Handfat – så väljer du rätt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Handfatet i ett badrum fungerar idag till mer än att bara tvätta händerna i. Det är en central del i badrummet och ett blickfång. Det finns många material och former att välja bland. Här går vi igenom vilka typer av handfat och förklarar vad du bör tänka på när du väljer modell.

Ett eller två handfat

Om ni är en större familj eller om du och din partner ofta gör er iordning i badrummet samtidigt kan det vara praktiskt att välja två handfat istället för ett. Det finns dubbelhandfat i ett enda stycke, men det går lika bra att installera två separata handfat i en större kommod, eller separat. Oavsett om det ska vara ett eller två handfat måste du bestämma om handfaten ska vara infällda eller fristående. Ett infällt handfat finns i både singelformat och dubbla modeller. Ett infällt handfat är tänkt att byggas in i en kommod eller anpassas till en bänkskiva. Resultatet blir sömlöst och snyggt.

Det finns även handfat som säljs i kommoder med inbyggda skåp och lådor, både för en- och tvåmodeller. Fundera över vilka behov du och familjen har. Kanske behöver ni mycket förvaringsmöjligheter vid spegeln där ni gör er iordning? Då kan en kommod vara att föredra då den rymmer mycket förvaring. Har ni andra förvaringsmöjligheter, som ett inbyggt skåp bakom spegeln, kan det bli lika snyggt med en enkel bänkskiva med två fristående handfat ovanpå.

Olika typer av handfat

Ska handfatet vara vägghängt eller fristående? Ett fristående handfat monteras på väggen och avloppsröret går rakt ner. Avloppsröret är alltså synligt under handfatet om det inte byggs in. Ett infällt handfat är inbyggt i en kommod eller står ovanpå den.

Ett vägghängt handfat innebär att rörledningen går inuti väggen och inte syns. Den här typen av handfat passar bra i badrum där man prioriterar minimalism och enkelhet. Det gör också rummet mer lättstädat.

Ett tredje alternativ är att välja ett ovanpåliggande handfat. Du kan då använda i stort sett vilken typ av ”skål” du vill som handfat. Det viktiga är att göra lämpliga hål för avloppsledningen.

Material

Förr i tiden var så gott som alla handfat tillverkare av sanitetsporslin, men idag finns många andra material också, till exempel:

  • Glas. Ett glashandfat ger ett mycket modernt och exklusivt intryck och det finns både genomskinligt glas och färgat glas samt olika ytbehandlingar, som frostat.
  • Sten. Stenhandfat känns rustikt och passar bra i badrum med minimalistisk eller modern stil.
  • Betong. Gjutna betonghandfat passar bra i badrum med industriell stil där man eftersträvar en råare look.
  • Komposit. Det finns många typer av kompositmaterial, vilket också gör att urvalet är stort. Det finns komposithandfast som liknar praktiskt taget alla material.
  • Trä. Det finns handfat tillverkade i trä, ofta någon form av ädelträ som är mer vattentåliga.

Dessutom kan du välja bland många former, från traditionella, rektangulära handfat till djupa skålar, grundare tvättställ eller vaskliknande handfat.

Köp ditt handfat här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard
beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Överkanten på handfatet bör vara 85 – 90 centimeter över golvet.

Vägghängda, fristående, ovanpåliggande och infällda handfat.

Idag kan du köpa handfat i allt från porslin, stål och betong till trä, glas och kompositmaterial.

Brukar ni göra er iordning samtidigt i badrummet? I så fall kan ni spara tid på att installera två handfat istället för ett.