Byta handfat

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Allt som har med vattendragningar och rör att göra kan kännas avskräckande. Men även utan erfarenhet och kunskap kan du enkelt byta ett handfat själv. Om du vill förändra badrummets utseende kan ett nytt handfat göra stor skillnad.

Så här gör du

Följande instruktioner är generella, du ska dock alltid utgå från monteringsanvisningarna för det tvättställ du köpt.

  1. Stäng av vattnet. Kontrollera att det verkligen är avstängt genom att öppna kranarna.
  2. Lossa avloppsröret. Ta loss avloppsröret samt vattenlåset från det gamla handfatet. Om det luktar illa kan du täcka över avloppsröret med en plastpåse.
  3. Mät det gamla handfatet. Om du var nöjd med höjden på det gamla handfatet mäter du det. Standardhöjd för handfat är 85 – 87 centimeter.
  4. Skruva av rörledningarna. De rör som sitter fast på blandaren skruvar du loss samt skruvarna som sitter på konsolerna. Det underlättar om ni är två personer eftersom handfat väger en del och skruvarna kan ha satt sig och vara lite svåra att lossa.
  5. Täta gamla hål. Om det nya handfatet inte ska monteras i samma hål som det gamla behöver du täta hålen med silikon.
  6. Markera och borra. Kontrollera vilket väggmaterial det rör sig om. En enkel eller dubbel gipsvägg kräver exempelvis gipsankare, medan en betongvägg ska pluggas.
  7. Skruva fast handfatet. Nu ska det nya handfatet monteras, kom ihåg att täta med silikon så att inget vatten riskerar att tränga in i väggen.
  8. Anslut till vattnet. Anslut handfatet till vattenledningarna och slå sedan på vattnet när allt är klart.

Om du är osäker på installationen är det bättre att anlita en rörmokare. Rörmokare tar vanligtvis mellan 450 – 600 kronor i timmen. Ett cirkapris för montage av ett tvättställ ligger på cirka 2 500 kronor (då ingår installationen, blandare, avlopp och själva arbetet – tvättstället ingår inte).

Vanliga frågor och svar

Du kan hitta handfat från cirka 500 – 600 kronor och uppåt.

Om det är en mindre spricka kan du använda ett så kallat emaljlack. Det är ett slags lim som står emot vatten, olja, syror och kemikalier. Ibland behöver du tona emaljlacken så den matchar handfatets färg.

Ja, det är relativt enkelt att montera ett handfat – men utgå alltid från de monteringsanvisningar du får med tvättstället.

Om du anlitar en rörmokare kostar det cirka 2 500 kronor att byta tvättställ (då är inte själva tvättstället inkluderat).

85 – 87 centimeters höjd är ett bra riktmärke.

Relaterade artiklar