Budgetrenovera badrummet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Ett nyrenoverat badrum kan förvisso innebära en förhöjd levnadsstandard men samtidigt ett djupt hål i plånboken. Det finns dock flera sätt att renovera badrummet på en liten budget.

Ytskikt

Ytskiktet i badrummet är väggarna och golvet och det kan vara svårt att förändra utseendet utan erfarenhet. Om du inte känner dig bekväm med att kakla finns det andra sätt du kan förnya badrummet på.

  • Gammalt kakel. Om badrummet är kaklat kan du enkelt förändra utseendet genom att måla kaklet. Det finns speciell färg som fäster på kakel. För att resultatet ska bli proffsigt är det bra att täcka för fogarna, annars får du färg även i dem. Det finns speciella fogpennor som du fyller i fogarna med, ungefär som en vanlig tuschpenna. Om du inte vill måla kaklet kan du köpa kakeldekorer, det är som klistermärken anpassade för kakelplattor.
  • Gammal våtrumstapet. Gamla badrum har ofta ytskikt av våtrumstapet och våtrumsmatta på golvet. Kanske är så fallet i ditt badrum? Uppdatera det fula gamla mönstret eller den daterade färgen genom att måla våtrumsmattan eller tapeten. Det finns särskild färg som används till våtrumsmattor och våtrumstapeter. Förändringen blir stor.
  • Golv. Om du vill budgetrenovera badrum och byta golv men samtidigt skapa en lyxig känsla, är det bra att prioritera golvet. Om du målar om väggarna i badrummet har du redan där sparat in mycket pengar. De pengarna kan du istället lägga på ett nytt golv. Antingen i ett lyxigt material som äkta marmor, eller vanliga klinkerplattor. Golvets yta är betydligt mindre än väggytorna, därför kostar det inte lika mycket att köpa in golvmaterial.

Köp nytt kakel här

hill ceramic
Handla prisvärt kvalitetskakel och klinker.
Till hemsidan
Klarna Mastercard Visa

Belysning

Fula gamla plafonder och nakna glödlampor är inte trevligt i badrummet. Fräscha upp stilen genom att byta ut gamla armaturer, eller måla om dem. Om du gillar själva formen på armaturerna kan du piffa upp stilen genom att spraymåla dem i en annan färg. Försök matcha färgen med andra detaljer i badrummet. Har du exempelvis kromfärgade blandare är det snyggt om även lamporna matchar den färgen. Tänk på att satsa på flera typer av belysning i badrummet: allmänbelysning som taklampor, riktad belysning som spegelbelysning och stämningshöjande belysning som mysigare ljuspunkter som sitter närmare golvet. Om du har ett badrumsskåp kan det bli fint att montera mindre lampor under skåpet som lyser ner mot handfatet.

Messina vägglampa

En iögonfallande badrumslampa som passar lika bra i det moderna badrummet som i det klassiska.

Pris: 899 kr LÄS MER / KÖP

Måla om

Vill du budgetrenovera badrum är målarfärg och målarpenslar dina bästa redskap. Med ny färg kan du skapa stor förändring snabbt och till ett lågt pris. Gå in i badrummet och titta dig omkring – vad kan du måla om? Kanske är kommoden gammal och tråkig? Ny färg och tapetserade lådfronter kommer skapa en wow-faktor. Du kan även måla om badrumsskåpet, hyllorna och dörren. Försök hålla dig till en färgskala så att badrummet känns genomtänkt och följer en röd tråd.

Har du ett gammalt badkar? Det finns målarfärg anpassad för olika badkarsmaterial. Är badkaret vitt men gulnat? Föreställ dig att det helt plötsligt var matt svart eller kanske rosa med guldkant – fräckt och billigt!

Köp målarfärg här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Badrumsinredning

Nu har du fått tips på hur du förändrar ytskikt och belysning, men det återstår en viktig detalj – badrumsinredningen. Det bästa med att budgetrenovera ytskikten är att du får mer pengar över till inredningen och alla detaljer. Inredning som skapar stor skillnad i badrummet är bland annat:

  • Nytt handfat. Handfat finns i alla prisklasser, du kan till exempel köpa ett helt nytt tvättställ för en femhundring. Men du kan även använda andra saker som tvättställ, exempelvis en vacker skål du hittat på auktion. Genom att borra ett hål i botten av skålen har du skapat ett tvättställ. Sedan behöver du förstås montera det på ett fuktsäkert sätt. När du renoverar en liten toalett kan du med fördel lägga lite extra krut på ett snyggare handfat än det absolut billigaste.
  • Ny kommod. Kommoden är möbeln där tvättstället monteras. Den kan bestå av i princip vilken möbel som helst – en gammal byrå du fyndat på loppis, en vacker bänkskiva i ek eller ett egensnickrat bord.
  • Nya blandare. Blandare, alltså kranarna i badrummet, påverkar inredningen mycket. Varför inte testa något nytt, som att byta ut de gamla stålblandarna till mässingsblandare?
  • Ny toalettstol. En ny toalett kostar från cirka 1 000 kronor och uppåt. Om din gamla toalett är sliten kan det vara värt att byta ut den.
  • Detaljer. Nya textilier som handdukar och badrumsmatta gör förstås också skillnad i badrummet. Även detaljer som snygga förvaringskorgar, fina doftljus, växter och tavlor är sådant som förhöjer stilen.

Vanliga frågor och svar

Du kan måla om gamla ytskikt, både plastmattor och kakel. Du kan även förnya stilen på den gamla kommoden genom att måla om eller tapetsera den. Nya detaljer som blandare, speglar och lampor kan också skapa stor förändring utan att kosta särskilt mycket.

Kostnaden ligger på mellan 12 000 och 30 000 kronor per m2, beroende på material och om du anlitar hantverkare.

Ja, du får utföra de flesta moment i badrummet utan erfarenhet. Dock ska arbetet utföras på ett fackmässigt sätt. Elektriska installationer måste utföras av en behörig elektriker.

Kostnaden för att bygga en liten toalett ligger på cirka 50 000 – 70 000 kronor, då är material som kakel och klinker inräknat, men inte golvbrunn och dusch, eftersom det är en toalett.

Relaterade artiklar