Bänkskiva över tvättmaskin – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Med en bänkskiva över tvättmaskinen får du mer utrymme i badrummet. Där kan du vika tvätten, förvara handdukar eller dekorera med växter. Det är inte särskilt svårt att montera en svävande bänkskiva, eller sätta upp en hylla över tvättmaskinen, men det gäller att arbeta på rätt sätt – särskilt om du ska borra i kakel.

Olika sätt att montera bänkskiva över tvättmaskinen

Om du vill ha en diskret bänkskiva är det ofta enklast att montera en konsol till bänkskiva ovanför tvättmaskinen. Det finns alltid en risk med att borra i kakel i badrummet eftersom du riskerar att skada det bakomliggande tätskiktet. Är du inte försiktig när du borrar kan dessutom kakelplattan gå spricka och gå sönder. Om du bor i en hyresrätt eller helt enkelt inte vill borra i väggarna kan du ändå sätta upp en bänkskiva ovanför tvättmaskinen, genom höga och smala bordsben. Det krävs lite mer utrymme runtomkring maskinen för att benen ska få plats.

Om du vill ha en svävande bänkskiva ovanför tvättmaskinen är det enklast att montera en konsol. Beroende på vad du vill kunna förvara ovanpå bänkskivan kan det behövas flera konsoler. Men om du endast tänker vika kläder och förvara något som inte väger särskilt mycket, kan det räcka med en konsol och stödlister.

När du ska borra i kakel

Allra bäst är det att borra i kakel med en kakelborr, den är anpassad för borrning i hårda ytor. Men om du inte har en sådan går det bra med en borrmaskin. Du ska inte använda slagborrfunktion eftersom den lätt tar sönder kakelplattan. När du borrar i kakel är det bra att tejpa där borren sätts, markera sedan med ett kryss och sätt borren mot krysset. Borra långsamt och metodiskt men sätt samtidigt ett visst tryck på borrmaskinen så att den tar sig in i kaklets glatta och hårda yta. Kom ihåg att kontrollera med en sökare så att det inte finns några rör eller elledningar bakom väggen.

Om du har möjlighet att sätta konsolen och borra rakt i fogen, är det att föredra. Skulle du någon gång i framtiden vilja ta bort bänkskivan är det bara att sätta ny fog. Men borrar du i kakelplattan får du ett hål. När du borrar i kakel kommer tätskiktet också att punkteras, vilket är badrummets fuktspärr. Du åtgärdar det genom att spruta in våtrumssilikon i borrhålet innan du skruvar in skruvplugg eller annat fästmaterial.

Montera konsol till bänkskiva ovanför tvättmaskin

 1. Mät placering för konsol. Bänkskivan bör sväva minst två centimeter ovanför tvättmaskinen. Håll konsolen mot väggen där du vill fästa den (förslagsvis rakt över tvättmaskinen). Om du har både tvättmaskin och torktumlare blir det bäst om du sätter konsolen i springan mellan de två maskinerna och två centimeter ovanför. Gör en markering på väggen.
 2. Dra ett lodrätt streck. Dra strecket där konsolen kommer att gå, använd ett vattenpass så att strecket blir helt lodrätt.
 3. Montera konsolen. Håll konsolen mot det lodräta strecket och vid den markering du först gjorde (två centimeter ovanför maskinerna). Med en spetsig blyertspenna markerar du hålen i konsolen. Förborra sedan hålen i kaklet. Fyll hålen med våtrumssilikon och eventuell plugg innan du slutligen skruvar in konsolen. Kontrollera att konsolen sitter rakt med vattenpasset.
 4. Markera en vågrät linje. Lägg vattenpasset på konsolen och dra ett vågrätt streck åt bägge håll.
 5. Montera stödlister. Markera cirka 10 centimeter in från varje kant samt i mitten på stödlisterna, där ska du sedan sätta skruvarna. Förborra listerna. Ställ sedan listerna på högkant och förborra hål även där. De hålen sätter du cirka 5 – 7 centimeter in från kanterna och 5 centimeter från de andra borrhålen mot mitten. I dem skruvhålen ska du sedan fästa själva bänkskivan. Håll upp stödlisten bredvid konsolen (så överkanten hamnar i lod) och markera i skruvhålen. Förborra hålen och fyll med våtrumssilikon och plugga innan du skruvar fast stödlisterna. Det ska sitta en stödlist på vardera sida om konsolen.
 6. Montera bänkskivan. Luta bänkskivan på konsolen och se till att den ligger rakt över konsolen. Skruva fast bänkskivan längst ut på konsolen först. Fortsätt sedan skruva fast skruvarna som ska gå genom högkanten på stödlisten rakt upp i bänkskivan.

Material som behövs

 • Konsol (50 x 35 centimeter)
 • Bänkskiva i rätt mått
 • Stödlister (utgå från bänkskivans längd)
 • Borrmaskin (eller kakelborr)
 • Våtrumssilikon
 • Pluggar

Du kan köpa din bänkskiva till tvättmaskin hos Bauhaus, Beijer Bygg och andra byggvaruhus.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Skötbord över tvättmaskin

Om bänkskivan ska tåla mer vikt och exempelvis användas som ett skötbord, räcker det inte med bara en konsol. Om bänkskivan kan sitta i ett hörn är det bra, då kan du montera en konsol på varje vägg och eventuellt ett stödben. Då klarar bänkskivan mer vikt.

Hitta en expert som kan montera bänkskiva

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 377 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Du kan fästa bänkskivan i konsoler. Om du inte vill borra i kakel kan du använda smala bordsben istället.

Ja, men tänk på att tvättmaskinen alltid ska stå underst eftersom den blir väldigt tung med kläder och vatten. För att torktumlaren inte ska riskera att ramla av när tvättmaskinen används monterar du en monteringsram ovanpå tvättmaskinen. Sedan ställer du torktumlaren innanför ramen och justerar dess fötter (ska vara ett utrymme på minst 17 millimeter). Alla maskiner är inte stapelbara, kontrollera alltid att de kan staplas i bruksanvisningen.

Ja, men tänk på att det ska finnas en golvbrunn vid tvättmaskinen, alternativt kan maskinen stå på ett vattentätt underlag med uppvikta kanter där det även finns en fuktsensor under underlaget. Fuktsensorn måste vara kopplad till en vattenfelsbrytare eller ett översvämningsskydd. Det krävs även ett visst utrymme runtomkring maskinen.

Du kan till exempel fästa bänkskivan i konsoler, då ser den svävande ut. Eller så kan du fästa bordsben under.

Relaterade artiklar