Montera en stilren duschvägg i glas – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Är du trött på prassliga duschdraperier eller de fula gamla duschväggarna? Varför inte montera en stilren duschvägg i glas istället? Det är inte särskilt svårt att montera en glasvägg i badrummet så länge du är noggrann med måtten på glaset och skenorna.

Vanliga fallgropar

Det vanligaste misstaget man gör när man ska bygga en egen duschvägg är att man vid monteringen glömmer bort att ta hänsyn till eventuella skevheter i väggen. Det gör att glaset inte kommer ligga tätt mot väggen. Tar du hänsyn till väggens ojämnheter och beställer de rätta måtten på glasväggen kommer det inte vara några problem. Ofta lutar väggen något inåt, vilket kan skapa problem om du inte justerar golv- och väggskenan. Du ska även vara noggrann när du mäter längsmed golvet eftersom även det lutar. Det är viktigt att glasskenorna är tillräckligt långa samt att bredden går in cirka 6 millimeter i glaset. Den sista fallgropen är feta fläckar på kaklet, de gör att limmet inte fäster.

Material och verktyg

 • 1 glasvägg av säkerhetsglas med polerade kanter (8 millimeter tjock och CE-märkt)
 • 2 skenor (vägg- och golvskena)
 • Klossar (genomskinliga)
 • Genomskinligt silikonlim
 • Vitt silikonlim (om du har en vit kakelvägg)
 • Skruvar med plugg (rostfria)
 • Avfettningsmedel (exempelvis T-grön eller T-röd)
 • Putstrasa
 • Bågfil eller kap- och geringsåg
 • Vattenpass
 • Fogpistol
 • Borr som fungerar i metall samt försänkare
 • Fogsticka
 • Silikonbrickor till fogmassan

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Så här gör du

Börja med mätningen. Mätning av utrymmet är det absolut mest väsentliga, särskilt om du vill ha smala och diskreta lister runt glasväggen. Kom ihåg att skenorna måste följa golvets och väggens ojämnheter eftersom glaset inte kan det. Skenorna ska vara tillräckligt breda att de täcker in eventuella ojämnheter. Ett bra riktmärke för skenornas bredd är glasets tjocklek plus ytterligare 3 millimeter på varje sida för silikonfogen.

 1. Mät glaset. Använd både en tumstock och ett vattenpass och kom ihåg att ta med eventuella ojämnheter i väggen. Mät även väggens höjd samt golvlutning. Öppningen till duschen bör vara minst 60 centimeter, men gärna 80 centimeter.
 2. Mät glasskivans bredd. Du mäter bredden längsmed golvet efter att du tagit hänsyn till väggens eventuella lutning. Glaset ska i så fall vara så mycket smalare som väggens inåtlutning är.
 3. Kapa till skenorna. Skenorna till glaset säljs vanligtvis i tvåmeterslängder och du kapar dem enkelt med en kap- och geringsåg, har du ingen sådan kan du använda en bågfil. Innan du väl limmar fast golvskenan bör du kontrollmäta med distansbrickor, välj genomskinliga och olika tjocka. Du provar dig fram till du hittar den bricka som gör att glasskivan ligger vågrätt. Tänk på att brickan ska ligga inuti skenan och inte under, eftersom det är glasskivan som ska stå vågrätt.
 4. Avfetta golvet. Se till att golvet är rengjort och avfettat innan du ska fästa duschvägg i golv (när du limmar fast golvskenan), annars kommer den inte fästa. Avfetta golvskenan också, till exempel med T-grön eller T-röd.
 5. Limma undersidan av skenan. Applicera en sträng med fästmassa under golvskenan, välj ett glasklart silikonlim anpassat för våtrum.
 6. Tryck fast skenan på golvet. Tänk på att silikon fäster nästan omedelbart, så var noggrann när du trycker fast skenan så att den hamnar på rätt plats. Låt torka i minst en timme innan du fortsätter med nästa steg.
 7. Sätt fast glasväggen. Stick ner glasskivan i golvskenan, ett tips är att använda sugkoppar, de gör det enklare att få fäste runt den rektangulära skivan. Först när du testat med glasskivan i golvskenan ser du om distansbrickan du valt är lämplig till glasskivan. Kontrollera med vattenpass.
 8. Förbered för väggskenan. Väggskenan ska limmas i väggen på samma sätt som du limmade golvskenan på golvet, men den ska dessutom förankras med skruvar. Du borrar själv hål i väggskenan så att skruvarna hamnar rätt i förhållande till fogarna. Tänk på att hålen ska försänkas så att skruvhuvudena inte kan rispa och skada glaset.
 9. Kapa väggskenan i rätt längd. När du mäter hur lång väggskenan ska vara utgår du från glasskivan som fortfarande sitter i golvskenan. Markera på väggen där överkanten av glasskivan är.
 10. Borra hål i skenan. Håll upp den kapade väggskenan mot väggen och markera var borrhålen ska göras, var 30:e – 40:e centimeter är lagom. Avsluta med att försänka skruvhålen.
 11. Markera skruvhålen i väggen. Håll upp skenan mot väggen där den ska sitta och gör en markering genom skruvhålen med en penna, borra sedan hålen i väggen.
 12. Limma fast skenan. Applicera en sträng silikon på väggskenans baksida (kom ihåg att rengöra och avfetta väggen och skenan innan). Här kan det vara bättre med en annan färg på silikonet, beroende på vilket kakel eller ytskikt du har, till exempel ett vitt silikonlim till en vit kakelvägg. Tryck fast väggskenan och sätt skruvarna i hålen och dra åt dem så att väggskenan sitter på plats. Det är möjligt att det pressas ut silikon på skenans sidor när du drar åt skruvarna, var snabb med att torka bort det.
 13. Limma fast glaset. Glasskivan ska inte sitta löst i vägg- och golvskenan, den ska även limmas fast. Kom ihåg att börja med rengöring och avfettning, lägg sedan i en sträng i golvskenan och väggskenan innan du sätter glaset på plats. Använd inte för mycket lim, det behövs bara tillräckligt för att kanten av glaset ska täckas (du vill heller inte att det trycks upp överflödigt silikon på glaset). Börja med att sätta glasskivan i golvskenan och skjut den sedan långsamt in mot väggskenan.
 14. Stabilisera med klossar. Tryck nu ner klossar med en bredd på 3 millimeter på vardera sida om glaset i golvskenan. Tryck försiktigt glaset åt sidan med en fogsticka så att du får plats att kila ner klossarna.
 15. Applicera silikon i fogarna. Alla fogar runt skenorna ska nu fogas med genomskinligt silikon. Använd så pass mycket att det pressas upp och ut mot skenan, du slätar ut det efteråt med ett fuktigt finger. Kom ihåg att även lägga en sträng silikon vid golvskenan mot golvet så att den sluter helt tätt. Mot väggen gör du på samma sätt, men använder samma silikon som du använt till väggskenan (exempelvis vitt silikon om du har en vit kakelvägg). Ett tips är att maskera när du fogar, annars kan du få kladd där du inte vill ha det.
Sätt upp en duschvägg själv, det blir stilrent och snyggt!

Köp duschvägg

Det finns många varianter att välja bland, till exempel spröjsade och industriella duschväggar, eller helt transparenta. Vad passar bäst i ditt badrum? Du kan köpa en duschvägg hos Byggmax, Beijer Bygg och andra byggvaruhus.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Om du utför arbetet själv kostar det cirka 4 000 – 5 000 kronor.

Ja, det går bra men var noggrann när du mäter.

Enligt Boverkets byggregler måste glaset skydda mot skärskador samt vara stabilt enligt SS-EN 14428 – med andra ord ska det vara härdat eller laminerat.

Relaterade artiklar