Bastu – viktigt att tänka på

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~9 minuter

En egen bastu hemma är många villaägares stora dröm. Föreställ dig själv hur skönt det skulle vara att sätta sig i den uppvärmda bastun efter en lång vinterpromenad, eller efter att du cyklat hem i spöregn. Det finns dock en del att tänka på innan du börjar bygga bastu eller köpa en färdig, bland annat hur mycket det får kosta, bastuns placering, vilken typ av bastu och andra detaljer.

Önskemål gällande funktion

Vill du inte själv bygga upp bastun planka för planka finns det andra alternativ, exempelvis att köpa ett monteringsfärdigt basturum. Det går såklart även att anlita snickare som bygger en platsbyggd variant åt dig. För att du ska komma fram till vilken typ av bastu som passar just dig och din familj bäst, finns det vissa saker som är bra att fundera över, bland annat:

  • Hur många som ska använda bastun.
  • Preferenser gällande lavar (bänkar). Ofta är två bänkrader trevligt i en hemmabastu.
  • Om du vill kunna använda flera olika funktioner (exempelvis ångbastu och torrbastu).
  • Vilket utseende bastun ska ha (man kan bland annat använda olika typer av paneler).
  • Om du vill ha tillgång till vatten inne i bastun.

Köper du ett monterbart basturum eller en bastubyggsats kan du enkelt montera bastun på egen hand. Byggsatser levereras i delar och det går ofta att placera basturummet i vilken del av hemmet du vill, så länge plats finns. Om du har ett stort badrum finns det många fördelar med att ställa bastun där. Du har alltid nära till duschen och den övriga ”spa-anläggningen”, som kanske badkar. Efter bastubadet är det skönt att kunna ställa sig i duschen direkt och inte behöva gå från exempelvis källaren till badrummet. Är du osäker på hur du ska montera en byggsats kan du anlita hantverkare som hjälper till med det.

Olika typer av bastu

Du kanske redan har bestämt dig för vilken bastutyp du vill ha, men om inte kan det vara bra att känna till några av de vanligare varianterna:

  • Torrbastu
  • Våtbastu
  • Ångbastu
  • Kombibastu
  • Vedeldad bastu
  • Infraröd bastu

Torrbastu är en klassisk bastumodell som har ganska torr luft. Man tillför inget vatten under bastubadet som man gör i exempelvis en våtbastu. Det torra klimatet i en torrbastu gör att man kan basta i temperaturer på runt 90 grader.

Våtbastu är kanske snäppet vanligare här i Sverige och avnjuts i temperaturer på 75 – 85 grader och en luftfuktighet på cirka 15 – 30 %. Här häller man vanligtvis lite vatten i den inbyggda luftfuktaren (i aggregatet) redan när man startar bastun.

Ångbastu är bra för dig som inte är en inbiten bastubadare utan som vill ha en mildare variant. I en ångbastu bastar man i en förhållandevis låg temperatur, 45 – 64 grader, men med en högre luftfuktighet, 40 – 65 %. Det finns en variant av ångbastu som kallas för örtbastu. I en örtbastu kan man tillsätta flytande essenser och torkade örter i aggregatet för att få olika dofter.

Kombibastu är ett bra val för dig som vill kunna kombinera både våt-, ång- och torrbastu. Inför varje bastubad väljer du hur du vill basta. I kombibastur finns ofta möjlighet att använda örter och dofter.

Vedeldad bastu är den mest traditionella bastutypen. I en vedeldad bastu eldar du med ved i en bastuugn. Veden läggs i en separat del av bastun och stenarna i ett så kallat stenmagasin. För att öka temperaturen eldar man mer eller häller på vatten på de heta stenarna. Vanligtvis bastar man i cirka 70 – 90 grader. Vedeldade bastur är omtyckta för sin traditionella känsla. Det känns mysigt och ombonat att basta och samtidigt få njuta av skenet från den sprakande brasan och känna doften från veden.

Infraröd bastu, kallas även för IR-bastu och lågtemperaturbastu, har blivit mycket populär under senare år.Bastutypen har visat sig ha många hälsofördelar och är även ett bra alternativ för dig som kanske tycker att traditionella bastubad är för varma. Många människor som lider av högt blodtryck kan ha svårt att vistas i vanliga bastur med höga temperaturer, då kan infraröd bastu vara ett bra alternativ. Då badar du istället i cirka 40 – 65 grader istället för 80 – 100 grader. En stor skillnad mellan traditionella bastur och infraröda varianter är att den sistnämnda värmer kroppens vävnader på djupet. Den traditionella bastun behöver mycket energi åt att värma upp hela rummet men den infraröda bastun kräver inte alls lika höga temperaturer eftersom uppvärmningen sker på ett annat sätt – genom infraröd strålning. I en infraröd bastu värms du upp inifrån.

Det infraröda ljuset tränger in hela 4,5 centimeter i kroppen och påverkar även svettningen mer. Man svettas ungefär 2 – 3 gånger så mycket i en infraröd bastu som i en traditionell bastu. Eftersom de infraröda strålarna tar sig ner så pass djupt i vävnaderna ökar även blodflödet. Infraröd bastu är en vanlig behandling för att avgifta kroppen tack vare den kraftiga svettningen. Andra omskrivna hälsofördelar:

  • Lindrar värk. Du kan förebygga sjukdomar och inflammationer. Värmen som går in på djupet ökar produktionen av vita blodkroppar, vilka i sin tur är viktiga för att stå emot infektioner. Med andra ord, immunförsvaret stärks.
  • Fastare och fräschare hud. Eftersom värmen tar sig in i kroppens vävnader ökar blodcirkulationen, vilket kan ge huden bättre lyster. Många upplever att torr hud blir mjukare.
  • Viktnedgång. Eftersom kroppen värms upp betydligt mer än i en vanlig bastu kompenserar kroppen genom att kyla ner sig, något som kräver mycket energi.
  • Påskyndar läkning. Många upplever att värk minskar, att skador läks snabbare och att hela kroppen mjukas upp.

Placering

En bastu kan du placera i stort sett var som helst i huset. Du behöver dock se till att du har tillräckligt med takhöjd. Bastuns takhöjd ska vara minst 190 centimeter. Om utrymme finns är det bra om bastun har lavar som är cirka 150 – 200 centimeter långa så att det är möjligt att ligga eller halvligga på bänken. Men det finns små basturum också, något som kan vara att föredra om man inte har tillräckligt med utrymme. Det kan också vara värt att fundera över om du vill ha en dusch i anslutning till bastun, något som kan vara skönt så att du slipper gå längre än nödvändigt för att duscha av dig. Det är också mindre risk att bastun så småningom förvandlas till ett förråd om bastun är synlig och lättillgänglig.

Aggregat

Vilken typ av aggregat du ska välja styrs både av husets förutsättningar och av dina egna preferenser. Ofta pratar man om vedeldade bastuaggregat och elektriska bastuaggregat. För att kunna ha ett vedeldat aggregat behöver det finnas en skorsten. Den måste besiktas och godkännas av en skorstensfejare som är godkänd av kommunen. Ofta tar den vedeldade varianten lite större plats än den elektriska. Även om ett vedeldat aggregat först kan tyckas billigare blir priset, med kostnader för installation och vattenmagasin, nästan lika högt som för ett elektriskt aggregat. Det handlar förstås även om tycke och smak. Har du länge drömt om en traditionell vedeldad bastu, ja då är det ett vedeldat aggregat du ska satsa på. Det finns dock många fördelar även med elektriska varianter, bland annat kan du:

  • Värma upp bastun i förväg. Vill du kunna basta precis klockan 17:40 när du kommer hem efter jobbet? Då kan du förprogrammera bastun så att den värms upp i tid. Många moderna elaggregat har möjligheten att göra timerinställningar.
  • Värma upp bastun snabbare. Det går betydligt snabbare att få bastun varm med ett elaggregat än med vedeldning.
  • Göra inställningar via mobilen. Moderna aggregat kan till och med styras via mobiltelefonen med hjälp av en app.

När du valt vilken typ av aggregat du vill ha behöver du komma fram till vilken effekt bastun behöver. Har du en för stor effekt kan det innebära överhettning och driftstörningar. Är det otillräcklig effekt kan det bli svårt att få bastun tillräckligt varm och fuktig. Kom ihåg att det inte får finnas några strömbrytare inne i bastun. Samtliga ledningar måste dras i rör som skyddas mot värmen. Är bastun mindre räcker det vanligtvis med ett bastuaggregat avsett för omkring 10 kubikmeter basturumsvolym. Sådana aggregat hängs vanligtvis på vägg. Är bastun lite större går du istället upp i storlek och väljer aggregat med basturumseffekter på mellan 9 och 15 kubikmeter. I den här storleksklassen brukar aggregaten vara golvmonterade.

Bra att veta om bastustenar

Förutom att de är en trevlig detalj i bastun fyller bastustenarna också flera viktiga funktioner. Men du kan inte välja vilka stenar som helst. Stenarna måste fylla vissa krav, bland annat:

  • De ska klara av stora värmeväxlingar utan att gå sönder.
  • De ska dra åt sig ordentligt med vatten så att de kan avge jämn fuktighet.
  • De ska ha lagom storlek och en form som gör att luften kan cirkulera i stenkorgen. Har du ett större aggregat, exempelvis ett golvmonterat, ska stenarna vara större än för vägghängda aggregat.
  • De ska inte avge någon konstig lukt eller några gifter.

De vanligaste stentyperna för bastuaggregat är diabas, olivin och särskilt framtagna keramiska stenar. Ett tips är att kolla om bastustenar ingår när du köper aggregatet, vilket ibland är fallet. Det är också bra att köpa extra stenar som du kan byta ut när de första börjar spricka.

Stenarna ska placeras i aggregatet på ett särskilt sätt: de största i botten och de mindre på toppen. Kom ihåg att det är viktigt att luften kan cirkulera felfritt bland stenarna. Packa inte för hårt utan låt stenarna ligga löst på varandra. Men hur ofta ska stenarna bytas ut? En bra regel är att plocka om stenarna någon gång om året. Då ser du om några har gått sönder och i så fall behöver bytas.

Kontrollfrågor

Bastubyggen är lite speciella eftersom dessa rum måste klara av höga temperaturer. Kombinationen av värme, elektricitet och vatten kan utgöra en hälsorisk om den inte görs på rätt sätt. Kolla igenom våra kontrollfrågor för att säkerställa att bastun är säker.

  • Har elen dragits på rätt sätt? Elinstallationer ska alltid utföras av en behörig elektriker, exempelvis för installation av aggregat.
  • Är ventilationen tillräckligt effektiv för rummet? Det är viktigt att ventilationen inte är igensatt av exempelvis damm eller inredning.
  • Är bastudörren säker? Den ska vara lätt att öppna och inte bli för varm att röra vid.
  • Har bastuaggregatet placerats på rätt ställe? Har du en vedeldad bastu ska aggregatet sitta på minst 50 centimeters säkerhetsavstånd till brännbart material (vilket skulle kunna vara själva inredningen). Aggregatet får inte vara för nära något annat och kräver en takhöjd på minst 190 centimeter. Detta mått gäller för mindre vägghängda aggregat. Har du ett större golvmonterat aggregat är minsta takhöjd 210 centimeter. I bruksanvisningen för aggregatet ska det stå vilka rekommendationer som finns och vilka säkerhetsavstånd som krävs.
  • Finns det aggregatskydd? För att undvika att någon går emot aggregatet och bränner sig kan ett aggregatskydd vara en enkel lösning.
  • Finns vattenanslutning i närheten? Det är alltid bra om du har tillgång till vatten i närheten till bastun, inte minst ur ett brandperspektiv.
  • Finns det en värmespärr på bastuaggregatet? Det är viktigt för att luften inte överstiger 110 grader. Saknar aggregatet en sådan spärr kan du sätta in en separat strömbrytare.
  • Är skorstenen kontrollerad och godkänd? Har du en vedeldad bastu måste skorstenen regelbundet besiktas av sotare.

Vanliga frågor och svar

Det är fullt möjligt men ett bastubygge är inte något projekt som man bör ge sig in på utan kunskap. Eftersom basturum skiljer sig från andra områden i huset, med tanke på att det finns både elektricitet, värme och vatten, kan det ofta vara säkrare att anlita en erfaren hantverkare.

De vanligaste bastutyperna är elektrisk och vedeldad bastu, kombiaggregat och infraröd bastu.

Priset kan skilja sig en del beroende på bastutyp, storlek, extra finesser och storlek på aggregat. Väljer du att köpa en färdig byggsats för upp till två personer kan du hitta priser från cirka 20 000 kronor. Ett enklare elektriskt aggregat kostar från cirka 3 000 kronor.

Det är ofta bekvämt att ha bastun i anslutning till ett badrum eftersom du då har nära till duschen. Dessutom är det praktiskt då badrummet redan har framdragen ventilation.

Riktlinjerna för takhöjd ligger på mellan 190 – 220 centimeter. Ju större aggregat, desto mer i takhöjd krävs.

Vanligtvis krävs inte bygglov när du ska göra byggen inuti huset. Men du kan behöva godkännande från byggnadsnämnden för saker som omdragning av vatten och avlopp.