Bygg en grind till staketet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Förhindra barn och husdjur från att springa ut från tomten genom att bygga en grind till uppfarten. I den här steg för steg-guiden bygger vi en grind med Z-ram, det vill säga en ram med en snedsträva som bildar ett Z, vilket skapar stabilitet.

Stabilitet och hållbarhet

Innan du sätter igång är det viktigt att du uppfyller tre saker: stolparna som du fäster grinden i måste vara ordentligt förankrade i marken. Gångjärnsbeslagen måste också vara ordentliga och grindkonstruktionen måste vara stabil. Om det nuvarande staketet inte är tillräckligt förankrat kan du enkelt lösa problemet med att gräva ut runt alla stolpar och fylla på med grovbetong.

Tips!

Om du använder obehandlat virke är det viktigt att du gör träet mer motståndskraftigt med impregnerande olja. Vill du måla grinden i en färg kan du stryka på grundfärg efter att du oljat träet.

Köp ditt material hos Byggmax

 • Staketribbor
 • Plintar
 • Stolpskor
 • Hakgångjärn
 • Grindklinka
 • Träskruv
 • Trallskruv
 • Kap- och gersåg
 • Vattenpass
 • Trälim för utomhusbruk
byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Så här bygger du en grind – steg för steg

 1. Gräv ner stolparna. Du kan antingen köpa färdiga betongplintar med stolpskor eller gjuta egna. Montera sedan stolparna till grinden, kontrollera att de står i samma höjd med hjälp av ett vattenpass. De ska även stå helt lodrätt.
 2. Mät bredden. Mät avståndet mellan stolparna och dra av 4 centimeter av måttet. Om avståndet är 104 centimeter blir grindens bredd 100 centimeter. Vi drar av några centimeter så att det ska gå att öppna grinden.
 3. Beräkna ramens höjd. Utgå från spjälorna och dra av 40 centimeter av deras längd, då kommer nämligen ramens övre och undre regel att hamna cirka 20 centimeter från spjälornas ände.
 4. Bygg ramen. Använd virke i dimensionen 45 x 70 millimeter (utgå från längden du bestämt) och gersåga alla hörn i 45⁰ vinkel – då skyddar du ändträet bättre.
 5. Montera ramen. Börja med att förborra alla hörn med ett 4 millimeters borr. Tryck i lite trälim (kontrollera att det är för utomhusbruk) och skruva därefter ihop alla hörn så du fått en ram. Använd skruv i dimensionen 6 x 90 millimeter. Tänk på att skruvarna måste borras förskjutet, annars kommer de slå i varandra.
 6. Kryssmät ramen. Mät diagonalt från ett hörn till ett annat och sedan på motsvarande sida. Måtten ska vara samma – då är ramen helt vinkelrät.
 7. Förstärk ramen. Montera nu en snedsträva tvärs över ramen. Markera hur bred snedsträvan är vid bägge hörnen i grinden.
 8. Såga till snedsträvan. Lägg ut snedsträvan till grinden enligt markeringarna du precis gjort och lägg något rakt längsmed ramen (ovanpå snedsträvan) och markera var den ska sågas. Det fungerar bra med exempelvis en cirkelsåg eller sticksåg.
 9. Montera snedsträvan. Börja med att limma och förborra hålen med ett 4 millimeter borr. Fixera sedan snedsträvan med skruv á 5 x 90 millimeter (2 i varje ände).
 10. Montera spjälor. Fäst den första och sista spjälan med trallskruv á 4,2 x 55 millimeter i ramens övre och undre del. Kom ihåg att förborra hålen innan, det minimerar risken för att virket ska spricka. Spjälorna placerar du så de hamnar kant i kant med ramen och de ska sticka ut cirka 20 centimeter i underkant. Ett tips är att snedsåga spjälornas underkant i 15⁰, det skapar en liten droppkant som gör att regnvatten enklare rinner av.
 11. Montera resten av spjälorna. För att de ska hamna kant i kant är det enklast att lägga ut ramen så att de första spjälorna du redan fixerat står emot en vägg. Den fungerar som ett mothåll och du kan använda det som en markör för de andra spjälorna.
 12. Markera var skruvarna ska sitta. Med en rak bräda eller en linjal markerar du med ett streck var du ska fästa alla skruvar. Förborra sedan hålen (två i varje spjäla).
 13. Använd en distanskloss. För att spjälorna ska få exakt samma avstånd från varandra är det bra att använda en distanskloss allteftersom du fixerar dem. Fixera spjälorna med två skruvar i varje ände. Fixera även snedsträvan så att det hamnar en skruv per spjäla.
 14. Montera beslag. På grindens baksida monterar du gångjärnsbeslagen och ställer sedan in grinden i hålet. Justera läget med ett vattenpass. För att grinden ska hamna i rätt höjd kan du palla upp den med några plankor och spillbitar som du ställer grinden på medan du monterar den. Cirka 10 centimeter ovanför marken är lagom.
 15. Sätt i beslagen i grinden. Efter att du monterar fast beslagen i stolparna är det dags att skruva fast dem i grinden. Använd träskruv som är cirka 1 centimeter kortare än stolpens djup.
 16. Montera grindklinkan. Börja med att montera spärren i stolpen och mät sedan ut var hakregeln ska monteras i grinden.
Ett staket med lodräta stolpar och en liggande ribba som sammanbinder stolparna.
Hitta en expert som kan bygga grind till staketet

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Relaterade artiklar