Montera tvättställ – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Allt som har med våtrum att göra kan kännas läskigt att utföra på egen hand. Men du behöver inte lägga pengar på att anlita en rörmokare, många saker kan du faktiskt enkelt fixa själv, som att montera tvättställ.

Material

Det här behöver du för att demontera det gamla tvättstället och montera det nya:

 • Brytbladskniv
 • Vattenpass
 • Fogspruta
 • Skruvmejsel
 • Silikonpaddel
 • Bottenventil
 • Tvättställ
 • Vattenlås
 • Utloppsventil
 • Sanitetssilikon
 • Tvättställsfäste

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Så här gör du

 1. Stäng av vattnet. Du kan antingen stänga av vattnet i hela bostaden genom att vrida på rattarna som sitter på vardera sida om vattenmätaren (vattenmätaren finns vanligtvis i källaren, köket, tvättstugan eller under varmvattenberedaren). Men vanligtvis finns det en ballofixventil på röret under tvättstället. Skruva ett halvt varv med en skruvmejsel så stänger du av ventilen och vattnet till handfatet.
 2. Demontera det gamla tvättstället. Lossa skruvar och bänd loss det gamla tvättstället från väggen. Det sitter ofta silikon längsmed väggen som du kan behöva skrapa loss med en brytbladskniv (en vanlig mattkniv).
 3. Förbered skruvfäste. Olika tvättställ fästs i väggen på olika sätt, men det medföljer i regel instruktioner om hur du ska göra. Antingen brukar tvättstället vila på konsoler eller så monteras det i en kommod som bär upp vikten. Oavsett vilket måste du montera reglar eller en byggskiva i väggen där du får bra skruvfäste. Med hjälp av en regelsökare kan du enkelt kontrollera var reglarna sitter inuti väggen.
 4. Montera blandaren. Det är oftast enklast att montera blandaren innan tvättstället är på plats. Börja med att endast lätt dra åt skruvarna. Följ anvisningarna som medföljer blandaren. Skruva även fast anslutningsslangarna i blandaren innan du monterar tvättstället. Sätt sedan i alla tätningsringar och för in blandaren med tillhörande anslutningsslangar i kranens öppning. Skruva fast underifrån.
 5. Montera tvättställ. Börja med att mäta ut var det nya tvättstället ska sitta, kontrollera med vattenpass så att det hamnar helt vågrätt. 85 – 87 centimeter anses vara en lagom höjd till tvättställets överkant. Börja med att förborra hål och fyll sedan hålen med sanitetssilikon så att allt blir vattentätt. Kom ihåg att fylla igen de gamla skruvhålen också. Skruva sedan upp konsolerna till kommoden (om tvättstället ska sitta i väggen och inte vila på en kommod).
 6. Anslut vattenledningar. Om det gamla tvättstället saknade kulventiler (som används för att stänga av vattnet) är det en god idé att passa på att komplettera med sådana. Kulventiler monterar du med halvkoppling (de används när du ska ansluta änden av ett rör med en rörgänga). Om kopplingen sitter inuti kommoden är det enklast att använda flexirör, då kan du enkelt böja till det som du vill.
 7. Skruva fast vattenlåset. Det gör du under tvättstället och det räcker oftast att skruva för hand. Kapa avloppsröret i rätt längd (det ska passa mot golv- eller väggavloppet) – montera fast det med handkraft. Kom ihåg att täta runt avloppsröret, exempelvis med medierör eller skyddsrör och en genomföringshylsa.
 8. Sätt på vattnet. Kontrollera att allt är tätt och fungerar som det ska.

Anlita rörmokare – begär offert

Är du inte helt säker hur du ska montera tvättstället? Då kan det vara bättre att anlita en hantverkare som utför installationen. En rörmokare tar vanligtvis mellan 450 – 600 kronor i timmen, sedan tillkommer förstås kostnaden för det nya tvättstället och blandaren.

Vanliga frågor och svar

Ja, det finns ingen lag på att en rörmokare måste utföra installationen.

Du kan hitta små modeller från cirka 300 kronor.

På ballofixen finns ett litet vred, vrid på det för att stänga av vattnet lokalt.

Det är en avstängningsventil (kulventilmodell), den använder du för att stänga av vattnet lokalt.

Den sitter på inkommande vattenledning, vanligtvis är det i källaren, tvättstugan eller i köket, alternativt under varmvattenberedaren.

Relaterade artiklar