Vägghängd toalett

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Håller du på att planera det nya badrummet? Det är roligt att välja ut badrumsinredningen, som toalettstol, blandare och handfat. Ett av besluten du måste ta är om du ska ha en golvmonterad eller vägghängd toalettstol. Den vägghängda toalettstolen har många fördelar, bland blir badrummet mer lättstädat.

Viktigt att tänka på

Toalettstolen är förstås en viktig del av badrummet och det finns ett stort urval av toalettstolar att välja bland. En vägghängd toalettstol kan antingen ha cistern på insidan av väggen eller synlig på utsidan. Om spolcistern ska byggas in i väggen ställs särskilda krav, bland annat:

  • Tätskikt. Alla golv och väggar där spolcistern sitter måste ha ett tätskikt.
  • Prefabricerade tätskiktskonstruktioner. Om prefabricerade tätskiktskonstruktioner ska användas för den inbyggda spolcisternen, måste de vara provade och godkända med väggens/golvets tätskikt.
  • Tätskiktets höjd. Tätskiktet ska dras upp till spolcisterns höjd för att vara helt fuktsäker.
  • Golvets höjd. Inuti installationsutrymmet (i väggen) är det viktigt att golvet inte är lägre än golvet i badrummet, helst ska det vara något högre. På så vis undviks att vatten samlas inuti väggen.

Den vägghängda toalettstolen har många fördelar. Vägghängda toaletter med inbyggd spolcistern tar inte så mycket plats i badrummet. De passar utmärkt om du vill skapa en minimalistisk och modern känsla i badrummet. En annan stor fördel är att det blir betydligt enklare att städa under och rengöra toalettstolen. Du kommer enkelt åt att dammsuga och torka under toalettstolen. En annan fördel är att du kan sätta toalettstolen i exakt den höjden du vill ha den i.

Något som kan vara en nackdel är priset. Vägghängda toalettstolar kostar i regel betydligt mer än golvstående modeller. Dessutom är själva installationen svårare och mer tidskrävande för VVS-montören än en golvmonterad variant.

Olika modeller av vägghängda toalettstolar

Det finns i regel två varianter av den vägghängda toalettstolen: väggmonterad toalett med fixtur innanför tätskiktet och väggmonterad toalett med fixtur utanför tätskiktet. Väggmonterad toalett med fixtur på tätskiktets insida består av en stålkonstruktion som håller fast klosetten. Stålkonstruktionen byggs in så att den döljs. Toaletten installeras alltså innan tätskiktet monteras. Fördelarna med den här modellen är att fixturen fästs i väggen och golvet utan att du behöver göra hål i det befintliga tätskiktet. Eftersom fixturen är installerad i väggen tar toaletten mindre plats i badrummet. Den andra modellen, väggmonterad toalett med fixtur på tätskiktets utsida, installeras på ungefär samma sätt som den andra varianten, men man monterar alltså toaletten utanpå tätskiktet. Problemet kan vara att tätskiktet går sönder.

Vanliga frågor och svar

Det är stålramen som toalettstolen monteras i som avgör hur mycket vikt toaletten tål, den brukar klara vikter upp mot 400 kilo.

Det blir enklare att städa och rengöra toalettstolen eftersom alla sidor är åtkomliga. Därtill ger en vägghängd toalett badrummet en mer stilren och modern känsla.

Du behöver ha ett utrymme från vägg på cirka 14 centimeter, då får cisternen plats på väggens insida. Det går även att sätta cisternen i en låda som då blir mer lättåtkomlig om toaletten skulle gå sönder.