M2 från Polen – världens billigaste hus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Det svenska priset för att bygga ett nyckelfärdigt hus ligger på cirka 25 000 kronor per kvadratmeter. Världens billigast hus har ett kvadratmeterpris på cirka 5 300 kronor. Det byggs upp som en IKEA-möbel och har formen av en låda – på 25 m2.

Ett komplett (och portabelt) hus

Polska arkitekten Aleksander Kawiński har designat världens billigaste hus, det tar bara 24 timmar att bygga ihop om man är två personer – det enda som behövs är vanliga verktyg som skruvnyckel och hammare. Aleksander tog fram husdesignen för att hjälpa människor som inte hade råd med ett vanligt hus. Just nu säljs den minsta modellen på 25 m2. Huset är komplett utrustat med sovrum, kök, vardagsrum och badrum – och en liten altan. Det är inte något palats, men det är ett hus med väggar och tak tillverkade av bra material som polyuretan och med treglasfönster som ska klara av den polska vintern.

En fördel med M2 huset är att det inte kräver någon husgrund, det gör samtidigt huset portabelt eftersom det kan packas ihop och flyttas. Krävs mer yta går det att köpa till extra husdelar. Just nu finns endast den lilla husmodellen, men Aleksander säger att han just nu arbetar på att ta fram en extra husdel som skapar en övervåning.

Relaterade artiklar