Kalkborttagning – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Kalkavlagringar är ett vanligt och störande problem i badrummet. Avlagringarna uppstår när vattnet har en hög mineralhalt. Det kan bland annat märkas på att tvålen har svårt att löddra eller att huden känns torr efter att du duschat. Här får du veta hur du tar bort kalk.

Om du inte tar itu med problemet kan du få bestående fläckar som blir mycket svåra att få bort. Bäst är det om du förebygger problemet genom att alltid torka av duschväggarna med en vattenskrapa. Om du redan fått fula kalkavlagringar finns det knep för att bli av med dem.

Kalk – mineraler

Kalk (kalciumkarbonat) är en rest som blir kvar efter att ett mineralrikt vatten avdunstat. I bostäder där vattnet är hårt är kalkavlagringar vanliga. Kalk är som en vit rest som byggs upp i områden som utsätts för vatten, som i badrummet. Själva vattnet avdunstar men inte kalken. Den stannar kvar och stelnar och bildar fula fläckar. Men vad menas egentligen med hårt vatten?

Hårt och mjukt vatten

Vatten benämns med olika hårdhet, ett slags mått för hur stor mängd kalcium- och magnesiumjoner vattnet innehåller. Ju fler joner vattnet innehåller, desto hårdare är det. Det är inte bra med varken för hårt eller för mjukt vatten. Mjukt vatten är exempelvis mer korrosionsangripligt medan för hårt vatten ofta resulterar i kalkavlagringar och utfällningar i ledningar och rör. Vattnets hårdhet benämns med ett tyskt mått för hårdhetsgrad (°dH) där 1°dH motsvarar 10 mg kalciumoxid per liter vatten. Utifrån måttet kan du enkelt avläsa om vattnet är hårt eller mjukt.

  • 0 – 2 °dH: mycket mjukt
  • 2 – 5 °dH: mjukt
  • 5 – 10 °dH: medelhårt
  • 10 – 21 °dH: hårt
  • >21 °dH: mycket hårt

Exempel på hårt och mjukt vatten i några svenska städer:

Stad°dH
Arvika1
Borlänge8
Enköping15
Göteborg3
Helsingborg5 – 6
Kiruna2
Stockholm5 – 6
Uppsala14 – 17
Visby14
Örnsköldsvik1

Olika typer av kalkborttagning

Beroende på hur hårt kalkavlagringarna sitter kan du behöva testa olika metoder för att bli av med dem.

  • Bivax. Kalk kan inte få fäste på bivax. Ett tips är att polera kaklet i badrummet med ett färglöst bivax. Det finns att köpa som spray och är enkelt att applicera. Vattnet rinner av bivaxet och kalken får inget fäste. Undvik dock att använda bivax på golvet eftersom det blir halt att gå på.
  • Ättika. Helt vanlig ättika är väldigt effektiv mot kalkavlagringar. Fyll en sprayflaska med vatten, diskmedel och en skvätt ättika. Diskmedlet löser upp smutsen medan ättikan tar bort kalken. Spraya på de områden som har kalkavlagringar och låt verka ett par minuter. Skrubba sedan med en svamp och skölj därefter av med vatten och torka sedan torrt med en trasa.
  • Disktablett. Kalkavlagringar i toalettstolen kan vara riktigt besvärliga att få bort. Ett tips är att lägga i en diskmedelstablett i toaletten och sedan hälla på en liter kokande vatten. Låt toaletten få stå så i några timmar innan du borstar rent i toalettstolen med toalettborsten. Om avlagringarna sitter ordentligt kan du behöva upprepa proceduren ett par gånger.
  • Majsgröt. Ett lite märkligt rengöringsmedel är majsgröt, dock ett mycket beprövat husmorstips. Blanda först ihop majsmjöl med vatten och koka ihop det tills det bildar ett klister. Kom ihåg att ständigt röra under uppkoket. Tillsätt därefter 32-procentig ättiksyra, häll i tillräckligt men ändå inte för mycket – gröten ska ha samma klistriga konsistens. Pensla sedan på blandningen på kakel, i fogar och skarvar där det finns kalkavlagringar. Täck över majsgröten med en plastfilm så att den inte torkar (då kan den bli svårare att få bort). Låt verka ett par timmar innan du torkar rent.

Rengör duschmunstycket från kalkavlagringar

Ett särskilt utsatt område för kalkavlagringar är duschmunstycket. Det kan tyckas omöjligt att bli med av med de vita resterna. Det finns dock ett knep att testa. Du behöver:

  • Ättika
  • Eterisk olja med citron
  • Plastpåse
  • Gummisnodd
  • Microfibertrasa

Så här gör du

  1. Häll ättika och ett par droppar eterisk olja i plastpåsen. Hur stor mängd ättika du behöver beror på duschmunstyckets storlek (ättikan ska täcka hela).
  2. Trä påsen över duschmunstycket. Knyt igen påsen med en gummisnodd så att den sluter tätt.
  3. Låt verka under natten.
  4. Ta bort påsen. Gnid sedan rent duschmunstycket med en ren microfibertrasa. Se till att låta vattnet rinna igenom munstycket ett tag för att säkerställa att alla kalkrester är borta.

Vanliga frågor och svar

Det finns många metoder för att bli av med kalkavlagringar, bland annat kan du använda ättika. Blanda ättika med vatten och diskmedel och spraya på det utsatta området och låt verka ett par minuter innan du torkar rent med en trasa.

Kalkavlagringar kommer från vatten med hög mineralhalt, så kallat hårt vatten. När vattnet avdunstar blir själva mineralet, kalken, kvar.

Ättika är effektivt även mot tvålrester. Spraya på en blandning med ättika, vatten och diskmedel och låt verka en stund innan du borstar rent och torkar av.