får du.
 4. Låt härda ordentligt. Innan du kan börja använda pizzaugnen bör du låta bruket härda helt och hållet, det tar cirka tre veckor.

Vanliga frågor och svar

Lägg in 2 – 3 vedträn i mitten av ugnen och starta en mindre brasa. Lägg sedan successivt på mer ved för att elden ska tas sig ordentligt. Låt det brinna i cirka 30 minuter, detta för att bottenplattan ska bli ordentligt varm. Skyffla därefter in elden längre bak i ugnen, alternativt åt sidan. Sedan kan du börja laga mat i ugnen.

Många saker, förutom pizza fungerar ugnen utmärkt till att baka bröd i, göra omelett och gratänger.

Relaterade artiklar