Hitta rätt tvättmaskin

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Toppmatad, liten, extra rymlig eller med många specialprogram? Det finns en uppsjö olika tvättmaskiner att välja bland och dessutom olika prisklasser. Här går vi igenom vilka varianter som finns samt vad som är bra att tänka på när du ska köpa en ny tvättmaskin.

Olika typer

Den absolut vanligaste typen av tvättmaskin i Sverige är den frontmatade maskinen. Den har en lucka på framsidan. I USA är det vanligare med toppmatade varianter. Här är de olika typerna:

  • Frontmatad. Den vanligaste modellen i Sverige är den frontmatade tvättmaskinen, den tar större plats än den toppmatade men fördelen är att du kan bygga in tvättmaskinen, exempelvis integrera den under bänken i tvättstugan och på så vis använda ovansidan som avlastningsyta. Det går även att hitta en liten frontmatad tvättmaskin. De mer avancerade modellerna är vanligtvis frontmatade.
  • Toppmatad. Många tycker att toppmatade tvättmaskiner är enklare att fylla, dock har många toppmatade tvättmaskiner en del brister gällande sköljningen.
  • Kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Har du ont om plats i tvättstugan men vill ändå ha både tvättmaskin och torktumlare? Då kan du välja en liten kombinerad tvättmaskin med torktumlare. Många kombinerade tvättmaskiner och torktumlare har likvärda tvättresultat, dock går det åt mer vatten och torktiden tar längre tid (mellan 3 och 6 timmar).
  • Specialmaskiner. Idag finns även extra tysta tvättmaskiner samt tvättmaskiner som du styr via Wi-Fi. Det betyder att du kan starta igång maskinen från mobilen för att tvätten ska vara färdig lagom tills du kommer hem.
Typ av tvättmaskinFördelarNackdelar
FrontmatadStörre kapacitet och kan använda utrymmet ovanpå tvättmaskinen (exempelvis lägga en bänkskiva ovanpå).Ofta ställer man tvättmaskinen på golvet, vilket innebär att du måste böja dig ner för att lägga in och ta ur tvätt. Frontmatade tvättmaskiner är dessutom mer platsskrymmade.
ToppmatadEnkel att placera då den är ganska smidig i storleken. Du slipper dessutom böja dig ner för att lägga i tvätt.Du kan inte utnyttja utrymmet ovanför tvättmaskinen.
Kombinerad tvättmaskin och torktumlareEn apparat tar mindre plats än två, även priset är lägre än att köpa två separata maskiner.Den kombinerade tvättmaskinen och torktumlaren har inte lika bra torkningssystem som en vanlig torktumlare. Den drar även mer vatten och energi än en vanlig tvättmaskin eller torktumlare.

Blomberg frontmatad tvättmaskin

En energieffektiv tvättmaskin från Blomberg (energiklass A) med tvättkapacitet på 8 kilo och flertalet tvättprogram.

Pris: 9499 kr LÄS MER / KÖP

Funktioner och program

Eftersom tvättmaskiner säljs i många prisklasser varierar även utbudet av program och finesser. Här är några av de vanligaste programmen och funktionerna:

  • Kallt vatten. Vill du spara in på energiförbrukningen ska du kontrollera att du kan tvätta i kallt vatten. Om du sänker temperaturen från 60 till 30 grader kan du göra en besparing på 55 % i form av minskad energiförbrukning. Det finns särskilda tvättmedel som ska användas i kallt vatten.
  • Ånga. Det här är en praktisk funktion om du har många skjortor och inte hinner eller orkar stryka. Genom att köra tvätten med ångfunktion blir kläderna uppfräschade och släta, dessutom brukar programmet gå ganska snabbt.
  • Uppskjuten start. Det här är en typ av timerfunktion som gör det möjligt att bestämma vilken tid tvättmaskinen ska köras igång. Du kan exempelvis ställa in tvätten någon eller några timmar innan du går upp, då är tvätten redo att hängas när du vaknar.
  • Anti-allergiprogram. Är någon i familjen allergisk mot pollen eller päls? Genom att köra tvätten i ett anti-allergiprogram startar en ångfunktion igång i tvättmaskinen, vilket eliminerar pollen, djurhår samt dödar upp till 99 % av kvalster och bakterier.
  • Snabbtvätt. Glömde du tvätta klänningen du ska ha ikväll? Ingen fara om du har en tvättmaskin med snabbprogram. Många av den här typen av program tvättar färdigt på endast en kvart.
  • Automatisk dosering. Hur mycket tvättmedel ska du använda om du endast tvättar en liten omgång? Har tvättmaskinen automatisk dosering behöver du inte räkna ut mängden tvättmedel, det sköter tvättmaskinen åt dig.

Ljudnivå och energiklassning

Oavsett om du köper ett nytt kylskåp, en diskmaskin eller en tvättmaskin, är det viktigt att kontrollera apparatens energiklassning. Den avgör hur energismart maskinen är. Idag använder man energiklassning som går från A till G (A är bäst och G är sämst). Ju mer energismarta tvättmaskinerna är, desto mer tenderar de att kosta. Men samtidigt tjänar du in den investeringen i form av lägre energiförbrukning.

Något annat du bör kontrollera när du jämför tvättmaskiner är deras ljudnivå, den anges i dB (decibel). Idag anges dB i energiklassningen som finns på produkten. 60 dB är normal samtalston, vilket kan vara en bra riktlinje att utgå ifrån. Tvättmaskiner står dock ofta i källaren eller i ett eget tvättrum, vilket gör att bullret kanske inte spelar någon större roll. Men om tvättstugan ligger i anslutning till sovrummet eller vardagsrummet kan det vara viktigare att kontrollera hur mycket ljud maskinen för.

Vanliga frågor och svar

Du kan hitta tvättmaskiner från cirka 2 000 kronor och uppåt.

Det beror på vilka funktioner du vill ha. Den vanligaste typen i Sverige är den frontmatade tvättmaskinen. Vill du ha en enkel eller mer avancerad tvättmaskin? Det finns varianter där du kan ställa in timer, köra anti-allergiprogram, snabbtvätt eller andra särskilda program. Du kan även hitta kombinerade tvättmaskiner och torktumlare.

Cirka 15 år.

En tvättmaskin förbrukar ungefär 1,4 kWh för fyra kilo tvätt om den körs i 60 grader. Hade du kört samma mängd tvätt i 40 grader hade tvättmaskinen endast dragit 0,6 kWh.

Vanligtvis är höjden 85 centimeter. Djupet och bredden brukar vara 60 centimeter.

I Sverige är det vanligast med frontmatade tvättmaskiner. Fördelen med dem är att de kräver mindre plats och du kan utnyttja ytan ovanpå tvättmaskinen, vilket du inte kan om du väljer en toppmatad. En toppmatad maskin behöver du även anpassa mer i höjd så att du kan lägga i och ta ur tvätten, medan en frontmatad maskin både kan stå på golvet eller högre upp.