Välj rätt kommod

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En kommod är en badrumsmöbel (ett slags tvättställ) med ett nedsänkt eller ovanpåliggande handfat. Kommoden utgör en stor del av badrumsinredningen och det finns många anledningar till att investera i en riktigt vacker möbel – eller varför inte göra din egen kommod?

Storlek

De vanligaste bredderna på badrumskommoder är 60, 80, 100 och 120 centimeter. Standarddjupet är 45 centimeter, men det går även att måttbeställa kommoder så att de passar varje enskilt badrum perfekt.

Material

Köper du en färdig badrumskommod är den vanligtvis tillverkad i porslin, glas eller kompositmaterial. Men du kan även använda en vanlig byrå och bygga om den till en kommod. Då kan möbeln exempelvis vara tillverkad i trä.

Funktion

Beroende på vilka funktioner du vill ha kan kommoden vara utrustad med lådor, skåp och hyllplan. Många gillar att förvara smink, hudvårdsprodukter, tandborstar och liknande vid handfatet, då kan det vara bra om kommoden har förvaringsmöjligheter. Andra specialfunktioner kan vara:

  • Eluttag. De kan monteras inuti kommoden, till exempel i den översta lådan. Där kan du ladda rakapparaten eller eltandborsten. Kom ihåg att en behörig elektriker ska utföra installationerna.
  • Belysning. Du kan beställa kommoder med integrerad lådbelysning. Det är både praktiskt och snyggt.
  • Mjukstängande funktion. Slipp skrammel och oväsen när du drar igen lådor och skåp genom att välja en kommod med mjukstängande lådor.
  • Push-open-funktion. Det finns även kommoder med push-open-funktion, vilket innebär att du inte behöver några lådhandtag. Istället trycker du in lådan eller skåpet för att öppna och stänga.

Tips!

Om möbeln du vill använda som kommod är väldigt låg kan du få upp den i rätt höjd genom att montera extraben eller bygga en högre list nedtill.

Bygg en egen kommod

Det går att förvandla en vanlig möbel till en badrumskommod om du är någorlunda händig. I korthet gör du så här:

  1. Förbered möbeln. Kom ihåg att den möbel du vill använda bör vara ungefär 80 – 90 centimeter hög, annars blir höjden inte ergonomisk och det kan kännas obekvämt att tvätta händerna. Måla möbeln i en transparent lackfärg så att den skyddas mot fukt och blir enklare att torka av.
  2. Måtta ut hål. Nu ska du skissa ut var hålet för handfatet samt hålen för blandare ska placeras. Utgå från anvisningarna som medföljer tvättstället.
  3. Borra hål. Utifrån dina ritningar ska du nu borra hål för handfatet och blandaren. Det är viktigt att du följer instruktionerna till tvättstället så att du borrar i rätt dimensioner.
  4. Borra ett hål i kommodens baksida. Där vattenlås och anslutningsslangar ska dras behövs ett hål. Borra ut det på kommodens baksida, du kan använda en sticksåg. Fila sedan kanterna så att de blir släta.
  5. Montera handfat och blandare. Enligt medföljande manual för handfat och blandare ska du nu montera anslutningssladdar och vattenlås. Tänk på att anlita en behörig VVS-montör för installation av vatten och avlopp.

Tips!

I badrummet har golvet en lutning, vilket gör att en vanlig byrå riskerar att vicka. Ett sätt att få kommoden att stå helt rakt är genom att montera skruvbara ben med kulled. Då kan du enkelt skruva upp eller ner något eller några av benen för att möbeln ska stå jämnt mot underlaget.

Vanliga frågor och svar

Det är en möbel med nedsänkt eller ovanpåliggande handfat.

De vanligaste bredderna är 60, 80, 100 och 120 centimeter och det vanligaste djupet är 45 centimeter.