Montera toalettstol – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Vill du byta ut toalettstolen och slippa anlita hantverkare? Du kan montera en golvstående toalettstol själv – med lite noggrannhet.

Vägghängd eller golvstående

Det är enklare att montera en golvstående toalettstol än en vägghängd, eftersom den ställs på golvet direkt ovanför avloppsröret. Det är viktigt att du passar in toalettstolen i tätningsmuffen på avloppsröret och sedan limmar fast toalettstolen i golvet. Tidigare var det även vanligt att man skruvade fast toalettstolen, men eftersom det medförde större risker för att råka göra sönder tätskiktet limmar man idag fast den istället. Vattenanslutningen sker väl synligt så att den är lättåtkomlig och med flexirör, då behöver du inte bocka röret exakt. Om den tidigare toaletten saknade en kulventil för att lokalt kunna stänga av vattnet, är det praktiskt att passa på att installera en sådan när du monterar den nya toalettstolen.

Den vägghängda toalettstolen är lite svårare att montera, men det är inga problem att göra själv så länge du är noggrann. Svårigheten ligger i fixturen, själva vattentanken, eftersom den helst monteras inuti väggen, bakom tätskiktet. Det går även att montera fixturen på utsidan men då får du inte ett lika stilrent utseende. Skulle det uppstå ett läckage inuti fixturen måste det finnas ett skvallerrör som kan leda ut vattnet så att det syns och kan åtgärdas. När fixturen är inbyggd i väggen kan den döljas med byggskivor (kom ihåg att de måste vara avsedda för våtrum) samt sedan kaklas för att smälta in i det övriga badrummet. Därefter kan toalettstolen monteras. Är du minsta osäker bör du anlita en professionell hantverkare som utför monteringen av en vägghängd toalett.

Montera golvstående toalett

  1. Stäng av vattnet. Antingen stänger du av vattnet i hela huset vid själva vattenmätaren, eller så stänger du av vattnet lokalt genom att stänga kulventilen på vattenledningen.
  2. Lyft av den gamla toalettstolen. Ibland är den fastskruvad, ibland fastlimmad. Ibland måste du slå av toalettstolens fot eftersom skruvarna är för igensatta för att skruva loss. Är den endast limmad brukar det räcka med en brytbladskniv eller spackelspade för att bända loss den från silikonlimmet.
  3. Rengör golvet. Det finns rester från silikon på golvet, se till att rengöra ytan ordentligt och fyll i eventuella skruvhål med våtrumssilikon.
  4. Provmontera. Ställ toalettstolen på plats och kontrollera att avloppsrörets muff passar till den nya toalettstolen. Ställ sedan stolen exakt där den ska vara och rita sedan en markering på golvet längsmed toalettstolens fot, ställ den sedan åt sidan.
  5. Applicera våtrumssilikon. Lägg en sträng med silikon ett par millimeter innanför markeringen du gjort på golvet. Lyft sedan toalettstolen på plats och försök att vara noggrann så att den hamnar rätt direkt så att du slipper dra runt silikonet. Foga sedan längsmed toalettstolens fot och golvet, kom ihåg att maskera med tejp så att du får en fin och rak linje på porslinet. Låt torka ordentligt i ett par dygn innan du använder toaletten.
  6. Koppla på vattnet. Om du inte vill bocka rör väljer du en flexibel stålomspunnen anslutningsslang istället, den kräver dock packningar för att bli helt tät. Sätt sedan igång vattnet och kontrollera att alla anslutningar är täta.

Vanliga frågor och svar

Ja, det går bra. Det finns inga regler som kräver att en auktoriserad rörmokare utför installationen.

Byta av en standardtoalettstol kostar cirka 5 000 kronor (inklusive toalettstol, arbetskostnad och ROT-avdrag).

Från cirka 700 kronor.

Relaterade artiklar